ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Η αναμενόμενη κοινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο είναι σημαντική και από μόνη της η έκφραση υποστήριξης της πολιτικής ηγεσίας στο δύσκολο έργο της ΔΕΑ είναι σημαντική, «αν όμως πετύχουμε και κάτι περισσότερο ακόμα καλύτερα», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη ΔΕΑ Λεωνίδας Παντελίδης.
Σε δηλώσεις του μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974 στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στη Λευκωσία, ο κ. Παντελίδης ανέφερε ότι φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί καταρχήν η κοινή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη στο εργαστήριο, προσθέτοντας πως μένει να συμφωνηθεί η ημερομηνία της επίσκεψης, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η 31η Ιουλίου, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί.
Σε ερώτηση σχετικά με την προετοιμασία κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Παντελίδης είπε πως πράγματι υπήρξαν σχετικές διεργασίες και εξέφρασε την ελπίδα πως πέρα από το ανακοινωθέν θα υπάρξει και μια ουσιαστική συζήτηση, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι έχει κάποιες προτάσεις για επιτάχυνση και ενδυνάμωση των προσπαθειών.
«Είναι σημαντική η επίσκεψη και από μόνη της η έκφραση υποστήριξης της πολιτικής ηγεσίας στο δύσκολο έργο της ΔΕΑ είναι σημαντική, αν όμως πετύχουμε και κάτι περισσότερο ακόμα καλύτερα», συμπλήρωσε σχετικά.
Ερωτηθείς για τις λεπτομέρειες της επίσκεψης, ο κ. Παντελίδης είπε ότι οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν το ανθρωπολογικό εργαστήριο, εκεί όπου πηγαίνουν τα οστά που ανακαλύπτονται κατά τις ανασκαφές και γίνονται οι αναλύσεις εκτός από την εξέταση DNA, η οποία γίνεται στην Αμερική με την αποστολή των δειγμάτων. Είπε επίσης πως το εργαστήριο είναι δικοινοτικό, περιλαμβάνοντας έναν αριθμό Ελληνοκυπρίων και έναν αριθμό Τουρκοκυπρίων επιστημόνων, πρωτίστως ανθρωπολόγους και γενετιστές.
Σε ερώτηση για το αν η διαρρύθμιση και ο τρόπος διεξαγωγής της επίσκεψης θα δώσει την ευκαιρία στους δύο ηγέτες για κατ’ ιδίαν συνομιλία, ο εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας είπε ότι κάτι τέτοιο δεν εξαρτάται από τη ΔΕΑ αλλά είναι μια προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για να οργανωθεί η επίσκεψη ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική.
Σε άλλη ερώτηση για την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής επί του εδάφους, ο κ. Παντελίδης είπε ότι οι εργασίες πραγματοποιούνται συνεχώς, με εξαίρεση την τρέχουσα εβδομάδα λόγω του καύσωνα και της ανάγκης προστασίας του προσωπικού, βάσει και των κανόνων του Υπουργείου Εργασίας.
Προσέθεσε πως επί συνεχούς βάσεως υπάρχουν επτά συνεργεία, εκ των οποίων τα έξι εργάζονται πρωτίστως στις κατεχόμενες περιοχές και το ένα στις ελεύθερες. «Οι εργασίες είναι εντατικές, σημεία για ανασκαφές έχουμε, βεβαίως υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε», συμπλήρωσε σχετικά.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον «Φιλελεύθερο» για ενδεχόμενη ύπαρξη μαζικού τάφου Ελληνοκυπρίων στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο κ. Παντελίδης είπε ότι γνωρίζει αυτές τις πληροφορίες, οι οποίες αναφέρονται, όπως είπε, σε δύο σημεία, εκ των οποίων το ένα δεν βρίσκεται εντός του χώρου του αεροδρομίου και είναι στο πρόγραμμα των ανασκαφών εντός των επόμενων μηνών, για το δε άλλο, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδέχεται να είναι κάτω από τον δίαυλο, είπε ότι δεν είναι της παρούσας στιγμής.
Σε ερώτηση σχετικά με τον τάφο στην Αλόα, ο κ. Παντελίδης είπε ότι είναι επίσης στο πρόγραμμα της επιτροπής και ως εκ τούτου θα γίνει η διερεύνηση, όπως και για όλους τους υπόλοιπους προς ανασκαφή χώρους.
[ΚΥΠΕ]