Home ΕΛΛΑΔΑ Ν. Παναγιωτόπουλος: Στόχος μας η λύση του Κυπριακού με πλήρη κυριαρχία, χωρίς...

Ν. Παναγιωτόπουλος: Στόχος μας η λύση του Κυπριακού με πλήρη κυριαρχία, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς το τείχος της διαίρεσης και χωρίς την παράνομη στρατιωτική κατοχή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Οι αναθεωρητικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές της Τουρκίας, που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, απειλούν την Ελλάδα με casus belli και ζητούν την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, λες και δεν απειλούνται, λες και δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε όλα τα μέτρα άμυνας για αυτά, δεν είναι μόνο αβάσιμες και απαράδεκτες, αλλά και υπονομεύουν απροκάλυπτα τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, ανέφερε από την Κύπρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Ν. Παναγιωτόπουλος.

   Κατά την ομιλία του, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, για τους εορτασμούς της 62ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι με τιμή και συγκίνηση η Ελλάδα συμμετέχει στους εορτασμούς της 62ης Επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

   Μιας ανεξαρτησίας, τόνισε, που κατακτήθηκε με αγώνες, με ηρωισμό και με θυσίες από τον κυπριακό λαό και αποτυπώνονται στα λόγια του ήρωα Μιχαλάκη Καραολή: «Τα ελληνόπουλα δεν ξέρουν μόνο πώς πρέπει να ζουν. Ξέρουν και πώς πρέπει να πεθάνουν. Και πώς την πατρίδα να τιμούν».

   Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο εναργές, διαχρονικό και ισχυρό όραμα των Κυπρίων αγωνιστών για ελευθερία και ανεξαρτησία που αποτελεί, όπως είπε, για όλους μας, για όλο τον Ελληνισμό, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και αποφασιστικότητας και χαράσσει το δρόμο για την κοινή μας πορεία.

   «Στόχος μας είναι, το επαναλαμβάνω, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των διαδοχικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια λύση με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς το τείχος της διαίρεσης του νησιού που ύψωσε ο εισβολέας και χωρίς βέβαια την παράνομη στρατιωτική κατοχή του που παραβιάζει κατάφωρα τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

   Χαρακτηρίζοντας απρόκλητη την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο υπ. Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι αυτή υπενθυμίζει στην διεθνή κοινότητα ότι στη Μεταπολεμική Ευρώπη και η Κύπρος δέχτηκε την βάρβαρη τουρκική επίθεση και εισβολή -θυμάστε ότι ήταν άλλη μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, δήθεν για ειρηνευτικούς σκοπούς και βέβαια υπογραμμίζει την ανάγκη να καταδικάσουμε απερίφραστα όλες τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού που καταπατούν τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. 

   «Και είναι καιρός ο κόσμος πλέον να μάθει ότι οι αναθεωρητισμοί και οι επεκτατισμοί κάθε φύσης απειλούν όχι μόνο ένα-δύο κράτη, στόχους, αλλά αυτήν την ίδια την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, γιατί όχι και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Και νομίζω σιγά-σιγά όλος ο κόσμος το αντιλαμβάνεται.

   Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις κοινές προκλήσεις, απειλές και αναθεωρητικές συμπεριφορές της Τουρκίας και της Ρωσίας και να εργαστούμε για την εμβάθυνση της αδελφικής στρατηγικής μας σχέσης και της αμυντικής συνεργασίας μας, που πάει από το καλό στο καλύτερο. Ταυτόχρονα, κάνουμε κάθε μέρα πιο ισχυρές τις συμμαχίες που οικοδομήσαμε με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας, ώστε η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα, να αποτελούν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

   Οι συμμαχίες μας σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, εδράζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και την αρχή της καλής γειτονίας, ενισχύουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και καλλιεργούν πάνω από όλα το πνεύμα της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των εθνών.

   Σήμερα, οι ισχυρές, σύγχρονες και αξιόμαχες Ένοπλες δυνάμεις μας συνεχίζουν τον ένδοξο αγώνα του Αυγεντίου, του Παλληκαρίδη, του Ισαάκ, του Σολωμού και τόσων άλλων ηρώων αγωνιστών και εγγυώνται την Ελευθερία και Ανεξαρτησία μας, καθώς και τη συμπαράταξή μας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

   Κλείνοντας, επέδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στην λαμπρή παρέλαση και ευχήθηκε χρόνια πολλά στην όμορφη, στην υπερήφανη, την ελεύθερη Κύπρο. 

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]