Home ΚΥΠΡΟΣ Ν. Χριστοδουλίδης: Ευχή και προσδοκία μου είναι το νέο κλίμα στα ελληνοτουρκικά...

Ν. Χριστοδουλίδης: Ευχή και προσδοκία μου είναι το νέο κλίμα στα ελληνοτουρκικά να κρατήσει

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Για εμάς το Κυπριακό δεν είναι ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι, ούτε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσκεψης του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στην Αθαλάσσα, με την ευκαιρία των εορτών και κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση του κατοχικού καθεστώτος ως αντίδραση σε προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «για αυτό έχω πει ότι για εμάς δεν είναι ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι ούτε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Δεν μας ικανοποιεί δηλαδή να θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ή από οποιονδήποτε τρίτο ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω της τουρκικής προσέγγισης περί λύσης δύο κρατών.

Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και η ουσία είναι πώς να σπάσουμε το αδιέξοδο και είναι για αυτό τον λόγο που αναλάβαμε μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία, την οποία συνεχίζουμε και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επαφές που υπάρχουν, κατά κύριο λόγο σε τεχνοκρατικό επίπεδο, από τους συνεργάτες μου και ελπίζω να υπάρξουν τέτοια δεδομένα που να μας επιτρέψουν να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ειδικότερα αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία».

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά θα διατηρηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα είμαστε εδώ και θα το κρίνουμε. Ποια είναι η δική μου ευχή και προσδοκία; Είναι αυτό το νέο κλίμα που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, το νέο κλίμα στα ελληνοτουρκικά να κρατήσει και μετά τις εκλογές και αν κρατήσει θα βοηθήσει και τη δική μας προσπάθεια. Εξάλλου, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά είναι ξεκάθαρες και οι τοποθετήσεις και από τον πρωθυπουργό και από τον υπουργό Εξωτερικών, ότι πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Εμείς επιθυμούμε, ελπίζουμε, αυτό το νέο κλίμα να κρατήσει και μετά τις εκλογές στην Τουρκία και να μετουσιωθεί και σε συγκεκριμένες πράξεις με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αφορούν και το Κυπριακό».

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι «υπάρχουν εξελίξεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Οι συνεργάτες μου είναι σε επαφή με συνεργάτες ξένων ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, είτε ατόμων που είναι επικεφαλής σε θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Γίνεται μια προεργασία που πρέπει να γίνει. Είπα, όταν είχα επιστρέψει από τις Βρυξέλλες, ότι είναι η ώρα της διπλωματίας και αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Ελπίζω να υπάρξει αποτέλεσμα, το οποίο να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πράξεις, συγκεκριμένες εξελίξεις αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές».

 Ερωτηθείς αν υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά της Τουρκίας για το ότι δεν εφαρμόζει τη Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης, ο Πρόεδρος είπε: «Να θυμίσω ότι η Τουρκία, επειδή ακριβώς δεν εφαρμόζει την Τελωνειακή Ένωση με την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει οδηγήσει σε αντίδραση από πλευράς ΕΕ. Είναι υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ένωση με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακριβώς λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι κράτος μέλος της ΕΕ, υπήρξαν συγκεκριμένες αντιδράσεις, είτε πάγωμα κεφαλαίων, είτε δεν μπορούν να προχωρήσουν θέματα που βρίσκονται στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών».

Ερωτηθείς για την πρόταση της Τουρκίας να τεθούν τα ελληνοτουρκικά ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης και πώς θα επηρέαζε το Κυπριακό αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα πρέπει να τοποθετηθεί η ελληνική κυβέρνηση στην πρόταση της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν εμπλεκόμαστε εμείς σε αυτό το θέμα. Αλλά αν υπάρχει μια θετική εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά, είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα είναι σημαντικό, θα είναι θετική εξέλιξη στη δική μας προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Μακάρι να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις, θα δούμε μετά τις τουρκικές εκλογές ποια θα είναι η προσέγγιση της νέας τουρκικής κυβέρνησης, αν κερδίσει ο κ. Ερντογάν, αν κερδίσει η αντιπολίτευση κλπ, και θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε επί πραγματικών δεδομένων».

Κληθείς να σχολιάσει τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς στο γήπεδο της Τσετίνκαγια, αλλά και στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου με εκδήλωση μαζί με τα ΗΕ, ο Πρόεδρος είπε ότι «είναι θέματα που το υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται με τα ΗΕ. Υπάρχουν όντως από πλευράς κατοχικού στρατού κινήσεις, ειδικότερα στο γήπεδο της Τσετίνκαγια, γενικότερα όσον αφορά το θέμα της νεκρής ζώνης μια αμφισβήτηση που επιχειρείται μέσα από τέτοιες ενέργειες, αλλά και του σχετικού ψηφίσματος του 1964 μετά την αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων και το καθεστώς παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, όπως ποια είναι η φιλοξενούσα χώρα, ποιος δίνει συγκατάθεση και άλλα. Είναι κάτι που συζητάμε με τα ΗΕ».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκική πλευρά βρίσκει πρόσφορο έδαφος με τη στάση του κ. Κόλιν Στιούαρτ, ο Πρόεδρος είπε ότι «οι αξιωματούχοι των ΗΕ είτε στην Κύπρο, είτε στη Νέα Υόρκη, είτε αλλού, είναι δεσμευμένοι από τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του οργανισμού για τον οποίο εργάζονται. Όσο πιο λίγα λέμε δημόσια είναι καλύτερα. Εκείνο που με ενδιαφέρει εμένα είναι μέσα από τα διαβήματα, μέσα από τις ενέργειες που κάνουμε να υπάρχουν αποτελέσματα. Το να μιλήσω δημόσια ασκώντας κριτική ή όχι σε οποιονδήποτε δεν φέρνει αποτέλεσμα. Είναι μια προσέγγιση στην οποία επιμένω και θα ακολουθήσουμε μέχρι το τέλος. Δεν θα προσεγγίσουμε ούτε το Κυπριακό ούτε τέτοια θέματα που είναι υπαρκτά, μέσα από μια επικοινωνιακή προσέγγιση. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι αποτελέσματα. Φυσικά αν δεν υπάρξουν αποτελέσματα θα γίνει και δημόσια κριτική, αλλά εκείνο που προέχει πάνω από όλα για να είμαστε σοβαροί, είναι να δούμε την ουσία, να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που επιχειρούν κάποιοι να επιβάλουν, μέσα από κινήσεις».

Πρόσθεσε ότι «είμαστε σε επαφή συνεχώς με τα ΗΕ, δεν είναι εύκολο, υπάρχουν πολλά πράγματα για τα οποία δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος, για αυτό υπάρχει αυτή η συνεχής επαφή και με τα ΗΕ.

Και η προσπάθεια -για να πάω στη μεγάλη εικόνα που είναι η λύση του Κυπριακού γιατί αυτά θα επιλυθούν μόνο αν επιλυθεί το Κυπριακό- για επανένωση της πατρίδας μας θεωρούμε είναι μέσα και από την εμπλοκή άλλων δρώντων του διεθνούς συστήματος, όπως η ΕΕ που έχει και κίνητρα να προσφέρει, πάντα υποστηρικτικά στο πλαίσιο των ΗΕ και μπορεί να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα». [ΑΠΕ-ΜΠΕ]