Home ΕΛΛΑΔΑ Οι Δωδεκανήσιοι του Μέριλαντ γιόρτασαν λαμπρά την 74η επέτειο της Ενσωμάτωσης της...

Οι Δωδεκανήσιοι του Μέριλαντ γιόρτασαν λαμπρά την 74η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

                         Φωτογραφίες: GANP/Δημήτρης Πανάγος

Με ξεχωριστή λαμπρότητα γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι του Μέριλαντ την 74η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Μητέρα Ελλάδα την Κυριακή 6 Μαρτίου.

Με μπροστάρηδες τη νέα γενιά, τα αγόρια και τα κορίτσια που με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και με σημαίες στα χέρια “πλημμύρισαν” το πρωί της Κυριακής τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και ακολούθως το Greektown Square της Βαλτιμόρης, θερμαίνοντας τις καρδιές όλων, οι ξενιτεμένοι Δωδεκανήσιοι διατράνωσαν για άλλη μια φορά την υπερηφάνεια τους για την καταγωγή τους και την αγάπη τους για τα ακριτικά τους νησιά και την πατρίδα Ελλάδα.  

Τα παιδιά και μαζί τους ένα τμήμα Ευζώνων προκάλεσαν ρίγη συγκίνησης όταν συνέψαλαν “Τη Υπερμάχω” και τον Εθνικό μας Υμνο μαζί με τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο και όλο το εκκλησίασμα, αμέσως μετά τη Δοξολογία για την σημαντική αυτή επέτειο.

Ο Επίσκοπος κ. Απόστολος, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και θέρμη από τους Δωδεκανήσιους και ιδιαίτερα τους συμπατριώτες του Ροδίτες, χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας μετ’ Αρτοκλασίας, ενώ τέλεσε και το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων για την ελευθερία της πατρίδας.   

Συλλειτούργησαν ο Καλύμνιος προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου Βαλτιμόρης, π. Μιχαήλ Παστρικός, και ο Αρχιδιάκονος Φιλόθεος Tomczewski, ο οποίος, επίσης, έχει καταγωγή από τη Ρόδο.

Στο ιερό αναλόγιο βρέθηκαν οι ιεροψάλτες Στέφανος Νύκτας και Δημήτρης Αποστόλου, ενώ έναν πιο πανηγυρικό τόνο έδωσε η συμμετοχή της Χορωδίας του Αγίου Νικολάου υπό τη διεύθυνση του Πίτερ Μπισμπίκη.

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο ομοσπονδιακός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης, ο οποίος κατάγεται από την Κάλυμνο, η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η αναπληρώτρια Επικεφαλής της Πρεσβείας της Κύπρου στις ΗΠΑ, Μαρία Σαββίδου, και οι στρατιωτικοί ακόλουθοι των δύο χωρών.  

“Τα παιδιά μας ντύθηκαν Ελλάδα σήμερα για να μας τιμήσουν όλους”, τόνισε απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα ο Επίσκοπος κ. Απόστολος και πρόσθεσε: “Παιδιά που γεννήθηκαν σ’ αυτόν τον τόπο, που ίσως δε γνωρίζουν την ιστορία των προγόνων μας, όπως τη βιώσαμε εμείς που γεννηθήκαμε εκεί, αλλά τη βιώνουν εδώ, μέσα απ’ αυτή τη Δοξολογία, μέσα από αυτή την όμορφη πανδαισία της αγάπης της Ομογένειας, μέσα από τις στολές τις οποίες έραψαν με τα χέρια τους οι γονείς και οι παππούδες τους για να τιμούν τους προγόνους τους και τους ανθρώπους που έφεραν τα ιερά και τα όσια της φυλής μας σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο”.

“Χαίρομαι και συγκινούμαι που τα παιδιά μας διατηρούν αυτές τις παραδόσεις και μας μεταφέρουν αυτές τις όμορφες εικόνες της πατρίδας, της παράδοσης και της πίστης μας. Σήμερα βρισκόμαστε νοερά και πνευματικά στα Δωδεκάνησά μας”, επισήμανε ο Θεοφιλέστατος και ευχαρίστησε γι’ αυτό τους γονείς και τους παππούδες των παιδιών.

“Ομιλώ Ελληνικά γιατί ξέρω ότι μιλούν και τραγουδούν Ελληνικά. Είμαι τόσο πολύ πεπεισμένος”, τόνισε ο Επίσκοπος κ. Απόστολος και τους προέτρεψε να διατηρήσουν τις όμορφες παραδόσεις της Εκκλησίας μας και των νησιών μας, ευχόμενος ο Θεός να χαρίζει σε όλους ειρήνη.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση με πρωταγωνιστές τους μαθητές του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου που απήγγειλαν τον Υμνο της Δωδεκανήσου, το Βασιλικό Διάταγμα και ποιήματα για την Ενωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα και ανέγνωσαν μαντινάδες της Ενσωμάτωσης, καθώς και τα χορευτικά “Golden Coins”, “Pan Hellenic”, “Αναγέννηση Ολύμπου” του Συλλόγου Καρπαθίων και του Ροδιακού Συλλόγου “Διαγόρας” που χόρεψαν τοπικούς χορούς των νησιών, με τη συνοδεία των ταλαντούχων μουσικών Αντώνη Γιωργάκη στη λύρα και Βασίλη Βασιλιάδη στο λαούτο.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομοσπονδιακός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο ομοσπονδιακός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης.  

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο δικηγόρος Γιώργος Κομνηνός, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος της κοινότητας, Σταματία Ιερομονάχου.  

(Θα ακολουθήσει ξεχωριστό αναλυτικό ρεπορτάζ)