Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ο Στέφανος Κασσελάκης στους ομογενείς: “Είστε ο φάρος της ισότητας για τον...

Ο Στέφανος Κασσελάκης στους ομογενείς: “Είστε ο φάρος της ισότητας για τον Ελληνισμό”

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ματίνας Δεμελή

Φωτογραφίες: GNUSA/ Tom Galanis

Με ομογενείς της Νέας Υόρκης συναντήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αστόρια ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, σε μια εκδήλωση που οργάνωσε η επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Υόρκης.

Ο κ. Κασσελάκης έφτασε στον σύλλογο Κεφαλλονιτών, “Κέφαλος” λίγο μετά τις 5 το απόγευμα μαζί με τον σύζυγο του Τάιλερ Μάκμπεθ και τους γονείς του.

Σε μια εκδήλωση διάρκειας δύο ωρών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε μια σειρά θεμάτων και απάντησε σε ερωτήσεις των ομογενών που παρευρέθηκαν στον “Κέφαλο”, για τις εκλογές, το στράτευμα στην Ελλάδα, την ελληνική ιθαγένεια, την ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων, τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους μέχρι και τις βολές που δέχεται για την προσωπική του ζωή.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνομίλησε προσωπικά με τον κόσμο, ζητώντας να του μιλούν στον ενικό, ρωτώντας τον καθένα ξεχωριστά πόσα χρόνια ζουν στην Αμερική, από που κατάγονται, τι δουλειά κάνουν και αν επισκέπτονται την Ελλάδα.

Μάλιστα, δήλωσε εντυπωσιασμένος με το γεγονός ότι όλοι μιλούν πολύ καλά την ελληνική γλώσσα, καθώς εκείνος είπε πως προσπαθεί να μιλήσει εδώ και 21 χρόνια τα ελληνικά και δεν τα μιλάει καλά.

“Εδώ μιλάνε και τα παιδιά μας κι εμείς θα τα ξεχάσουμε”; του απάντησε ο ομογενής.

Ένας άλλος ομογενής τον πλησίασε με το κινητό του, για να μιλήσει στην κάμερα με δύο φοιτήτριες από την Θεσσαλονίκη που σπουδάζουν εκεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης τις ρώτησε που φοιτούν και εάν μετά τις σπουδές τους θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Ξεκινώντας την ομιλία τους προς τους ομογενείς ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε “συγκινημένος που είμαι μαζί σας γιατί αισθάνομαι ότι επιστρέφω στην οικογένεια μου. Έχοντας ζήσει 21 χρόνια στις ΗΠΑ, δεν ήταν εύκολο για μένα να διατηρήσω την επαφή πολιτισμικά με την Ελλάδα τόσα χρόνια. Τα τελευταία 6 χρόνια, λόγω ναυτιλίας έκαναν πολλά ταξίδια και μπόρεσα να επανασυνδεθώ με την Ελλάδα επαγγελματικά”.

Στη συνέχεια, έκανε αναφορά στις σπουδές τους και στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων στην Ελλάδα:

“Λένε στην Ελλάδα πως γίνεται εγώ που σπούδασα στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια να είσαι εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όσοι το λένε αυτό δεν καταλαβαίνουν ότι τα δημόσια πανεπιστήμια στην Αμερική έχουν δίδακτρα. Αυτό δεν είναι δημόσια παιδεία στην Αμερική”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης χαρακτήρισε ως πρότυπα του τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και τον Ανδρέα Παπανδρέου “ο οποίος όμως δεν παύει να ήταν γιος Πρωθυπουργού ο οποίος ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Μίλησε ακόμη για το πρόγραμμα “Obamacare” του Μπαράκ Ομπάμα το οποίο έδωσε δωρεάν ασφάλεια σε εκατομμύρια Αμερικανούς. “Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αντισυστημικός και όπως το“Obamacare” και εκείνος κράτησε 2,5 εκατομμύρια Έλληνες εν μέσω κρίσης στο σύστημα υγείας”.

Κάνοντας αναφορά στους Έλληνες μετανάστες στην Αμερική, είπε:

“Δεν φοβόμαστε την αλλαγή, την θέλουμε και θα φέρει παραπάνω δικαιοσύνη στην Ελλάδα και παραπάνω ανάπτυξη για όλους. Στην πατρίδα μας έχουμε ένα πολύ κλειστό οικονομικό κύκλωμα. Είναι δύσκολο να ζήσεις ένα ελληνικό όνειρο σαν κι αυτό που ζήσατε εσείς όλοι που ήρθατε στην Αμερική, Δουλέψατε πολύ σκληρά, από τη λάντζα μέχρι να είστε ιδιοκτήτες σε εστιατόρια, να γίνετε μεσίτες, να σπουδάσετε τα παιδιά σας. Και ακούμε “πως είναι δυνατόν οι Έλληνες θα διαπρέπουν έξω και όχι στην Ελλάδα; Έχουμε γεννηθεί ραγιάδες στην Ελλάδα; Έχουμε κόμπλεξ, ηττοπάθεια; Ξέρετε τι έχουμε. Διασπορά. Οι Έλληνες φεύγουν από την Ελλάδα, έχουμε ελληνισμό και μια μικρή Ελλάδα αντί να έχουμε μια μεγάλη Ελλάδα και ένα μεγάλο ελληνισμό με τις αξίες μας ο οποίος δεν είναι απλά ελλαδίτικος ελληνισμός. Είναι ένας ελληνισμός τον οποίο αναγνωρίζουν πολλοί πολιτισμοί”.

Για τις εκλογές και τον τρόπο που οι ομογενείς πρέπει να επιλέγουν υποψηφίους που θα τους εκπροσωπούν, ο κ Κασσελάκης δήλωσε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει κομματικοποίηση από την ομογένεια.

“Θέλουμε η ομογένεια να έχει περιφέρειες και να εκλέγει κατευθείαν τους αντιπροσώπους της. Εσείς πρέπει να αποφασίζετε και να επιλέγετε εκείνους που καταλαβαίνουν τα προβλήματα σας.

Για ποιό λόγο εσείς να ανήκετε σε κομματικό ψηφοδέλτιο; Επηρεάζει την καθημερινότητα σας; Εσείς πρέπει να ψηφίζετε για αξίες, πρώτα στους ανθρώπους που σας εκπροσωπούν και μετά αν τυχαίνει να ανήκουν σε κάποιο κόμμα. Η κομματικοποίηση της ομογένειας για μένα είναι μεγάλο σφάλμα σε όλο αυτό το σύστημα” είπε.

Μίλησε ακόμη για την διαδικασία της ελληνικής ιθαγένειας λέγοντας πως είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει. “Θέλουμε να δώσουμε εξουσιοδότηση στα προξενεία να μπορέσουν να επιταχύνουν την διαδικασία, αντί να στέλνουν χαρτοιμάνι στην Ελλάδα και να περνάνε οι μήνες και να μη γίνεται τίποτα. Είναι τιμή για την Ελλάδα να σας έχει συμπολίτες και εμείς θα είμαστε δίπλα σας σε αυτό”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ακόμη πως θα έρχεται στην Αμερική κάθε δύο μήνες. “Προφανώς αυτό θα είναι μια αλλαγή για την Ελλάδα, το να έχουν έναν πρόεδρο κόμματος και εν δυνάμει πρωθυπουργό ο οποίος να έρχεται εδώ συχνά. Αλλά αυτό είναι και μια ευκαιρία για τον ελληνισμό, γιατί το ανθρώπινο δυναμικό μας είναι και εδώ. Και στην ομογένεια και στους απόδημους και αν δεν το εκμεταλλευτούμε αυτό η Ελλάδα θα είναι αποτέλεσμα των επιλογών και των αμαρτιών των προηγούμενων γενιών”.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ασυλίες των βουλευτών κάνοντας αναφορά στο δυστύχημα στα Τέμπη. “Δεν μπορείς να κυνηγήσεις βουλευτή, εκτός αν σκοτώσει κάποιον. Τι πράγματα είναι αυτά; Μόνο στην Ελλάδα γίνονται”.

Αναφερόμενος στο στράτευμα δήλωσε χαρούμενος που θα πάει στο στρατό για είκοσι ημέρες. “Ήθελα να πάω στην παραμεθόριο και δεν μπορώ. Αλλά δεν θέλω τα παιδιά μας να είναι στην Ελλάδα, να “τρώνε”  εννέα μήνες σκοπιά και να μην μαθαίνουν τίποτα σε έναν παγκοσμιοποιημένο οικονομικό χώρο που ανταγωνίζεται κάθε μέρα με άλλους. Προτιμώ αγόρια και κορίτσια να καθαρίζουν δάση, να κάνουν αντιπυρικές ζώνες, να χτίζουν γέφυρες στα χωριά σας που ρημάζουν”.

Για το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας “Είμαι θρησκευόμενος, είμαι περήφανος για αυτό αλλά θεωρώ ότι η θρησκεία πρέπει να αντικατοπτρίζεται δημοκρατικά στον πληθυσμό. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη χώρα όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και πρέπει να έχει διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Θέλουμε να βοηθήσουμε την εκκλησία να είναι αυτόνομη και υγιής”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε αναφορά και στην προσωπική του ζωή και για τα σχόλια που γίνονται για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις:

“Υπάρχει η άποψη ότι ο Στέφανος είναι πολύ μοντέρνος για την ομογένεια. Αναφέρονται προφανώς στον σεξουαλικό μου προσανατολισμό, ίσως και σε άλλα θέματα.

Υπάρχει και η άποψη ότι η ομογένεια που στήριξε τον Ντόναλντ Τραμπ έχει και ρατσιστικά ρεύματα από κάτω.

Εσείς εδώ πέρα, μπορέσατε να πετύχετε όταν άλλοι σας έλεγαν δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Με κάθε σεβασμό δεν έχετε δικαίωμα να λέτε άλλους, δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Εσείς πρέπει να είστε ο φάρος της ισότητας για τον ελληνισμό παγκοσμίως”.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δέχθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις ομογενών ενώ υποσχέθηκε πως θα επιστρέψει σύντομα.