ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ματίνας Δεμελή/ ΚΥΠΕ
Προβληματισμό και απογοήτευση σε σχέση με τις εκθέσεις για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο και τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για διευθέτηση και λύση του Κυπριακού. Εκφράζει ωστόσο την ελπίδα ότι στο ψήφισμα που θα υιοθετηθεί στις 28 Ιουλίου θα υπάρχει ενισχυμένο λεκτικό για τα Βαρώσια και μια ενθάρρυνση προς τον ΓΓ, ώστε να συνεχίσει τις προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης Χατζηχρυσάνθου επικεντρώνεται σε τρία “σημεία-κλειδιά” στα οποία, όπως λέει, θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις εκθέσεις.
“Πρώτον, απουσιάζει η ρητή, σαφής αναφορά στη βάση λύσης. Δεύτερον, δεν παρουσιάζεται η σοβαρότητα της κατάστασης στα Βαρώσια και με συνεχιζόμενες παραβιάσεις της τουρκικής πλευράς με φανερό στόχο να απορροφήσουν αυτή την περιοχή και να την εκμεταλλευτούν οικονομικά οι ίδιοι. Το τρίτο σημείο με το οποίο δεν είμαστε ευτυχείς είναι ότι δεν φαίνεται μέσα στην έκθεση κάποια προοπτική για το τι γίνεται στο μέλλον όσον αφορά την πολιτική διαδικασία, διότι δεν υπάρχει καμία πολιτική διαδικασία” λέει.
Συνεχίζει, λέγοντας ότι “η Τουρκία αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκτός και εάν γίνουν αποδεκτές οι προϋποθέσεις της για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος για το ψευδοκράτος το οποίο είναι καθαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο”.
“Ενώ θα υπάρχει αυτή η αδιαλλαξία της Τουρκίας συνεχίζονται οι παραβιάσεις της Τουρκίας επί του εδάφους και η έκθεση μιλά με τρόπο ωσάν να γίνεται μια προσπάθεια κανονικοποίησης του υφιστάμενου καθεστώτος μέσω εργασιών όπως αυτές των τεχνικών επιτροπών” σημειώνει.
Ο κ. Χατζηχρυσάνθου επισημαίνει ακόμη πως το κυπριακό ζήτημα δεν είναι ένα πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά “πρόβλημα ξένης εισβολής και κατοχής”.
Σε άλλη ερώτηση αναφέρει πως “αυτές οι εκθέσεις είναι προβληματικότερες από τις προηγούμενες, διότι αφήνουν να υπονοηθεί ότι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε τώρα αντί να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προσπαθήσουμε να λύσουμε το Κυπριακό, είναι να κάνουμε συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Εκείνο που ελπίζουμε είναι ότι στο ψήφισμα το οποίο θα υιοθετηθεί στις 28 Ιουλίου θα υπάρχει ενισχυμένο λεκτικό καταδικαστικό για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στα Βαρώσια αλλά και να δοθεί μια ενθάρρυνση στον ΓΓ να συνεχίσει τις προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης”.
Ερωτηθείς εξάλλου για την εξέλιξη όσον αφορά την τροπολογία που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής για τη μη πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Χατζηχρυσάνθου την χαρακτήρισε σημαντική.
«Σίγουρα η αναβάθμιση της τουρκικής πολεμικής μηχανής με οποιαδήποτε επιπρόσθετα μέσα συμπεριλαμβανομένων αυτών από την Αμερική δεν συνεισφέρει στην ομαλότητα και στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου» είπε.
Σε ερώτηση αν η τροπολογία αποτελεί νίκη για την Ελλάδα και ένα μήνυμα προς την Τουρκία, ο Πρέσβης λέει πως “ναι, είναι ένα θετικό βήμα. Δυστυχώς η Τουρκία δεν βλέπει ποτέ τα μηνύματα διότι νιώθει ότι είναι τόσο πολύτιμη στην γειτονιά της που θεωρεί ότι θα της επιτρέπεται να συνεχίζει ακάθεκτη. Είναι προκλητική”.