Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Οι Αρκάδες ανακήρυξαν «Ελληνα της Χρονιάς» τον Χρήστο Βουρνά

Οι Αρκάδες ανακήρυξαν «Ελληνα της Χρονιάς» τον Χρήστο Βουρνά

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – [Φωτογραφίες: Δημήτρης Τσάκας/ Αναμνήσεις & ΓΤΜ]  

Με το βραβείο του «Ελληνα της Χρονιάς» τίμησαν τον πρώην πρόεδρό τους και Κυβερνήτη σήμερα της Ανατολικής Περιφέρειας της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Χρήστο Βουρνά, τα μέλη του ιστορικού Συλλόγου Αρκάδων «Γέρος του Μωριά» στη διάρκεια της 92ης χοροεσπερίδας του πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το βράδυ της Παρασκευής 3 Νοεμβρίου στο «Terrace on the Park».

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Βουρνάς, ο οποίος διετέλεσε κατά το παρελθόν και πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής, ενώ έχει υπηρετήσει και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης από διάφορα αξιώματα εδώ και αρκετά χρόνια, ευχαρίστησε θερμά την πρόεδρο του Συλλόγου Ευαγγελία Λαμπροπούλου – Σαράφογλου και τα μέλη του Συμβουλίου, για την ιδιαίτερη τιμή στο πρόσωπό του.

«Οταν ήρθα στη Νέα Υόρκη γράφτηκα στον Σύλλογο «Γέρος του Μωριά», στην Παναρκαδική Ομοσπονδία και, στη συνέχεια, την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Στόχος μου πάντα ήταν η προσφορά στον άνθρωπο και τα ελληνικά ιδεώδη», επισήμανε στην σύντομη ομιλία του ο κ. Βουρνάς και κάνοντας αναφορά στην «Ιθάκη» του Καβάφη, τόνισε πως «εγώ είμαι ακόμα σε αυτό το ωραίο ταξίδι».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή από τον π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο, προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ενώ τους εθνικούς ύμνους έψαλε η Ματίνα Πανάγου και ο Τζον Ταμπάκης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, ανέλαβε το συντονισμό του προγράμματος.

Στο καλωσόρισμά της πρόεδρος του «Γέρου του Μωριά», Ευαγγελία Λαμπροπούλου – Σαράφογλου, υπογράμμισε ότι ο Χρήστος Βουρνάς «εργάζεται ακούραστα επί 30 χρόνια», ενώ αναφέρθηκε και στη νεότερη γενιά των Αρκάδων που ήταν παρόντες εκεί. «Ο Σύλλογός μας», είπε, «έχει γαλουχήσει δεύτερη και τρίτη γενιά με τον Ελληνισμό και την παράδοση, που σήμερα μεταλαμπαδεύουν στα δικά τους παιδιά και στην ευρύτερη ελληνική και αμερικανική κοινότητα».

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, Αγγελική Βουρνά, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της οργάνωσης, αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου που αποτελεί και ιδρυτικό  τμήμα της Ομοσπονδίας και ευχαρίστησε τον «Γέρο του Μωριά» για την απόφασή του να τιμήσει το σύζυγό της, Χρήστο Βουρνά, «για την πολύχρονη παρουσία του στην Ομογένεια».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ ο οποίος αναφέρθηκε στη στενή σχέση μεταξύ Κύπρου και Αρκαδίας, λέγοντας πως και οι πρώτοι κάτοικοι της Κερύνειας ήταν Αρκάδες, ενώ εξήρε την προσφορά του Χρήστου Βουρνά γενικότερα στην Ομογένεια αλλά ιδιαίτερα στη δράση του υπέρ της ελεύθερης Κύπρου.

«Ο Ελληνας της χρονιάς έχει πολλές ερμηνείες. Μια από τις λέξεις είναι το φιλότιμο. Κάποιος που τιμά τις ελληνικές αξίες και τα ιδανικά, κάποιος που εργάζεται για τον Ελληνισμό, κάποιος που έχει ακεραιότητα, κάποιος που δεν σε απογοητεύει. Είμαι υπερήφανος που αποκαλώ τον Χρήστο Βουρνά φίλο μου και που είμαι εδώ για να τον τιμήσω», τόνισε ο κ. Κρίστοφερ.

Φωτο: ΓΤΜ

Τον τιμώμενο παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος του Γέρου του Μωριά και της ΠΟΑ, Δημήτρης Φίλιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην «ανιδιοτελή προσφορά του» στο Σύλλογο και τον Ελληνισμό.

«Στα 30 χρόνια που γνωρίζω τον Χρήστο Βουρνά έχω ξεχωρίσει δυο σημαντικές αρετές του. Το πρώτο είναι το φιλότιμο και από εκεί απορρέει η επιμονή του όταν βάζει στόχους να τους πετύχει, ενώ ο δεύτερος είναι η ευθύτητα που τον διακρίνει», είπε ο κ. Φίλιος.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο υποψήφιος πολιτειακός γερουσιαστής της 59ης Περιφέρειας, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος και η σύζυγός του, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος της 36ης Περιφέρειας στην Αστόρια, Μαρία Μάρκου.

Το μουσικό μέρος της βραδιάς ανέλαβε η ορχήστρα «Olympic».