Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Οικουμενικός Πατριάρχης: “Οι κοινωνίες μας κρίνονται από το πώς βλέπουν την παιδική...

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Οι κοινωνίες μας κρίνονται από το πώς βλέπουν την παιδική ηλικία, από το τι πράττουν για την προστασία, την πρόοδο, τη ζωή και το μέλλον των παιδιών”

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – [Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο]

Στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη νήσο Πρώτη των Πριγκηποννήσων χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή 9 Ιουλίου, κατά τη Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Στις εγκαταστάσεις του Μοναστηριού, στην κορυφή του λόφου της Πρώτης, κάθε καλοκαίρι λειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις του Πατριαρχείου, όπου φιλοξενούνται παιδιά της Ομογένειας, και όχι μόνον.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Παναγιώτατος τέλεσε Αγιασμό με αφορμή την έναρξη της νέας Κατασκηνωτικής περιόδου, ευλογώντας την ομάδα των παιδιών και των συνοδών τους, από την Ομογένεια της Ρουμανίας αυτήν την φορά, που αυτές τις ημέρες φιλοξενούνται στην “Παιδόπολη”, καθώς και τους υπευθύνους για την λειτουργία της.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος καλωσόρισε εγκαρδίως τα παιδιά και τους συνοδούς τους, εκφράζοντάς τους τα συγχαρητήριά του για την εκδήλωση που ετοίμασαν και παρουσίασαν. Απευθυνόμενος ιδιαιτέρως προς τους συνοδούς της ομάδος, τους συνεχάρη για την ελληνομάθεια των παιδιών και για την διατήρηση των παραδόσεων του Γένους μας. 

“Ο φιλάνθρωπος Θεός μας αξιώνει να εορτάσουμε και εφέτος την έναρξη λειτουργίας των θερινών κατασκηνώσεων της νήσου Πρώτης για το έτος 2023, με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Η Θεία Λειτουργία είναι ο πυρήνας της ζωής της Εκκλησίας, η πηγή της πίστης, της αγάπης και της ελπίδας μας. Ενσαρκώνει όσα μας χαρίζει ο Χριστός και φανερώνει τον αιώνιο προορισμό μας. 

Με πολλή χαρά υποδεχόμαστε, την ομάδα των παιδιών από την Ομογένεια της Ρουμανίας με τις δύο κυρίες συνοδούς τους. 

Αγαπητά μας παιδιά, είμαστε βέβαιοι ότι θα περάσετε ξέγνοιαστες ημέρες διακοπών στην ιστορική Παιδόπολή μας, η οποία στεγάζεται στο κτήριο της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πρώτης. Θα χαρήτε τον ήλιο και τη θάλασσα, το παιχνίδι, την ωραία φύση. Οι υπεύθυνοι για την κατασκήνωση και οι συνοδοί σας θα φροντίσουν να λειτουργήσουν τα πάντα εύρυθμα, να ανακαλύψετε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, τη σημασία της αλληλεγγύης, του ομαδικού πνεύματος και του εθελοντισμού, τη δύναμη της προσευχής, που ομορφαίνει τη ζωή μας και βγάζει από μέσα μας δημιουργικότητα, αδελφοσύνη και πνεύμα προσφοράς στον συνάνθρωπο. 

Είναι πολύ σημαντικό, σε αυτή την ωραία φάση της ζωής σας, την παιδική και εφηβική ηλικία, να γνωρίσετε αληθινά πράγματα, τα οποία θα σας συνοδεύουν σε όλη σας τη ζωή, θα δίνουν νόημα και προσανατολισμό στις αναζητήσεις σας. Θα ακούσετε και θα ζήσετε εδώ αλήθειες, μακριά από τη βοή του κόσμου. Είμαστε βέβαιοι ότι θα κρατήσετε μέσα σας πολλές ωραίες αναμνήσεις. 

Επαναλαμβάνουμε συχνά, ότι οι κοινωνίες μας κρίνονται από το πως βλέπουν την παιδική ηλικία, από το τι πράττουν για την προστασία, για την πρόοδο, για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών. Στην Εκκλησία μας η προστασία της παιδικής ηλικίας είναι εντολή του ίδιου του Χριστού, ο οποίος κάλεσε τους μεγάλους να γίνουν σαν τα παιδιά, γιατί σε αυτά ανήκει η Βασιλεία των ουρανών (βλ. Ματθ. ιθ’, 13-15 και Λουκ. ιη’, 15-17).”

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος, εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τον Διευθυντή των Κατασκηνώσεων για την αποτελεσματική οργάνωση της Παιδοπόλεως, καθώς και προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Παιδοπόλεως “για το φιλογενές και θεοφιλές έργο του και για την ανεκτίμητη προσφορά του στα παιδιά μας”. Επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε προς τον κ. Dragos Γαβριήλ Ζησόπουλο, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και μέλος του Κοινοβουλίου της χώρας, για την συνδρομή του για την παρουσία παιδιών από την Ομογένεια της Ρουμανίας στην Παιδόπολη, για δεύτερη φορά, καθώς και προς τους κυρίους Ανδρέα Ανδρέου και Σόλωνα Χαραλάμπους για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για την κατασκήνωση του Πατριαρχείου.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απέστειλε θερμό αδελφικό ασπασμό προς τον Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ, και τις πατριαρχικές ευχές και ευλογίες προς τον αγαπητό Ρουμανικό λαό.