Home ΕΛΛΑΔΑ Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην Καλλιμασιά της Χίου για το Μνημόσυνο των Χίων...

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στην Καλλιμασιά της Χίου για το Μνημόσυνο των Χίων Πατριαρχών  

ΧΙΟΣ -της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου τελέστηκε το πρωί της Κυριακής 4 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Καλλιμασιά της Χίου το ετήσιο Μνημόσυνο των Χίων Οικουμενικών Πατριαρχών Ιωακείμ Β´ (1860-1863 και 1873-1878) και Ιωακείμ Δ´ (1884-1886) στη γενέτειρά τους, καθώς και του αοιδίμου Καλλιμασιώτη Μητροπολίτη πρώην Πιτσβούργου Μαξίμου. 

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος επισκέπτεται για δεύτερη φορά το νησί από όπου κατάγεται, συλλειτούργησε στον επιβλητικό ενοριακό ναό που πρόσφατα γιόρτασε τα 100 χρόνια του, με τον ιερέα της Καλλιμασιάς, π. Γεώργιο Κωνσταντίνου, τους εξ Αμερικής Αρχιμανδρίτες π. Δαμασκηνό Γκάνα και π. Γεδεών Βαρύτιμο, τον π. Δημήτριο Αντόκα, ο οποίος κατάγεται από τη Χίο, τον π. Γρηγόριο Σταμκόπουλο και τον Αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη. 

Έντονη μεταξύ του εκκλησιάσματος ήταν η παρουσία των Χιωτών της Αμερικής, ανάμεσά τους οι επιχειρηματίες, Άρχοντες του Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα, Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη, Σταύρος και Βιβή Χαβιάρα, Γιάννης και Ελένη Ψαρά, Μάρκος και Μαρία Μαρινάκη, Ευάγγελος και Αθηνά Ζερβούδη,  Μιχάλης Κουλουρούδης, ο πρόεδρος των Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίο – Αγία Μαρκέλλα», Δημήτρης Μουτάφης, ο αντιπρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Παντελάρος, οι κυρίες Άννα Κοντούλη και Αμαλία Μπουρνιά από το συμβούλιο της Χιακής Ομοσπονδίας, καθώς και ο αντιπρόεδρος της ΑHEPA, Σάββας Τσίβικος, του οποίου η σύζυγος, Μαρία, κατάγεται από τη Χίο. 

Παρόντες ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου, Παντελής Μπουρνιάς, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ., καθηγητής Απόστολος Κραλίδης και η μητέρα του Αρχιεπισκόπου, Νάντια Λαμπρυνιάδη. 

Τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισε ο π. Γεώργιος κάνοντας αναφορά στη «μεγάλη χορεία των σημαντικών προσωπικοτήτων που ξεκίνησαν από την Καλλιμασιά και επηρέασαν ευρύτερα τη ζωή της Χίου και της Ελλάδας».

«Η Καλλιμασιά δικαίως ονομάζεται δασκαλοχώρι, έχοντας αναδείξει δεκάδες κληρικούς αλλά και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Αυτό σημαίνει μια μακρόχρονη παράδοση στον ευαίσθητο τομέα της Παιδείας. Όταν επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπήρχαν στη Χίο Σχολεία μετρημένα στα δάχτυλα, η Καλλιμασιά είχε το Ιωακείμιο Παρθεναγωγείο και κατόπιν το Αρρεναγωγείο», σημείωσε ο π. Γεώργιος. 

Τόνισε ιδιαίτερα την συμβολή των δυο Καλλιμασιωτών Πατριαρχών, των οποίων το μνημόσυνο τελέστηκε νωρίτερα, και για τους οποίους τρισάγιο τέλεσε κατά τις δύο επισκέψεις του στο νησί, το 1997 και το 2015, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

«Και η τοπική εκκλησία δια του Ιδρύματος Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου, έχει αναλάβει την ευθύνη της διατήρησης της μνήμης των Πατριαρχών μας και της επιθυμίας τους για προτεραιότητα στην Παιδεία του Γένους», πρόσθεσε. 

Αφού αναφέρθηκε στην Καλλιμασιά του σήμερα, ο π. Γεώργιος, στο τέλος της προσφώνησής του, δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο μία εικόνα του Αγίου Αιμιλιανού του Ομολογητή, δώρα από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ενώ προσέφερε και μία ανθοδέσμη στην μητέρα του Αρχιεπισκόπου, Νάντια Λαμπρυνιάδη, η οποία τον συνοδεύει κατά την παραμονή του στο νησί.

Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στους άρρηκτους και ιστορικούς δεσμούς της Χίου τόσο με την Κωνσταντινούπολη όσο και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Ομογένεια και στην ισχυρή παρουσία των Χιωτών, αλλά και στην προσωπική τους σχέση με τη Χίο, καθώς οι ρίζες του εντοπίζονται, όπως είπε, στο χωριό Βίκι, στη βόρεια Χίο. 

Ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον π. Γεώργιο το αναμνηστικό μετάλλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. 

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία επισκέφθηκε το ταφικό μνημείο του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Δ´, στον περίβολο του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καλλιμασιά. 

Να σημειωθεί ότι ο τάφος του έτερου Καλλιμασιώτη Οικουμενικού Πατριάρχη, Ιωακείμ Β’, βρίσκεται στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μετέβη στο χωριό Βέσσα, τόπο καταγωγής του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντίνου του Ε’ (Βαλιάδη) και έψαλε τρισάγιο μπροστά στην προτομή του, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έκανε κατά την επίσκεψη του το 2015 στη Χίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. 

Ο τάφος του Πατριάρχη Κωνσταντίνου Ε’ βρίσκεται στους χώρους της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδας στη Χάλκη, ηγούμενος της οποίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, πριν την εκλογή του στο θρόνο της Αμερικής το 2019.