ΚΑΒΑΛΑ – του Βασίλη Λωλίδη
Ο 20χρονος Ανδρέας Ναλμπάντης από την Καβάλα, φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ, είναι ένας από τους τρεις Έλληνες που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό πληροφορικής της Microsoft Office Specialist που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Ο τριτοετής φοιτητής που σπουδάζει μηχανικός πληροφορικής κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Word, ανάμεσα στους εκατό καλύτερους απ’ όλη την Ελλάδα που διαγωνίστηκαν στο ετήσιο πανελλήνιο πρωτάθλημα της Microsoft Office Specialist που διοργανώνει η ACTA, για την ανάδειξη των τριών πρωταθλητών που εκπροσωπούν κατ΄ έτος την Ελλάδα στον κορυφαίο διαγωνισμό πληροφορικής παγκοσμίως. Τα παιδιά που διακρίνονται διαγωνίζονται στις τρεις εφαρμογές του Office, το Word, το Excel και το PowerPoint στην έκδοση Microsoft Office 2019.
Είναι η δεύτερη χρονιά που ο Ανδρέας Ναλμπάντης κερδίζει το χρυσό μετάλλιο καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση πανελληνίως. Το 2021 διαγωνίστηκε στην κατηγορία Excel, όπου αναδείχθηκε πανελλήνιος πρωταθλητής αλλά λόγω των υγειονομικών συνθηκών που επικρατούσαν δεν επετράπη να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και ο παγκόσμιος διαγωνισμός διεξήχθη διαδικτυακά.
Μαζί με τον Ανδρέα Ναλμπάντη τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν ακόμα ο Χρήστος Λέτσιος από τη Θεσσαλονίκη πού έλαβε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Power Point και ο Νικόλαος Ραπάνης από το Ηράκλειο Κρήτης που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Excel. Και οι τρεις πανελλήνιοι πρωταθλητές θα ταξιδέψουν με όλα τα έξοδα πληρωμένα στο Άναχαϊμ της Καλιφόρνιας στο διαγωνισμό που θα διεξαχθεί το τετραήμερο 24 με 27 Ιουλίου.
Οι τρεις φάσεις του παγκόσμιου διαγωνισμού
Το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Microsoft Office Specialist διενεργείται σε τρεις φάσεις: Στην πρώτη, στα προκριματικά κάθε χώρας, διαγωνίζονται οι υποψήφιοι, με στόχο να αξιολογηθούν με όσο το δυνατόν υψηλότερο ποσοστό βαθμολογίας, που θα τους εξασφαλίσει τη συμμετοχή στους τελικούς κάθε χώρας. Στη δεύτερη φάση, διαγωνίζονται οι καλύτεροι κάθε χώρας με στόχο την ανάδειξη του εθνικού πρωταθλητή. Στην τρίτη και τελευταία φάση, οι πρωταθλητές των χωρών διαγωνίζονται για την ανάδειξη του παγκόσμιου πρωταθλητή.
Κάθε χρόνο λοιπόν επιλέγονται μέσα από προκριματικές διαγωνιστικές διαδικασίες (που διενεργούνται στις κατά τόπους εκπαιδευτικές δομές σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας) οι 100 καλύτεροι μαθητές, φοιτητές ή σπουδαστές από όλη την Ελλάδα. Από τους 100 που θα συμμετέχουν επιλέγονται, πάλι μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία, οι τρεις πρώτοι που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο διαγωνισμό.
Περισσότερες από 1.300 συμμετοχές διεκδίκησαν φέτος μια θέση στους 100 καλύτερους στη χώρα, ανακοίνωσε ο Άγης Βεντούρης, υπεύθυνος ανάπτυξης και υποστήριξης της ACTA AΕ.
Η αντιπροσωπεία των διαγωνιζομένων από την πόλη της Καβάλας κατάφερε να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλίων που προκρίθηκαν στο φετινό πανελλήνιο διαγωνισμό (Χαριτοπούλου Μαριλλία, 15 ετών, αργυρό στο Excel, Κουρουβέη Μαριθέα, 17 ετών, αργυρό στο PowerPoint, Ελισάβετ Ορφανίδου, 15 ετών, χάλκινο στο Word και Γαϊταντζή Αλκμήνη, 19 ετών Χάλκινο στο Εxcel).
Πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι από τις 100 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον πανελλήνιο διαγωνισμό που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο στη Στέγη Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οι δεκαεννέα μαθητές προέρχονται από πόλεις της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η Καβάλα πρωταθλήτρια στα χρυσά μετάλλια
Η Καβάλα μετρά το τέταρτο κατά σειρά χρυσό μετάλλιο στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Microsoft Office Specialist. Το 2021 ο Ανδρέας Ναλμπάντης κατέκτησε το πρωτάθλημα στο Excel, το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά καθώς λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαγωνιστική διαδικασία. Το 2019, ο Χρήστος Κιοφτετζής αναδείχθηκε χρυσός πρωταθλητής στο Excel, ενώ μια χρονιά νωρίτερα, το 2018, η Έφη Ζιώτα κέρδισε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία του PowerPoint.
Ο Ανδρέας Ναλμπάντης, είναι ένας χαμηλών τόνων νέος που η πληροφορική ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισημαίνει πως η συμμετοχή του στους διαγωνισμούς της Microsoft Office Specialist αποτελούν μεγάλη εμπειρία καθώς είναι η τρίτη φόρα που συμμετείχε. Όπως σημειώνει, πέρα από τη δική του επιθυμία και όρεξη να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο, τόσο επιστημονικά όσο και επαγγελματικά, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το ομαδικό πνεύμα, ο καθηγητής του στη σχολή καθώς επίσης και η ελληνική πλατφόρμα εκπαίδευσης και αξιολόγησης TEST4U.
Η εκπαίδευση άλλαξε οριστικά
Ο Παναγιώτης Ασλανίδης, που για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά φέτος συμμετείχε με την ιδιότητα του καθηγητή πληροφορικής σε ιδιωτική σχολή, στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft Office Specialist, δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη δεύτερη νίκη του Ανδρέα αλλά και για τις διακρίσεις των άλλων του μαθητών.
Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογραμμίζει πως η εκπαίδευση μετά την covid εποχή, έχει αλλάξει οριστικά, «δεν υπάρχουν πλέον γεωγραφικά όρια, βλέπουμε και πρακτικά πως ένας φοιτητής που διαμένει στη Θεσσαλονίκη ή ένας μαθητής από τον Έβρο, μπόρεσαν να καταρτιστούν σε τόσο υψηλό επίπεδο, με καθηγητή στον ίδιο χρόνο αλλά σε διαφορετικό χώρο. Πλέον ζούμε στην εποχή όπου χάρη στο διαδίκτυο τα παιδιά μπορούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο όλες τις δυνατότητες και τις δυνάμεις που έχουν, κάνοντας εξαιρετική προετοιμασία από το σπίτι τους».
[ΑΠΕ-ΜΠΕ]