Home Church & Religion Πανηγυρική Κληρικολαϊκή για τα 100χρονα της Αρχιεπισκοπής

Πανηγυρική Κληρικολαϊκή για τα 100χρονα της Αρχιεπισκοπής

GOA

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Με γενικό θέμα “Κληρονομιά, Αναγέννηση, Ενότητα” συνέρχεται από τις 3 έως τις 7 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη η 46η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η δεύτερη της θητείας του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και η πρώτη με αυτοπρόσωπη παρουσία των συνέδρων, καθώς η Κληρικολαϊκή του 2020 συνήλθε, λόγω της πανδημίας, διαδικτυακά. 

Την Κυριακή 3 Ιουλίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και συλλειτουργούντων μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ενώ η επίσημη έναρξη των εργασιών θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιουλίου, με την εισηγητική ομιλία του Αρχιεπισκόπου, το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και τους χαιρετισμούς των Πατριαρχικών Αντιπροσώπων.

Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής έναρξης θα τιμηθούν οι δύο εν ζωή πρώην Αρχιεπίσκοποι Αμερικής, Δημήτριος και Σπυρίδων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, και οι δύο Ιεράρχες αποδέχθηκαν ευχαρίστως την πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου να παραστούν και να συμμετάσχουν τόσο στην ιστορική τελετή των εγκαινίων του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου όσο και στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση. 

“Οκτώ Ιεράρχες έχουν ηγηθεί της Ελληνικής Ορθόδοξης  Αρχιεπισκοπής μας τα τελευταία εκατό χρόνια. Θεωρούμε ιδιαίτερη ευλογία το γεγονός ότι έχουμε μαζί μας δύο από τους ηγέτες αυτούς, καθώς εορτάζουμε το ιωβηλαίο των εκατό ετών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας. Ας αδράξουμε την ευκαιρία να φανερώσουμε την Εκκλησία στην πληρότητά της, συνερχόμενοι επί το αυτό”, δήλωσε σχετικά ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και πρόσθεσε: “Ας ευχαριστήσουμε τους δύο διατελέσαντες Αρχιεπισκόπους μας για την προσφορά τους και ας οραματιστούμε όλοι μαζί τη δεύτερη εκατονταετία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής”.

“Ας μείνει”, κατέληξε, “στη μνήμη η εκατονταετηρίδα μας ως μία ιστορική στιγμή θεραπείας των πληγών του παρελθόντος, ενότητας, συμφιλίωσης και ειρήνης, ώστε να προχωρήσουμε στα επόμενα εκατό χρόνια ως μία Αρχιεπισκοπή, ενωμένη στην αγάπη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού”.

Το πρωί της Δευτέρας, Ημέρας της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, θα τελεστούν τα εγκαίνια του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου στο χώρο του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στο νότιο Μανχάτταν.

St. Nicholas Greek Orthodox Shrine Church in Lower Manhattan being lit blue on 9-11 2021. St. Nicholas is getting closer to rebuilding the only Church that was destroyed during 9-11, 2001. Photos:© GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσουν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ ο οποίος και θα μεταφέρει το μήνυμα του Παναγιωτάτου, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομος, και ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, Αρχιμανδρίτης Αέτιος.

Στη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης θα δοθούν οι απολογισμοί των διαφόρων επιτροπών, τμημάτων και διακονιών της Αρχιεπισκοπής και θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός της προσεχούς διετίας. Παράλληλα θα διεξαχθεί η διετής συνέλευση της Εθνικής Φιλοπτώχου Αδελφότητας, ενώ χθες Πέμπτη 30 Ιουνίου ξεκίνησε το πρόγραμμα του συνεδρίου της οργάνωσης της Νεολαίας/ Νέων Ενηλίκων YAL.

Αντιπρόεδροι της Κληρικολαϊκής έχουν ορισθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο η Χρυσάνθη Τσακοπούλου – Δήμου και ο Νικόλαος Καρακώστας.

Την Τρίτη 5 Ιουλίου θα συνεδριάσουν διάφορες επιτροπές, μεταξύ των οποίων η Επιτροπή Οικονομικών, και θα διεξαχθούν δύο συζητήσεις, η πρώτη με θέμα τους οργανισμούς της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων και η δεύτερη με θέμα “Μαθήματα από το Lockdown”, και θα ακολουθήσει το βράδυ συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Η ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και η επιρροή του Μελέτιου Μεταξάκη”.

Την Τετάρτη 6η Ιουλίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί το πρόγευμα Αγάπης της Φιλοπτώχου, και θα συνεδριάσουν οι επιτροπές για την τεχνολογία, την Ελληνική Παιδεία, καθώς και συνέλευση της Ολομέλειας με θέμα τον Καταστατικό Χάρτη της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής και το Όραμα για τη 2η Εκατονταετηρίδα.

Για την Πέμπτη 7 Ιουλίου προβλέπεται η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης κατά την οποία θα γίνει η επικύρωση του οικονομικού προϋπολογισμού και το επίσημο δείπνο το οποίο θα ολοκληρωθεί με συναυλία της Δέσποινας Βανδή.