Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον Ευαγγελισμό του Μανχάτταν

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στον Ευαγγελισμό του Μανχάτταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ- της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Την ιστορική κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μανχάτταν επισκέφθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος την Κυριακή 14 Νοεμβρίου και χοροστάτησε κατά τον ‘Ορθρο και τη Θεία Λειτουργία.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας π. Σωτήριος Μιχαλάτος, βοηθούμενος από τον διάκονο Βαρθολομαίο Μερκάδο.

“Ευαγγελισμός σημαίνει καλά νέα και είμαι σήμερα εδώ, στην όμορφη αυτή εκκλησία και την ωραία αυτή κοινότητα για να χαρώ μαζί σας τα καλά νέα του διορισμού του νέου σας προϊσταμένου”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος στους ενορίτες του Ευαγγελισμού που τον υποδέχθηκαν με θέρμη το πρωί στον επιβλητικό και πρόσφατα ανακαινισμένο ναό στο Upper West Side του Μανχάτταν.

Ο π. Σωτήριος Μιχαλάτος ανέλαβε την προϊσταμενία της κοινότητας μόλις σχεδόν δύο μήνες πριν, την 1η Σεπτεμβρίου, διαδεχόμενος τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Γκίλμπερτ, ο οποίος βρίσκεται για έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να βελτιώσει τις γνώσεις του στην Ελληνική γλώσσα, η οποία θεωρείται βασική προϋπόθεση για την επισκοποίηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, χάρη σε μια υποτροφία της “Ηγεσίας των 100”. 

“Δεν μπορείς να γίνεις Επίσκοπος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής μας και να μη μιλάς Ελληνικά”, σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας πως ο π. Χρυσόστομος είναι ένας λαμπρός ιερέας, όπως και ο διάδοχός του, ο π. Σωτήριος. “Βλέπετε, αδελφοί μου, πόσο υπέροχους ιερείς έχουμε στην Εκκλησία μας και είμαι υπερήφανος που είμαι ο Αρχιεπίσκοπός τους”, πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αρχιεπίσκοπος και στη Φιλόπτωχο, στην οποία είναι αφιερωμένη η Κυριακή του Καλού Σαμαρείτη. “Είναι το καμάρι της Αρχιεπισκοπής μας”, είπε και τέλεσε αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων των μελών της Φιλοπτώχου, καθώς και τρισάγιο στη μνήμη όλων των κυριών που δεν είναι πια κοντά μας.

“Η αδιάκοπη και αποτελεσματική παρουσία τους σε κάθε είδους φιλανθρωπία, απαντά στην ερώτηση του νεαρού νομικού, την οποία απευθύνει στο Χριστό, (παραβολή του Καλού Σαμαρείτη) για το ποιός είναι ο πλησίον που οφείλουμε να αγαπούμε σαν τον εαυτό μας, σύμφωνα με τη δεύτερη και μεγάλη εντολή: “Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν” (Λευιτικόν 19:18). Για δεκαετίες, η απάντηση της Φιλοπτώχου στην ερώτηση του νεαρού “Και ποιος είναι ο πλησίον;” είναι η ίδια “ο κάθε ένας αδελφός”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος στην εγκύκλιό του για την Κυριακή της Φιλοπτώχου την οποία ανέγνωσε ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος. 

Καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο ο π. Σωτήριος αναφέρθηκε στο ταπεινό ξεκίνημα της κοινότητας στα τέλη του 19ου αιώνα και στον πρώτο ιερέα, τον π. Καλλίνικο Dilbey, απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τον οποίο έστειλε στην Αμερική ο Πατράρχης Νεόφυτος το 1892. Η κοινότητα, όπως είπε, οργανώθηκε επίσημα το 1933 και μέχρι το 1953 άλλαξε αρκετές φορές στέγη, πριν καταλήξει στο ιστορικό κτίριο στη συμβολή της West End Avenue και της 91ης οδού. Τόνισε ακόμα την αφοσίωση και την εργατικότητα των ενοριτών που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν την ιστορία του Ευαγγελισμού, ο οποίος συμπληρώνει το 2022 τα 130 χρόνια του.

Αναφερόμενος στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο ο π. Σωτήριος είπε ότι με τον δυναμισμό και τη γενναιότητά του έδωσε νέα ζωή και όραμα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή. “Η αγάπη που εκδηλώσατε από την πρώτη κιόλας στιγμή της εκλογής σας για την Αρχιεπισκοπή, για το ποίμνιό σας και για τον ιερό κλήρο, ήταν ένας πραγματικός Ευαγγελισμός. Επιλέξατε να αντιμετωπίσετε κατά μέτωπον τις προκλήσεις της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και καταφέρατε μέσα σε δύο χρόνια να ανανεώσετε το όραμα για ένα λαμπρότερο μέλλον”, πρόσθεσε ο π. Σωτήριος. 

Τέλος, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για το διορισμό του στην ευλογημένη αυτή κοινότητα που υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες και αγάπη τον ίδιο, την πρεσβυτέρα Κάθυ και την μικρή Ευαγγελία.

Η εξαιρετική χορωδία υπό τη διεύθυνση του Μάικλ Γιάνναρου Κόφιλντ σε συνδυασμό με την χαρισματική φωνή του Πρωτοψάλτη του ναού, Χρήστου Σταυρόπουλου, προσέφεραν μια μοναδική ακουστική εμπειρία τόσο στους παρόντες, μεταξύ των οποίων και οι γονείς του π. Σωτήρη.

 

Στη δεξίωση που ακολούθησε στην αίθουσα “Δήμα” τον Αρχιεπίσκοπο καλωσόρισαν ο πρόεδρος της Κοινότητας, Τζόρτζ Κώστας και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου, Μαρία Σακαλή.