Home ΕΛΛΑΔΑ Πατάκι: “Χωρίς πίστη, χωρίς τον Άγιο Νικόλαο, το Ground Zero δεν θα...

Πατάκι: “Χωρίς πίστη, χωρίς τον Άγιο Νικόλαο, το Ground Zero δεν θα ξαναχτιζόταν”

Photos: © GOA/Dimitrios Panagos

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

“Χάρη σε σας, χάρη σ’αυτήν εδώ την Αρχιεπισκοπή και στους Έλληνες σε όλη την Αμερική έχουμε αυτή την μεγαλειώδη προσφορά στο Θεό, στην ελευθερία, στην χριστιανική μας πίστη και στη δυναμική Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα εδώ στη Νέα Υόρκη”, τόνισε ο πρώην Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, μιλώντας στο επίσημο δείπνο της 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Marriot Marquis στο Μανχάτταν.   

Ο κ. Πατάκι τιμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο με έναν Χρυσό Σταυρό για την κρίσιμη συμβολή του στο θέμα της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, ως ένδειξη, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σεβασμιώτατος, “ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας γιατί αναστήσατε τον Άγιο Νικόλαο”.     

“Οταν ξεκίνησαν τα έργα ανοικοδόμησης στο Ground Zero μίλησα για το τι υπήρχε στο πλάνο εκείνη τη στιγμή. Υπήρχε το εμπόριο το οποίο αντιπροσώπευαν τα τόσα γραφεία, υπήρχε η μνήμη, με το Μουσείο και τα Memorial Pools, υπήρχαν οι μεταφορές με το σταθμό του μετρό. Κάτι όμως έλειπε. Έλειπε η πίστη [ο ναός του Αγίου Νικολάου]. Και χωρίς την ύπαρξη της πίστης, το Ground Zero δεν υπήρχε περίπτωση να ξαναχτιστεί”, είπε ο κ. Πατάκι.

“Είμαι υπερήφανος που έπαιξα έναν ρόλο, ίσως, όπως λέτε, έναν σημαντικό ρόλο, αλλά όπως συμβαίνει και με αυτήν εδώ την Εκκλησία, και με την πίστη σας, τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δε δουλέψουμε όλοι μαζί. Και εσείς δουλέψατε όλοι μαζί, συνειδητοποιήσατε τη σημασία του έργου αυτού και τα καταφέρατε. Και σήμερα ο Ναός του Αγίου Νικολάου στέκει εκεί, ορθός, ως σύμβολο ελευθερίας και πίστης, όχι μόνο για την Ελληνική κοινότητα αλλά για όλο τον κόσμο”, πρόσθεσε ο πρώην Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.    

Παρουσιάζοντας τον κ. Πατάκι η συμπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης, Χρύσα Τσακοπούλου – Δήμου, η οποία και συντόνισε το πρόγραμμα, είπε ότι “υπήρξαν πολλές δυνάμεις που στράφηκαν εναντίον του προσπαθώντας να αποτρέψουν την ανέγερση ενός Ελληνικού Ορθόδοξου Ναού σε μια τόσο καίρια τοποθεσία. Ποτέ όμως δεν υποχώρησε. Ακόμα και μετά τη λήξη της θητείας του, ο κ. Πατάκι παρέμεινε δίπλα μας στο Σημείο Μηδέν και αγωνίστηκε μαζί μας για να διασφαλίσουμε ότι η Νέα Υόρκη θα κρατούσε το λόγο της”. 

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, και η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Στη διάρκεια του επίσημου δείπνου ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος βράβευσε τους συμπροέδρους της Κληρικολαϊκής, Χρύσα Δήμου -με τον σύζυγό της Γεώργιο- και Νικόλαο Καρακώστα, με την σύζυγό του, ‘Αννα, καθώς και τους Τζον Κατσιματίδη, Γιώργο Τσαντίκο, Δημήτριο Μόσχο, μεταθανατίως τους Μάικλ  Τζαχάρη και Εμμανουήλ Δήμο, αλλά και τους υπαλλήλους της Αρχιεπισκοπής, Μαρίσσα Κωστίδη, Μαρία Ανδριώτη, Τζαμίλ Σαμάρα και Θεόδωρο Νικολάκη.

Το δείπνο ολοκληρώθηκε με συναυλία της Δέσποινας Βανδή, η οποία στην εισαγωγή της εξέφρασε τη χαρά και τον ενθουσιασμό της που βρέθηκε ανάμεσα στους Ελληνες της Αμερικής “σε μια τόσο σημαντική στιγμή. Σας ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή που μου κάνατε, για την πολύ μεγάλη γιορτή που έχετε, να είμαι εδώ μαζί σας. Είναι αλήθεια πως εμάς τους Ελληνες η γλώσσα μας και η θρησκεία μας είναι αυτό που μας ενώνει όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε αντέξει. Είναι υπέροχο ότι συναντιόμαστε σε διάφορα μέρη του κόσμου, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοσή μας”.