Home ΕΛΛΑΔΑ Ν. Μηταράκης: Η Χίος σε Ανοδική Πορεία

Ν. Μηταράκης: Η Χίος σε Ανοδική Πορεία

Νέα Υόρκη – του Σταύρου Η. Παπαγερμανού

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου για να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Csaba Kőrösi, για όλο το φάσμα των του Μεταναστευτικού και τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στις μεταναστευτικές ροές και την εργαλειοποίησή τους από την Τουρκία. Παράλληλα συναντήθηκε με ομογενείς από τη Χίο και εκπροσώπους των Χιακών σωματείων, συλλόγων και ομοσπονδιών στην Αμερική.

Στα πλαίσια αυτά, παραχώρησε συνέντευξη στην Greek News USA για την Χίο σήμερα, τις αλλαγές που γίνονται και τις προοπτικές που δημιουργούνται.

Κύριε Υπουργέ, είστε Υπουργός Μετανάστευσης αλλά και Βουλευτής Χίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο μιλήστε μας για τη Χίο σήμερα.

Η Χίος πέρασε μια δύσκολη περίοδο από το 2015 μέχρι το 2019 λόγω της μεταναστευτικής κρίσης. Η Χίος βρέθηκε να είναι ένα από τα νησιά του Αιγαίου που σήκωσαν το βάρος της πλειοψηφίας των μεταναστευτικών ροών από Ανατολή προς Ευρώπη. Επτά χρόνια μετά, η κατάσταση έχει αλλάξει εντελώς. ΟΙ μεταναστευτικές ροές στη Χίο είναι πλέον πάρα πολύ περιορισμένες.

Έχουμε διαβάσει ανακοινώσεις για μεγάλα έργα που βρίσκονται εν εξελίξει στη Χίο, μιλήστε μας για τον Κρατικό Αερολιμένα Χίου «ΟΜΗΡΟΣ».

Είναι αλήθεια. Μπορέσαμε και προχωράμε τα μεγάλα έργα υποδομής.  Το αεροδρόμιο που το συζητάγαμε 30 χρόνια στη Χίο, ολοκληρώνεται μέσα στο 2023, ήδη γίνονται οι εργασίες επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης-απογείωσης και σε λίγες μόνο μέρες ξεκινά η κατασκευή και αναβάθμιση του τερματικού σταθμού. Τα έργα αυτά επέκτασης και βελτίωσης του υφιστάμενου αεροσταθμού, θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία υποδομών για την παροχή αεροναυτικών υπηρεσιών, τις παράλληλες εργασίες που αφορούν στη διαμόρφωση των χώρων εξυπηρέτησης των επιβατών, των γραφείων της ΥΠΑ, των γραφείων ελέγχων, χώρων εμπορικής χρήσεως όπως καταστήματα, εστίαση, γραφεία και αποθήκες.

Επίσης, μέσα στο 2023 θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί και η αναβάθμιση του Τελωνείου στο λιμάνι της Χίου, σας θυμίζω ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός τουριστών έρχονται με πλοίο, ειδικά από την Τουρκία. Όσο για το έργο της μαρίνας Χίου είναι στα σκαριά δεν έχουν ξεκινήσει τα έργα αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι η πρόθεσή τους είναι να το ξεκινήσουμε και να το κάνουμε και αυτό. Θα είναι σημαντικό για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Ολοκληρώνουμε το νέο δικαστικό μέγαρο το οποίο επίσης είχε κολλήσει πολλά χρόνια. Το 2023 θα είναι επίσης έτοιμο και το μεγάλο αρδευτικό έργο στο φράγμα «Κόρης γεφύρι». 

Άρα όλα τα μεγάλα έργα υποδομής τα οποία στην Χίο συζητάγαμε για χρόνια, εγώ τα έλεγα τα έργα της γενιάς μας, ολοκληρώνονται μέσα στο 2023 και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Τι επιχειρηματική δραστηριότητα υπάρχει στο νησί και ποιες οι προοπτικές για νέες επενδύσεις;

Η Χίος είναι ένα από τα πέντε νησιά του Αιγαίου που έχει μειωμένο φορολογικό συντελεστή ΦΠΑ. Αυτό είναι σημαντικό για τις επενδύσεις που γίνονται και οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικές στην Χίο από ό,τι θα ήταν σε άλλα μέρη. Πέντε μόνο νησιά έχουν το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κι αυτό είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη που κράτησε, ως αποζημίωση στα νησιά που αντιμετωπίζουν τη μεταναστευτική κρίση, αυτό τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. 

Επίσης με τον αναπτυξιακό νόμο δίνουμε ισχυρά οικονομικά κίνητρα για νέες ιδιωτικές επενδύσεις. Την άλλη βδομάδα στις 5 Νοεμβρίου θα θεμελιώσουμε το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο της Χίου(Pearl Island Resort, της Οικογένειας Καλλιμασιά). Πρόκειται για έργο ένος Χιώτη εφοπλιστή, και  πιστεύω ότι το κάνει από αγάπη για τον τόπο.  Δεν το κάνει για να γίνει πλούσιος, αλλά από αγάπη στο νησί.

Είναι μια πολύ σημαντική επένδυση που θα δώσει κι ένα μήνυμα στους επιχειρηματίες ότι πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε τα ουσιώδη:  δηλ. μεταναστευτικό, ΦΠΑ, έργα υποδομών, αναπτυξιακός νόμος,  χτίσαμε τη βάση και βάλαμε τα θεμέλια ώστε πάνω σε αυτά να μπορέσει να τρέξει η ιδιωτική πρωτοβουλία.Είναι σημαντικό να έχουμε νέες επενδύσεις, χρηματοδοτούμε και στηρίζουμε τις νέες επενδύσεις.

Όσον αφορά τον ξενοδοχειακό τομέα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουνε υψηλά εισοδήματα και ένα καλό ξενοδοχείο μπορεί να λειτουργήσει και να σταθεί, υπάρχει τουρισμός κι από την Αμερική κι από την Αθήνα και από την Τουρκία και από άλλα μέρη του κόσμου.

Η Χίος είχε πάντα επιχειρηματίες που μπορούσαν να επενδύσουν στο νησί, πως αξιολογείτε αυτή τη νέα κινητικότητα που μας περιγράφετε;

Θεωρώ ότι πολλοί επενδυτές περιμέναν να λυθούν κάποια ζητήματα, περιμέναν  για παράδειγμα το αεροδρόμιο. Όταν λέμε ότι όλοι περιμέναμε 30 χρόνια το αεροδρόμιο, περιμέναμε και δεν το πίστευε κανείς ότι θα γίνει. Τώρα πλέον το έργο το βλέπεις να γίνεται και είναι θέμα μηνών να τελειώσει. Νομίζω ότι αν κάτι κατάφερε η Νέα Δημοκρατία την περίοδο αυτή στην Χίο, και εγώ ως βουλευτής Χίου, είναι ότι όλα αυτά τα έργα που συζητούσαν όλοι,  η γενιά του πατέρα μου, καταφέραμε να τα τελειώσουμε. Όχι απλά να τα βάλουμε μπρος, όχι  να τα σχεδιάσουμε, αλλά να τα τελειώσουμε τώρα, και το 2023 θα τελειώσουν τα περισσότερα και το ’24 τα υπόλοιπα.

Τι μπορεί να προσφέρει το νησί για τους νέους ανθρώπους, για μια νέα οικογένεια, ιδιαίτερα όσον αφορά την εργασία και την απασχόληση;

Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις νέες επενδύσεις στην Χίο, βοηθάμε ειδικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπάρχουν πολλά προγράμματα οικονομικής στήριξης για νέους ανθρώπους και όπως σας είπα ένα νέο ζευγάρι που ζει στην Χίο, λόγω του μειωμένου ΦΠΑ, έχει πιο φθηνό κόστος διαβίωσης απ’ ότι σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο τουρισμός αποτελεί μια σημαντική παραγωγική μονάδα για την Χίο που θα δώσει νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας στο μέλλον. Η Χίος από κει και πέρα έχει και τις παραδοσιακές μορφές απασχόλησης. Σας θυμίζω ότι είμαστε νησί μαστιχοπαραγωγών. Η σύζυγος μου και εγώ φέτος αγοράσαμε ένα κτήμα 15 στρέμματα και θα είμαστε και εμείς πλέον μαστιχοπαραγωγοί.

Η ναυτιλία είναι ένας σημαντικός τομέας που δίνει δουλειές στις χιώτικες οικογένειες, πολλοί δουλεύουν στο ναυτιλιακό τομέα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόοδο, είναι μια ζωντανή αγορά η Χίος, υπάρχει μια ζωντανή και ισχυρή μεσαία τάξη κι έτσι δίνει ευκαιρίες και προοπτικές για νέα παιδιά.Γενικότερα οι Χιώτες μένουν στο νησί τους.

Μπορείτε να μας πείτε και για το ρόλο και τη συμβολή των Χιωτών του εξωτερικού, ιδιαίτερα δε των Ελληνοαμερικανών;

Η Χίος είναι ένα νησί ιστορικό, με βαθιά ρίζα ειδικά στην ναυτιλία με πολλούς σημαντικούς Χιώτες ανά τον κόσμο, οι οποίοι αγαπάνε το νησί τους κι έρχονται, και βοηθάνε. Πάντως θέλω να σας πω ότι η μεγαλύτερη δύναμη πλέον της Χίου, είναι οι Ελληνοαμερικανοί. Κάθε χρόνο κατακλύζουν το νησί κατά χιλιάδες. Όταν πετάω με το αεροπλάνο της γραμμής Αθήνα-Χίος, κι επειδή πετάω μόνος μου συνήθως, πάντα δίπλα μου το καλοκαίρι κάθεται ένας Ελληνοαμερικανός, ο οποίος πηγαίνει κάθε χρόνο ή κάθε δεύτερο χρόνο στη Χίο, γυρνάνε στην πατρίδα. Αυτή λοιπόν τη δύναμη των Ελληνοαμερικανών, για μας στη Χίο μας δίνει μεγάλη ζωντάνια, χαιρόμαστε που τους βλέπουμε, χαιρόμαστε που επενδύουν στο νησί τους, αν όχι υποχρεωτικά σε παραγωγικές επιχειρήσεις, αλλά ότι συντηρούν το πατρικό τους σπίτι τις περιουσίες τους, είναι ρίζα γι’ αυτούς, και είναι πολύ σημαντικό.

 Χτες είδα τους Χιώτες εδώ της Νέας Υόρκης. Ένα από τα πράγματα που μου είπανε, και νομίζω πρέπει το καλοκαίρι 2023 να το κάνουμε, είναι να κάνουμε περισσότερες οργανωμένες εκδηλώσεις ώστε τα νέα παιδιά και οι Ελληνοαμερικανοί, οι νέοι ιδιαίτερα, να γνωριστούν με τα νέα παιδιά της Χίου ώστε να δέσει η γενιά των σημερινών δεκαπεντάρηδων και εικοσάρηδων μεταξύ τους, αυτοί που ζουν στο εξωτερικό με αυτούς που ζουν στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο.

Θέλετε κ. Υπουργέ να στείλετε ένα μήνυμα προς το Συνέδριο των Χιωτών στο Cleveland και προς την Ομογένεια γενικά;

Είναι πάρα πολύ σημαντική για την Χίο η αγάπη των Ελληνοαμερικανών Χιωτών.  Τους ευχαριστούμε που είναι τόσο κοντά μας, τους ευχαριστούμε που κάθε χρόνο έρχονται στο νησί, και δίνουν μια πολύ μεγάλη ζωντάνια, ελπίζω να διατηρήσουν πάντα ζωντανή αυτήν την σχέση τους με την Χίο, και καθώς η δεύτερη γενιά όπως είναι λογικό, είναι πιο ενσωματωμένη στην αμερικάνικη κοινωνία, εύχομαι να μην χάσουν ποτέ αυτή την αγάπη για τον τόπο τους.