ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, PA – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Στα χρώματα της Γαλανόλευκης “έβαψε” για περίπου τρεις ώρες το απόγευμα της Κυριακής 20 Μαρτίου την κεντρική λεωφόρο Benjamin Franklin της Φιλαδέλφειας ο Ελληνισμός της περιοχής, τιμώντας με μια μεγαλειώδη παρέλαση την 201η επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
Με ενθουσιασμό και πατριωτικό παλμό, και αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, Ελληνοαμερικανοί όλων των ηλικιών, από τη Φιλαδέλφεια και την ευρύτερη περιοχή, μέλη κοινοτήτων και εθνικοτοπικών συλλόγων, της ΑHEPA, μαθητές ελληνικών σχολείων -ανάμεσά τους το Odyssey Charter School- αλλά και φοιτητές, διατράνωσαν την αγάπη τους για την Ελλάδα, τον τόπο των προγόνων τους, και την υπερηφάνεια τους για την εθνική τους κληρονομιά.

Ντυμένοι αρκετοί με παραδοσιακές φορεσιές, τα μικρά παιδιά με ελληνικές σημαίες στα χέρια, παρέλασαν υπό την υπόκρουση εμβατηρίων από την πλατεία Λόγκαν μέχρι και το Μουσείο Τέχνης, “ζωγραφίζοντας” μια όμορφη εικόνα στο κέντρο της “πόλης της αδελφικής αγάπης”.
Ήταν η πρώτη παρέλαση στη Φιλαδέλφεια μετά την πανδημία και μαζί με την παρέλαση την ίδια μέρα στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριδας άνοιξαν την αυλαία του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στις ΗΠΑ, που θα κλείσει με την παρέλαση της Νέας Υόρκης στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Ιδιαίτερο χρώμα και τόνο προσέδωσε και στο φετινό εορτασμό η παρουσία των Ευζώνων της Ελληνικής Προεδρικής Φρουράς που με το αγέρωχο ύφος και τη λεβεντιά τους -υπό το άγρυπνο βλέμμα της ανθυπασπιστή του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Σοφίας Παυλίδου- σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης και υπερηφάνειας στους ομογενείς.
Η Γενική Πρόξενος του Παναμά στη Φιλαδέλφεια, Γεωργία Αθανασοπούλου, ήταν η Τελετάρχης (Grand Marshal) της παρέλασης. Ως Τελετάρχες (Centennial Marshals) παρέλασαν τιμητικά και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, καθώς και ο Πρόεδρος της AHEPA, Δημήτρης Κόκοτας, όπως και ο τιμηθείς με το Μετάλλιο της Ελευθερίας, Γιώργος Χωριάτης, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλαδέλφειας και Μείζονος Ντέλαγουερ.

Μαζί με τους ομογενείς της Φιλαδέλφειας παρέλασαν επίσης η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Μιχάλης Φυρίλλας, ο Πρόξενος της Ελλάδας, Δημήτρης Παπαγεωργίου, καθώς και το συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Φιλαδέλφειας, με επικεφαλής τον πρόεδρο Δημήτρη Ροζανίτη και τον προκάτοχό του, Ευστάθιο Καραντώνη. Πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης ήταν ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέφανος Ευαγγελόπουλος.


Την παρέλαση έκλεισαν τα μέλη του Χορευτικού του Συλλόγου Ποντίων “Ακρίτες” της Φιλαδέλφειας με χορούς από τον Πόντο, ως φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και στον προσφυγικό Ελληνισμό.
Η ημέρα ξεκίνησε με αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στην οποία προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Φιλαδέλφειας και ακολούθησε τιμητικό γεύμα στην κοινοτική αίθουσα.
Μετά την παρέλαση οι ομογενείς συγκεντρώθηκαν στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο γειτονικό Άπερ Ντάρμπι για να καμαρώσουν τους νεαρούς χορευτές των συλλόγων και των κοινοτήτων της περιοχής σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που διοργανώνεται εδώ και περίπου 25 χρόνια.

Τι δήλωσαν οι επίσημοι
Τη συγκίνησή του που βρέθηκε για πρώτη φορά κοντά στον Ελληνισμό της Φιλαδέλφειας εξέφρασε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Μιχάλης Φυρίλλας.
“Η έκφραση του ελληνικού στοιχείου σε όλο του το μεγαλείο που είχαμε εδώ σήμερα, αυτήν την πολύ κρύα μέρα, οι Εύζωνες, τα ευζωνάκια, τα παιδιά, τα σχολεία με τους δασκάλους τους, με τους ιερείς τους, και τους γονείς, δείξαμε ότι είμαστε λίγοι αλλά δυνατοί και εύχομαι με το πέρας της πανδημίας να έχουμε την ευκαιρία να μπούμε πλέον σε μια νορμάλ κατάσταση, για να μπορούμε να κάνουμε τέτοιες εκδηλώσεις και να δείχνουμε την αγάπη μας στην πατρίδα και την αλληλεγγύη ο ένας στον άλλον”, τόνισε ο χαρακτηριστικά ο κ. Φυρίλλας.

Για μια “απίστευτη παρέλαση” και έναν “πολύ ζωντανό Ελληνισμό” έκανε λόγο η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
“Η παρουσία του Ελληνισμού ήταν τόσο έντονη. Όλη η Φιλαδέλφεια σήμερα ζει στον ρυθμό της Ελλάδος. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους οργανωτές, σε αυτούς που παρέλασαν, παρά το κρύο. Στην αγάπη τους για την Ελλάδα, την πίστη τους για τα ελληνικά ιδεώδη, στον σύνδεσμο που έχουν με την μητέρα πατρίδα. Αποτελούν κόσμημα για την Ελλάδα και κόσμημα για την Αμερική”, είπε.

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές έδωσε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας. “Νοιώθω πάρα πολύ περήφανος, όχι μόνο για αυτό το υπέροχο θέαμα που είδαμε αλλά και το πιο σημαντικό, γιατί είδαμε πολλά νέα παιδιά και πάρα πολύ κόσμο στην την παρέλαση. Συγχαρητήρια σε όλους όσοι βόηθησαν και μόχθησαν πάρα πολύ για αυτήν την τεράστια επιτυχία. Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη παρέλαση που έχω δει στη Φιλαδέλφεια ποτέ”, ανέφερε.

Τη συγκίνησή του εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ευχήθηκε “Χρόνια Πολλά στον Ελληνισμό, Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα μας”.
“Είναι μια ιστορική μέρα, όχι μόνο διότι μετά τον κορωνοϊό για πρώτη φορά παρελάσαμε ως Έλληνες, αλλά και διότι προσωπικά είχα τη μεγάλη ευλογία, για πρώτη φορά, σε παρέλαση ελληνική, την 25η Μαρτίου, να είμαι στην πόλη της Φιλαδέλφειας. Με συγκίνησε ο ενθουσιασμός του κόσμου, η αθρόα συμμετοχή των κοινοτήτων, η ύπαρξη πολλών νέων οικογενειών με τα μικρά παιδιά, παρόλο το κρύο, παρ’ όλες τις δυσμενείς συνθήκες, που θα μπορούσε ο καθένας να δικαιολογήσει τις οικογένειες και τα παιδιά αν δεν έρχονταν – κι όμως ήρθαν και αυτό δείχνει πόσο ζωντανή είναι ελληνική συνείδηση της Ομογένειας στην Αμερική και αυτό δηλώνει και πόσο βαρύ και μεγάλο είναι το καθήκον μας να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη συνείδηση, αυτή την πολιτιστική, γλωσσική και εθνική αυτοσυνειδησία μας”.

“Ηταν κάτι φανταστικό”, είπε ο πρώην ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Γιώργος Χωριάτης, τονίζοντας ότι φέτος γιορτάζουν η Αρχιεπισκοπή Εκκλησία και η AHEPA, “η οποία έχει δουλέψει τόσο σκληρά για την Ομογένεια”, τα 100 τους χρόνια.
“Η Φιλαδέλφεια είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα που έχουν βοηθήσει πολύ την Ελλάδα πριν από 201 χρόνια. Αυτό το έχει γράψει η Ιστορία. Να μην ξεχάσουμε ότι οι φιλέλληνες, οι πρώτοι που ήρθαν στη Φιλαδέλφεια δεν ξέχασαν την Ελλάδα και ήθελαν να γίνουν Έλληνες. Να γίνουν παρελάσεις παντού και να μην σταματάμε”, κατέληξε ο κ. Χωριάτης.










