ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Φωτογραφίες: GANP/ Δημήτρης Πανάγος
Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έφτασε στην Κύπρο, για να παραστεί στην αποψινή εκδήλωση για καταδίκη της τουρκικής εισβολής, που πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο, είχε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγος του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη υποδέχθηκαν στις 7:45 μ.μ. τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τη σύζυγό του κα Μαρέβα Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ακολούθως, μετέβησαν στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, όπου η Υφυπουργός Πολιτισμού κα Βασιλική Κασσιανίδου τούς παρουσίασε το Συμμετοχικό Έργο Τέχνης «ΝΗΜΑΤΑ», με το οποίο μπορεί κάποιος να χαράξει τη πορεία που ακολούθησε η οικογένειά του στην ελεύθερη Κύπρο από τα κατεχόμενα, ως πρόσφυγες αμέσως μετά την τουρκική εισβολή.
Η Πρώτη Κυρία χάραξε στο έργο την πορεία που διένυσε η οικογένειά της ως πρόσφυγες από την Αμμόχωστο μετά την εισβολή, πλέκοντας το νήμα στο έργο και σημειώνοντας ότι το νήμα που αφορά στην οικογένειά της τελειώνει και πάλι στην Αμμόχωστο, όπου οραματίζονται και ελπίζουν να επιστρέψουν.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και η σύζυγός του εξήραν την ιδέα της πραγμάτωσης του έργου, σημειώνοντας ότι είναι εξαιρετικό και συγκινητικό.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Γραφείο του Προέδρου.
Καλωσορίζοντας τον Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων: «Θέλω να σε ευχαριστήσω για αυτήν την ιστορική επίσκεψη, την πρώτη Έλληνα Πρωθυπουργού στις επετειακές εκδηλώσεις για καταδίκη του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Η παρουσία σου εδώ δεν είναι μόνο συμβολικής σημασίας, είναι περισσότερο ουσιαστικής. Μπορώ να μιλήσω από την εμπειρία μου αυτούς τους μήνες που είμαι στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι θεωρώ πως αντανακλά και το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών και της προσωπικής μας σχέσης, μιας σχέσης που ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό υπάρχει αυτή η ειλικρίνεια, ο αλληλοσεβασμός, η συζήτηση όλων των θεμάτων, όπως αρμόζει σε δύο αδελφικά κράτη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης, είναι μέρα τιμής. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι και μέρα περισυλλογής. Πενήντα χρόνια είναι πάρα πολλά και, ως ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που γεννήθηκε λίγο πριν από την εισβολή, μεγάλωσα σε μια πατρίδα υπό κατοχή. Νιώθω έντονα την υποχρέωση να πράξω ό,τι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, έτσι ώστε να τερματιστεί αυτή η επικίνδυνη και απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και να επανενώσουμε τον τόπο μας. Πραγματικά πιστεύω ότι ναι, μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, στην επανένωση της πατρίδας μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει τις λύσεις, έχει τις απαντήσεις, ακόμη και στα πιο δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, θα είναι δύσκολοι. Τους επόμενους μήνες θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε Ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, την Κύπρο, πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού, και θα μπορεί με την επανένωση, με την επίλυση, να αξιοποιήσει το σύνολο των δυνατοτήτων της.»
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης που βρίσκεται στην Κύπρο, εκπροσωπώντας τις Ελληνίδες και τους Έλληνες απανταχού της γης σε μια μέρα με πολύ βαρύ συμβολισμό, «για να στείλουμε και εμείς το μήνυμα μας σε εσάς ότι δεν ξεχνούμε».
Είπε ακόμη ότι και ο ίδιος ως παιδί πριν από 50 χρόνια έχει αναμνήσεις από τον Αττίλα.
«Είμαι εδώ, για να δηλώσω κατηγορηματικά και απερίφραστα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο, την αμέριστη στήριξή μας στη νέα προσπάθεια, η οποία πρέπει να γίνει, για να επανενωθεί το νησί στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ)», είπε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θέλει να εξάρει «το επίπεδο των πολιτικών και προσωπικών μας σχέσεων», κάτι που είναι όπως είπε απαραίτητο, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά με έναν νέο ρεαλισμό, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος και με επιμονή να μην κάνουμε την ακινησία μια νέα πραγματικότητα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της ΕΕ στο Κυπριακό και επεσήμανε τις δηλώσεις των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πρόσθεσε ότι όντως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο είναι δεδομένη.
Για τη σημερινή μέρα και την αποψινή εκδήλωση ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι είναι σημαντικό να γίνει μια αντίστιξη «μεταξύ της σεμνότητας της εκδήλωσης» στο Προεδρικό Μέγαρο «και αυτών που έγιναν στο βόρειο τμήμα του νησιού σήμερα».
ΓΤΠ