Home ΑΜΕΡΙΚΗ Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, απαντά σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Φώτο: ΚΥΠΕ

ΛΕΜΕΣΟΣ – Την Εθνική Στρατηγική Κυπρίων της Διασποράς παρουσίασε ο  Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς που διεξήχθη στη Λεμεσό, ενώ στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της Διαδικτυακής Πλατφόρμας Κυπρίων Διασποράς σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Αναφερόμενος στην Εθνική Στρατηγική, ο κ. Φωτίου τόνισε ότι βασικός της στόχος είναι η χαρτογράφηση των Κυπρίων της Διασποράς, η ενίσχυση της νέας γενιάς, η προβολή του κυπριακού προβλήματος, καθώς και η μεταβολή του προφίλ των Κυπριών της Διασποράς που θα διαφανεί και θα αξιοποιηθεί μέσα από την ποιοτική και ποσοτική καταγραφή τους.

«Διαπιστώθηκε η ανάγκη ανάδειξης του αμφίδρομου της σχέσης Κύπρου και Κυπρίων της Διασποράς και γι αυτό βασικοί πυλώνες της Στρατηγικής είναι να αναδειχθεί περαιτέρω ο ρόλος των Ομοσπονδιών και των οργανώσεων, η ενίσχυση της σύνδεσης των νέων με τις ρίζες τους, η προώθηση της παράδοσης και του πολιτισμού μας που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με την πατρίδα, ο συντονισμός δράσεων για προβολή των θέσεων μας στο Κυπριακό, η ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινών δράσεων και τέλος, η απλοποίηση των διαδικασιών για ομαλότερη επανένταξη των επαναπατρισθέντων”, ανέφερε ο κ. Φωτίου.

Αναφερόμενος στη λειτουργία της Διαδικτυακής Πλατφόρμας Κυπρίων της Διασποράς, ο κ. Φωτίου επεσήμανε ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή πλατφόρμα που θα προσεγγίζει όλους τους Κύπριους της Διασποράς.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, απευθύνεται στους Κύπριους της Διασποράς

«Η πλατφόρμα που θα τεθεί πολύ σύντομα σε εφαρμογή περιλαμβάνει το μητρώο καταγραφής των Κυπρίων της Διασποράς, όπου θα υπάρχουν καταγεγραμμένοι οι επιχειρηματίες, οι επαγγελματίες, οι ακαδημαϊκοί μας, κ.ο.κ. και το κομμάτι ‘Μάθε τις Ρίζες σου’, δηλαδή το εκπαιδευτικό κομμάτι που αφορά την εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού μας και θα αξιοποιείται από όλους και κυρίως τους νέους μας», εξήγησε και καταλήγοντας, ζήτησε τη στήριξη των Ομοσπονδιών για την προώθηση της πλατφόρμας.

Ακολούθως, οι σύνεδροι έτυχαν ενημέρωσης από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη αναφορικά με την εξωτερική πολιτική της Κύπρου.

Στη συνέχεια, έγινε παρουσίαση του Προγράμματος ΚΕΒΕ «Γε Νέο Επιχειρείν» που απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών, από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Παναγιώτη Παπαφιλίππου και προβολή του ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας την Αλήθεια» που αφορά το Πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις εκταφές αγνοουμένων και την αναγνώριση λειψάνων, το οποίο επιμελήθηκε το Γραφείο Επιτρόπου Προεδρίας σε συνεργασία με το ΡΙΚ.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έληξαν με την εκπόνηση και έγκριση ψηφισμάτων.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ευχαρίστησε τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου, τις Ομοσπονδίες και ιδιαίτερα τους νέους, οι οποίοι είναι το μέλλον, για τη συμμετοχή και τη συνδρομή τους στις εργασίες του Συνεδρίου. «Ήταν ένα πολύ παραγωγικό συνέδριο και διαφωτιστικό συνέδριο, σε μια κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο, κατά το οποίο οι απόδημοί μας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που τους απασχολούν και κυρίως για το εθνικό μας ζήτημα που τόσο τους ενδιαφέρει», επεσήμανε και υπογράμμισε ότι οι Κύπριοι της Διασποράς είναι οι καλύτεροι πρέσβεις της Κύπρου στο εξωτερικό σήμερα. «Τους ευχαριστούμε, τους αξίζουν συγχαρητήρια για το έργο τους», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης δήλωσε: «Οι συνεδρίες των Κεντρικών μας Συμβουλίων πήγαν πολύ καλά, το ίδιο και το Συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ που γιορτάζει φέτος 20 χρόνια. Μετά από το φετινό συνέδριο, θα πάμε πίσω στις χώρες που διαμένουμε, αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς το έργο μας. Παρότι απασχολεί περισσότερο τη διεθνή κοινότητα το Ουκρανικό, οι παράμετροι είναι οι ίδιες. Είναι ευκαιρία τώρα που η Τουρκία βάλλεται από όλους, κάτι να γίνει και για την Κύπρο. Πάμε πίσω με θέληση και αποφασιστικότητα. Δεν πρόκειται να δώσουμε την Κύπρο στους Τούρκους».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφερε: «Με τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, μαζί με το Συνέδριο για τα 20χρονα ΝΕΠΟΜΑΚ, μπορώ να πω ότι έχει αναβαθμιστεί αρκετά το συνέδριο μας. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που η Τουρκία γίνεται πιο επιθετική, πιο επεκτατική και απαιτητική, πιστεύω ότι ο ρόλος της ομογένειας γίνεται πιο σημαντικός. Στις ΗΠΑ αποδείξαμε με το να σταματήσουμε την πώληση των F16 ότι είναι μια μέθοδος για να ενοχλείται συνέχεια η Τουρκία. Βεβαίως η θέση της έχει αναβαθμιστεί λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, αλλά συν τω χρόνω, υπάρχει μια ευκαιρία για μας, να αποδείξουμε ότι η εισβολή της Κύπρου πριν 48 χρόνια είναι το ίδιο πράγμα με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

ΓΤΠ

Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε, επίσης, και στη σημασία της διαφώτισης, τονίζοντας ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει την αξία της διαφώτισης και θα πρέπει τεράστια κονδύλια να ξοδευθούν τώρα που υπάρχει και το Ουκρανικό και ο κόσμος να μάθει ότι πριν 48 χρόνια έγινε ακριβώς το ίδιο πράγμα στην Κύπρο. Ο Πούτιν ακολουθεί τη στρατηγική της Τουρκίας».

Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα των Βαρωσίων και εξέφρασε την απογοήτευση όλων γιατί, όπως είπε, πρόκειται για επέκταση της κατοχής. «Λυπάμαι γιατί δεν υπήρχε αρκετή αντίσταση σε αυτό το θέμα», επεσήμανε, αλλά, «τώρα εμείς φεύγουμε έτοιμοι για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Στις 20-22 του Σεπτέμβρη θα έχουμε Συνέδριο στην Ουάσιγκτον, με τον κ. Κασουλίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής κ. Άντονι Μπλίνκεν και Γερουσιαστές για να πιέσουμε περισσότερο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη συμμετοχή πολλών νέων φέτος στο Συνέδριο, οι δυο Πρόεδροι εξέφρασαν την αισιοδοξία τους και την προσδοκία ότι οι γνώσεις τους και η επιρροή τους ειδικότερα στα κοινωνικά δίκτυα θα βοηθήσουν πολύ στην προβολή του Κυπριακού.

Απόψε, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τίτλο «Μικρή Πατρίδα», η οποία διοργανώνεται εις μνήμην του Κύπριου της Διασποράς Νίκου Μούγιαρη, με τραγούδια και ποιήματα εμπνευσμένα από την τουρκική εισβολή του 1974 και την ξενιτιά. Η συναυλία, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας και της ΠΣΕΚΑ, θα πραγματοποιηθεί στο Σκαλί Αγλαντζιάς, στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή ερμηνευτών από την Ελλάδα και την Κύπρο.