Home ΕΛΛΑΔΑ Ο Παγχιακός Σύλλογος “Κοραής” γιόρτασε 111 χρόνια ιστορίας

Ο Παγχιακός Σύλλογος “Κοραής” γιόρτασε 111 χρόνια ιστορίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Greek News USA  

Εκατόν έντεκα χρόνια μαρτυρίας και προσφοράς στον Ελληνισμό, την Ομογένεια της Αμερικής και τη Χίο, γιόρτασε ο Παγχιακός Σύλλογος “Κοραής” τιμώντας στη διάρκεια της ετήσιας χοροεσπερίδας του που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 14 Ιανουαρίου στο “Leonard’s Pallazo” στο Great Neck του Λονγκ Αϊλαντ, το έργο και την προσφορά του πρώην προέδρου και νυν γενικού του γραμματέα, καπετάν Στέλιου Τάτση.

“Πίστευα και πιστεύω ότι η προσφορά προσφέρεται δωρεάν, δεν ανταμείβεται. Αμοιβή της είναι αυτή η παράξενη, η ανεξήγητη γεύση που νιώθεις όταν την προσφέρεις”, επισήμανε ο κ. Τάτσης, αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση και κρατώντας από αυτήν, όπως είπε, ένα μικρό μόνο κομμάτι, μοιραζόμενος με συγκίνηση το υπόλοιπο με τους αείμνηστους γονείς και την αγαπημένη του σύζυγο και συνοδοιπόρο, Δέσποινα (Νίνα), που έφυγε νωρίς, τα παιδιά, τα εγγόνια, τους συνεργάτες, παλιούς και νέους, και όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση.

“Το έργο που έχει επιτελέσει και επιτελεί ο Κοραής διαχρονικά είναι τεράστιο, δεν περιγράφεται με λίγα λόγια”, πρόσθεσε και υποσχέθηκε ότι θα είναι μέχρι το τέλος κοντά στο σύλλογο, ως σύμβουλος και ευελπιστώντας να δει κάποια στιγμή να επιτυγχάνεται ότι “όλοι μαζί οι Χιώτες”.

Τον τιμώμενο παρουσίασε ο Νίκος Σταματάκης, ιδρυτής του ιστότοπου www.helleniscope.com, ενώ για τον παππού της τραγούδησε δικά της τραγούδια η Μικαέλα Άστελ.

Παράλληλα με την απονομή του βραβείου, ο “Κοραής” απένειμε 19 υποτροφίες, συνολικής αξίας $24,500 δολαρίων στους χιακής καταγωγής φοιτητές Γιώργο Βασιλάκη, Κατερίνα Βάττη, Φίλιππο Βάττη, Γιώργο Γατανά, Στέφανο Καπετάνο, Νικολέτα Λαγούδη, Κίμων Λαρδά, Τζον Λιβανό, Αγγελίνα Μπουγιαμά, Γιάννη Νικολάου, Μαρία Ντούλη, Κατερίνα Ορίσση, Κωνσταντίνο Πουλάκη, Στυλιανή Ράλλη, Μαρίκα Ρέινολντς, Νίκο Ρέινολντς, Σταύρο Ρέινολντς, Ελευθερία Τσάκου και Στέλλα Τσάκου.  

Συνεχίζοντας επίσης την παράδοση υποστήριξης των Ελληνικών σχολείων της Ομογένειας, για την οποία μάλιστα έχει λάβει τον “Επαινο” της Ακαδημίας Αθηνών, ο “Κοραής” επέδωσε δωρεές, αξίας $15,000 έκαστη, στο Απογευματινό Ελληνικό Σχολείο της Αναστάσεως στο Μπρούκβιλ του Λονγκ Άϊλαντ και στο Ημερήσιο Σχολείο “Αργύριος Φάντης” της κοινότητας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Μπρούκλυν.

Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος, Παναγιώτης Γεραζούνης αναφέρθηκε στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του ιστορικού συλλόγου, ενώ ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του προκατόχου του Κώστα Κωζή, που πριν από λίγες μέρες έφυγε από τη ζωή.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο χιακής καταγωγής π. Δημήτριος Αντόκας, προϊστάμενος του Αγίου Γεωργίου στη Bethesda του Μέριλαντ, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και Καναδά, Δημήτρης Καλαφάτης και ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Ιωάννης Κοντολιός.

Η δημιουργική πορεία του Παγχιακού “Κοραή” ξεκίνησε το Μάρτιο του 1912, πριν ακόμα απελευθερωθεί η Χίος, από μια ομάδα Χιωτών μεταναστών που αποφάσισαν στο Χιώτικο Καφενείο του Ανδρέα Συγγρού στο Μανχάτταν να ιδρύσουν τον πρώτο χιώτικο σύλλογο της Αμερικής, ο οποίος στα 111 χρόνια που ακολούθησαν ανέπτυξε πλούσια δράση στον εκπαιδευτικό, φιλανθρωπικό και εθνικό τομέα με αξιοσημείωτη προσφορά στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα και στη Χίο.