Home ΚΥΠΡΟΣ Σημαντικές επαφές Υφυπουργού Έρευνας σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον

Σημαντικές επαφές Υφυπουργού Έρευνας σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον

@STASatState

ΛΕΥΚΩΣΙΑ -Σειρά σημαντικών επαφών και συναντήσεων σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον είχε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, στο πλαίσιο και της 10ετούς Συμφωνίας Επιστημονικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών τον Φεβρουάριο του 2022.

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Κόκκινος συναντήθηκε με την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Έρικα Όλσον, με τον Βοηθό Υφυπουργό για Διεθνή Οικονομικά και Ανάπτυξη, Roland de Marcellus, καθώς και με την Jennifer Bachus, Υφυπουργό για Κυβερνοασφάλεια και Ψηφιακή Πολιτική και την Allison Schwier, Σύμβουλο του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Επιστήμη και Τεχνολογία.

 Στο επίκεντρο των επαφών η διεύρυνση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τη μορφή ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για την επιτάχυνση και επιτυχή υλοποίηση καίριων ψηφιακών μεταρρυθμίσεων, όπως η μετάβαση σε cloud και η αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής, ενώ υπογραμμίστηκε η σημασία προώθησης της συμμετοχής των γυναικών στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), για τη διασφάλιση βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Κόκκινος επισκέφθηκε, επίσης, το εθνικό επιστημονικό κέντρο National Institute of Standards and Technology (NIST), όπου συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η προώθηση της συμμετοχής Κυπρίων σε ερευνητικά προγράμματα και εργαστήρια του NIST, καθώς και η προοπτική στοχευμένης συνεργασίας στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, στη βάση της Συμφωνίας που έχει συνομολογηθεί, έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για τον σχεδιασμό απτών δράσεων με κοινό όφελος για τις δύο χώρες, ενώ υπάρχει πρόσφορο έδαφος για εκτεταμένη συνεργασία τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και μεταξύ των ερευνητικών και επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο, δήλωσε ο κ. Κόκκινος, «έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο για τη διασύνδεση και επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο οικοσυστημάτων όσο και για την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού για αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και startups, ειδικότερα στα πλαίσια της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης για προσέλκυση επενδύσεων, και συγκεκριμένων κινήτρων όπως το Digital Nomad Visa και το Cyprus Startup Visa Scheme.»

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο περιθώριο της επίσκεψης, ο κ. Κόκκινος συμμετείχε, επίσης, σε δεξίωση που διοργάνωσε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, Μάριος Λυσιώτης, προς τιμήν του και του Υπουργού Άμυνας, Χαράλαμπου Πετρίδη, στην παρουσία επιχειρηματικών παραγόντων και κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ. Πρόσθετα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκο Παπαστυλιανού, και τον Κώστα Κέλλα, Πρόεδρο του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, απαραίτητη προϋπόθεση για ευόδωση των εθνικών μας στόχων αποτελεί η συλλογικότητα, η εξωστρέφεια και η διεθνής συνεργασία, έννοιες άμεσα συνυφασμένες με την πρόοδο και την ανάπτυξη. «Οι Κύπριοι απόδημοι», ανέφερε ο κ. Κόκκινος, «αποτελούν προέκταση της εικόνας μας στο εξωτερικό, πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση και εμβάθυνση της στενής σχέσης που έχουμε ήδη αναπτύξει με τις ΗΠΑ, και το στερεό υπόβαθρο στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο βιώσιμο, ανθεκτικό και ευημερές μέλλον, για όλους».