Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ “Ο γιος του τσαγκάρη”: Η ιστορία ενός Έλληνα μετανάστη σε stand-up comedy

“Ο γιος του τσαγκάρη”: Η ιστορία ενός Έλληνα μετανάστη σε stand-up comedy

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ματίνας Δεμελή

Από το Αίγιο στην Αστόρια

Αστόρια, 1971. Δύο Έλληνες μετανάστες από το Αίγιο φτάνουν στην Αμερική για να ζήσουν το αμερικάνικο όνειρο. Ο πατέρας του Αθανάσιος Κρητικός, γνωστός ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα με την ομάδα του Παναιγιάλειου, άνοιξε τσαγκάρικο το 1971 στην 30η λεωφόρο στην Αστόρια. Ο μικρός Γρηγόρης είναι ο γιος του τσαγκάρη. Ζει σε μια γειτονιά μεταναστών. Ιρλανδοί, Ιταλοί και Γερμανοί του κάνουν μπούλινγκ, τον κοροϊδεύουν. Μπλέκει σε καυγάδες.

Μισό αιώνα μετά, ο κωμικός Γκρεγκ Κρητικός επιστρέφει στη γειτονιά που μεγάλωσε. Γυρίζει το χρόνο πίσω και μέσα σε 70 λεπτά αφηγείται την ιστορία του. Πως επιβιώνει ένας μετανάστης από την Ελλάδα την δεκαετία του ‘70.

Ο Γκεγκ Κρητικός ή “Greg the Greek” όπως τον αποκαλούν πολλοί, μίλησε στην “Greek News USA” για την παράσταση “one man show” που θα δώσει στις 29 Απριλίου στο “Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο” στην Αστόρια με τίτλο “Ο γιος του τσαγκάρη. Ιστορίες της Αστόρια”.

Για 70 λεπτά θα είναι μόνος του πάνω στη σκηνή και θα αφηγηθεί όλη της ζωή του μέσα από τους ρόλους του πατέρα του, της μητέρας, της θείας. Η παράσταση αποτελείται από τέσσερα μέρη.

“Στο πρώτο μέρος μιλάω για μένα. Με φώναζαν “χάμπουργκερ” γιατί δεν το έλεγα σωστά, έλεγα “χάμπουργκα”. Στο δεύτερο μέρος μιλάω για το πως μεγάλωσα στην Αστόρια με τους Νίκο Γρηγοράκο, ο μπριζόλας και άλλοι.

Οι γονείς μου ήρθαν στην Αμερική για να ζήσουν το αμερικάνικο όνειρο αλλά τελικά έζησαν μια τραγωδία όταν η μητέρα μου είχε ένα ατύχημα και δεν ξαναπερπάτησε.

Μετά μιλάω για το πως έγινα κωμικός, για το πως έμεινα δίπλα στους γονείς μου μέχρι το τέλος και τους κρατούσα το χέρι. Τώρα πλέον ζω το όνειρο μου” θα πει.

“Welcome to America”

Ο Ελληνοαμερικανός κωμικός θυμάται ακόμη την πρώτη μέρα που ήρθε στην Αμερική.

“Την ημέρα που ήρθαμε στην Αστόρια χιόνιζε. Δεν είχα δει χιόνι ποτέ στη ζωή μου. Θυμάμαι, μου έδωσε η μάνα μου ένα κουβά. Έτρεξα κάτω να παίξω και ένας Ιρλανδός με χτύπησε στο κεφάλι. Την πρώτη μέρα που ήρθα στην Αμερική. Όταν θα πω αυτή την ιστορία στο σόου, λέω: “Welcome to America”. Αν ζούσες την δεκαετία του 70 στην Αστόρια, ήταν δύσκολα. Αν ήσουν Έλληνας δεν ήσουν αποδεκτός.

Η μάνα μου, θυμάμαι με κούρευε και μου άφηνε μια τούφα μπροστά, μου φορούσε πέδιλα με κάλτσες. Μου έλεγε “θα φορέσεις πέδιλα γιατί είσαι από την Ευρώπη”.

“Όταν έφυγα από την Ελλάδα η θεία μου η Δήμητρα μου έδωσε τρία cents και της είπα: “Αυτό είναι χρυσό”; -“Όχι αυτά είναι για να πάρεις καραμέλες στην Αμερική”.

Η ζωή του Γκρεγκ Κρητικού δεν ήταν εύκολη. Η οικογένεια του πάλεψε για να επιβιώσει. Ο πατέρας του άνοιξε το τσαγκάρικο στους 30 δρόμους, όντας δακτυλοδεικτούμενος μετανάστης και η μητέρα του Θεώνη χτυπήθηκε από αμάξι και έμεινε ανάπηρη.

Ο Γκρεγκ “πάλεψε” δίπλα τους και τελικά νίκησε τους αγώνες που έδωσε με την φτώχεια, το μπούλινγκ, τις εξαρτήσεις αλλά και τη φυλακή και κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του.

Έχει παίξει δίπλα σε μεγάλα ονόματα της Αμερικανικής σόουμπιζ, όμως ποτέ δεν ξεχνάει την ελληνική του καταγωγή και τα όσα έκαναν οι γονείς του για εκείνον και τα αδέλφια του, ερχόμενοι από την ελληνική επαρχία στην Αμερική.

“Όπου πηγαίνω στην Αμερική για comedy show μιλάω σε νοσοκομεία, σε φυλακές για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Τελευταία ήμουν σε ένα κολέγιο στο Οχάιο και μίλησα σε 400 αθλητές μπέϊζμπολ και φούντμπολ για τον αλκοολισμό. Κάνω “service” και μέσα από τις εμπειρίες μου προσπαθώ να συμβουλέψω και να βοηθήσω τους νέους” θα πει.

Στη γιορτή της μητέρας ο Γκρεγκ Κρητικός θα βρίσκεται στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άϊλαντ δίπλα στις δημοφιλείς Ελληνίδες τραγουδίστριες Γλυκερία και Μελίνα Ασλανίδου οι οποίες θα πραγματοποιήσουν συναυλία.

Ο Γκρεγκ θα “ζεστάνει” το κοινό με 30 λεπτά κόμεντι σόου πριν τη συναυλία.