Home ΚΥΠΡΟΣ Σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη ο Δήμαρχος Αμμοχώστου

Σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη ο Δήμαρχος Αμμοχώστου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – [ΚΥΠΕ, GreekNews USA]

                         [Φωτογραφίες: GNUSA/ Μαρία Τόλιου -www.toliosphotography.com]

Κύκλο επαφών σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Χρύσανθο Ζαννέττο, το Δημοτικό Σύμβουλο Μιχάλη Βασιλείου και την Αναπληρώτρια Δημοτική Γραμματέα Μαριλένα Μανώλη.

Η επίσκεψη του Δημάρχου στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε με συναντήσεις του με τους τέσσερις Ελληνοαμερικανούς Βουλευτές Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκη, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Τζον Σαρμπάνη, τους οποίους και ενημέρωσε για την κατάσταση στην περιοχή της Αμμοχώστου.

Πραγματοποίησε ακόμη συναντήσεις με το Ελληνοαμερικανικό και το Αμερικανοεβραϊκό λόμπι και παρακάθησε σε δείπνο εργασίας με εκπροσώπους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθώς και μια εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος και η συνοδεία του μετέβησαν στη Νέα Υόρκη όπου συναντήθηκαν με το τμήμα του ΟΗΕ που χειρίζεται το Κυπριακό καθώς και με τη νέα Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρία Μιχαήλ.

Ο κ. Ιωάννου μιλώντας σε δεξίωση που διοργάνωσαν προς τιμήν του ο Παγκύπριος Σύνδεσμος, η ΠΣΕΚΑ και η Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Σωματείων στο «Διόνυσος» στην Αστόρια, παρουσία και του Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτρη Παπαγεωργίου, δήλωσε πως ο Δήμος Αμμοχώστου αντιπροσωπεύει τους πολίτες της Αμμοχώστου που έχουν διασκορπιστεί μετά το 1974 σε ολόκληρη την Κύπρο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ο σκοπός μας είναι διπλός. Να κρατήσουμε αυτό τον κόσμο ενωμένο για να νιώθουμε ότι είμαστε Αμμοχωστιανοί. Να κρατηθεί αυτός ο κοινωνικός ιστός της πόλης. Ο δεύτερος σκοπός είναι να προωθήσουμε το θέμα της Αμμοχώστου σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.

Εμείς, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, «ζητούμε να επιστραφεί η περίκλειστη περιοχή που είναι μόνο το 15% των δημοτικών ορίων διότι καλύπτεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το 550 και το 789 που λένε ρητώς ότι αυτό το κομμάτι πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους πριν από την επίλυση του Κυπριακού».

«Όλοι αναγνωρίζουν το δίκιο μας στο θέμα της Αμμοχώστου και όπως μας τονίζουν υπάρχει σαφής παραβίαση του στάτους κβο και πως είναι δύσκολο να επηρεάσουν τον Ερντογάν. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δήμαρχος Αμμοχώστου.

Ερωτώμενος για τον επερχόμενο διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό από το ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ιωάννου το χαρακτήρισε ως «μια θετική εξέλιξη», προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι προφορικά το έχουν δεχθεί οι Τουρκοκύπριοι ώστε να γίνει μια διερεύνηση στο πως μπορεί να βοηθήσει».

Τον κ. Ιωάννου και την αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου καλωσόρισαν ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου, Φίλπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού, ο αντιπρόεδρος Νίκος Παφίτης, η πρόεδρος του ΚυπροΑμερικανού Επιμελητηρίου Μαρία Πάππας και ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Ανδρέας Κωμοδρόμος, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη ο Δήμαρχος Αμμοχώστου συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, Μιχάλη Φυρίλλα, επισκέφθηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Μανχάτταν.

Μαζί με τον δήμαρχο ήταν ο Αντιδήμαρχος Χρύσανθος Ζαννέτος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Βασιλείου και η Αναπληρώτρια Δημοτική Γραμματέας Μαριλένα Μανώλη.

Κατά τη συνάντηση που διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, ο Σεβασμιώτατος τόνισε τη σταθερή υποστήριξή του και τη δέσμευσή του στον αγώνα για δικαιοσύνη για την Κύπρο.

Ο κ. Ιωάννου επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο αναμνηστική πλακέτα του Πύργου του Οθέλλου Αμμοχώστου.