Home ΕΛΛΑΔΑ Ν. Χαρδαλιάς: Αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα

Ν. Χαρδαλιάς: Αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, επιδίδει τιμητικό δώρο στον Γενικό Πρόξενο Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου . Φώτο: GANP/ Δημήτρης Πανάγος

Νέα Υόρκη – GreekNewsUSA

“Η Ελλάδα είναι ισχυρή, η Ελλάδα επιζητεί την ειρήνη, παραμένει νηφάλια, παραμένει ψύχραιμη αλλά και αδιαπραγμάτευτη σε ο,τιδήποτε αφορά στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα”, τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου το βράδυ της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου στο Γενικό Προξενείο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνοαμερικανικής Ομογένειας.

Καλωσορίζοντας τον κ. Χαρδαλιά ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που κλήθηκε να κάνει από το προηγούμενο πόστο του κατά της πανδημίας του COVID-19, ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αλλά και στη σημασία της επίσκεψης του στη σημερινή συγκυρία.

Ο υφ. Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, με τους Γενικούς Προξένους της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου (1Δ) και της Κύπρου, Μιχάλη Φυρίλλα (2Α), τον Υπατο Γραμματέα της AHEPA, Σάββα Τσίβικο (1Α) και τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου, Φίλιπ Κρίστοφερ (2Δ) στη δεξίωση στο Προξενείο. Φώτο: GANP/ Δημήτρης Πανάγος

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ, υπογράμμισε τη στήριξη και συμβολή της ελληνικής Ομογένειας στην προβολή των εθνικών θεμάτων της μητέρας πατρίδας, στη λειτουργία της ως εργαλείο ήπιας ισχύος στις προσπάθειες της χώρας για ανάπτυξη και ευημερία, καθώς και στη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συνεχάρη δε την ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης για την πολυσχιδή και πλούσια δράση που αναπτύσσει με επίκεντρο την ενίσχυση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την ισχυροποίηση της ελληνικής φωνής στις ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε ότι βρίσκονται “στο καλύτερο σημείο που έχουν βρεθεί ποτέ. Και εσείς το ξέρετε, διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του αποτελέσματος βασίζεται στη δική σας καθοδήγηση, στη δική σας προσπάθεια, στη δική σας στήριξη. Και εκεί πίσω στην Αθήνα, εκεί πίσω στην πατρίδα, να ξέρετε, είμαστε ευγνώμονες για όσα κάνετε κάθε μέρα για την πατρίδα. Και ξέρω ότι η Ελληνική Πολιτεία ίσως διαχρονικά να μην το έχει αποτιμήσει αυτό”.

Ο δρ. Γεώργιος Ντάγκας και ο Μάρκος Μαρινάκης καλωσορίζουν τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας . Φώτο: GANP/ Δημήτρης Πανάγος

“Όμως να ξέρετε ότι οι νέες γενιές ανθρώπων, παρόλο που όλοι πιστεύουν ότι τα πάντα χάνονται από τη λήθη, είμαστε πολύ αποφασισμένοι και πολύ ξεκάθαροι στο πως πρέπει να τιμήσουμε την ιστορία μας και τους ανθρώπους εκείνους που δίνουν τον αγώνα τους, στις δεύτερες, στις τρίτες πατρίδες, μακριά από τη μητέρα πατρίδα, αλλά πάντα συγκινούνται με το γαλάζιο της θάλασσας, του ουρανού μας, της Σημαίας μας και της ίδιας της χώρας μας”, σημείωσε.  

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω”, συνέχισε, “ότι η Ελλάδα είναι ισχυρή, η Ελλάδα επιζητεί την ειρήνη, παραμένει νηφάλια, παραμένει ψύχραιμη αλλά παραμένει και αδιαπραγμάτευτη σε οτιδήποτε αφορά στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο πάει παντού. Σε φίλους, σε συμμάχους, σε γείτονες, σε όλους όσους πιστεύουν ότι πραγματικά πρέπει να υπάρχει ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή και είμαστε εκείνοι που την επιζητούμε. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, δεν μεμψιμοιρούμε, δεν απειλούμε κανέναν, όμως αν και όποτε χρειαστεί, με τους συμμάχους μας, και μόνοι μας, να είστε σίγουροι ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει”.

Ο Υπατος Πρόεδρος της AHEPA, Τζίμυ Κόκοτας συνομιλεί με τον υφ. Εθνικής Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά. Διακρίνονται επίσηςο κ. Σάββας Τσίβικος, ο κ. Δημήτρης Φίλιος και ο Γενικός Πρόξενος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Φώτο:GANP/ Δημήτρης Πανάγος

Κάλεσε τέλος τους ομογενείς να συνεχίσουν να έχουν την αίσθηση του καθήκοντος που έχουν, “να μας συμβουλεύετε, να καθοδηγείτε τις επιχειρήσεις μας, να υποστηρίζετε την προσπάθειά μας. Θέλω να συνεχίσετε με αυτή την αίσθηση και να είστε σίγουροι ότι η χώρα μας έχει σχέδιο”.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσαν οι Σύλλογοι Ευρυτάνων και Μεσσήνιων, με την παρουσία και του Ελληνοαμερικανού Γερουσιαστή της Πολιτείας του Rhode Island, Λεωνίδα Ραπτάκη, με τα μέλη των οποίων συζήτησε για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.