Την αξιοποίηση του μεγάλου κεφαλαίου των Αποδήμων για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ με θέμα “Ο ρόλος της ελληνικής Διασποράς στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ” του συνεδρίου Greek Economic Summit 2021, προτείνοντας μια σειρά από ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Το συνέδριο διοργανώνει, από σήμερα έως και μεθαύριο (Τετάρτη 8/12), το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη στρατηγική υποστήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ και του Atlantic Council.
Την ανάγκη “αλλαγής του παραδείγματος” τόνισε στην τοποθέτησή του ο Έντι Ζεμενίδης, επικεφαλής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (Hellenic American Leadership Council – HALC). “Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε”, σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει “να ξεφύγουμε από τη στενή εικόνα για την Ελλάδα που τη σκεφτόμαστε μόνο όταν θέλουμε να μιλήσουμε για την Τουρκία ή για τον EastMed” και να ξεπεράσουμε το επίπεδο “ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας” καθώς «θέλουμε να γίνει πυλώνας δυναμισμού”.
“Η Ελλάδα είναι πολιτικά σταθερή, μια χώρα στραμμένη προς τη Δύση”, τόνισε ο κ. Ζεμενίδης, υπογραμμίζοντας πως η χώρα «βρίσκεται σ’ ένα λαμπρό σημείο αυτή τη στιγμή» και θα πρέπει να αξιοποιήσει με τον σωστό τρόπο την ελληνική Διασπορά προς αυτή την κατεύθυνση. “Είχαμε χαμηλές προσδοκίες από την Ελλάδα εδώ, στην Αμερική […] Τώρα η Ελλάδα έχει αλλάξει και έχουμε υψηλές προσδοκίες από την Ελλάδα για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας. Ο πήχης ανέβηκε”, σημείωσε ο επικεφαλής του HALC, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- την ανάγκη αξιοποίησης της ελληνικής Διασποράς όχι μόνο στα εξωτερικά θέματα αλλά και σε τομείς όπως η οικονομία.
Από την πλευρά του, ο Μάικ Μανάτος, πρόεδρος της Manatos & Manatos, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο πώς θα υποστηριχθεί το δίκτυο των Ελληνοαμερικανών που μπορούν να μας βοηθήσουν προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Σημείωσε δε, πως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υπάρξει στην Ελλάδα από τους υπεύθυνους στην αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να τις στηρίξουν. Χρειάζεται δουλειά για να γίνουν σωστές ενέργειες, τόνισε ο κ. Μανάτος και πρόσθεσε πως “θα πρέπει να βρούμε και να προσεγγίσουμε τα νέα λαμπρά μυαλά προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να έρθουν σε επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους (στην Αμερική) που μπορούν να στηρίξουν την Ελλάδα”.
Ο κ. Μανάτος αναφέρθηκε επίσης στους οργανισμούς, τους θεσμούς και τα πρόσωπα της Ομογένειας στην Αμερική, αλλά και τους φιλέλληνες που στηρίζουν την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εξεύρεση τρόπων για να συνεχιστεί η δέσμευσή τους προς αυτή την κατεύθυνση.
Να δούμε τι μας έχει διδάξει η Covid, πρότεινε η Ναταλία Λινού, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “François-Xavier Bagnoud” στο πανεπιστήμιο του Harvard, επισημαίνοντας πως υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες όσον αφορά τη συγκράτηση των πιο λαμπρών μυαλών και τεράστιες ευκαιρίες συνεργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συνεργασία του δικού της πανεπιστημίου με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Με αφορμή τις αλλαγές που έφερε η Covid στον εργασιακό τομέα, η κ. Λινού, αφού επισήμανε πως «ζούμε σε έναν κόσμο που μετά την Covid θα έχουμε ανθρώπους τρίτης- τέταρτης γενιάς ή και άλλους που θα θέλουν να μετακομίσουν στην Ελλάδα μόνιμα», επισήμανε πως “έχουμε τις δυνατότητες προκειμένου οι απόδημοι να συνδέσουν την Ελλάδα με τα μυαλά και τους ακαδημαϊκούς που βρίσκονται οπουδήποτε” και πρόσθεσε: “να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία στον μετα-πανδημικό κόσμο, όπου όλα θα έχουν επαναπροσδιοριστεί, αν θέλουμε να φέρουμε τα πιο φωτεινά μυαλά στην Ελλάδα”.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, CEO της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας Foresight και γενικός γραμματέας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
*Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας της διοργάνωσης
*Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται από τον ειδικό θεματικό ιστότοπο του ΑΠΕ-ΠΕ www.amna.gr/ges2021