Home ΕΛΛΑΔΑ Στην Ηλεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στην Ηλεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΠΑΤΡΑ –

Επίτιμοι δημότες του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης ανακηρύχθηκαν σήμερα η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι οποίοι επισκέπτονται την Ηλεία, μετά από κοινή πρόσκληση των Δήμων Ανδραβίδας-Κυλλήνης και Πύργου, καθώς και της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και Ωλένης.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να με συμπεριλάβετε στους δημότες σας και μάλιστα από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μια λαμπρή προσωπικότητα που έχει κερδίσει τον σεβασμό όχι μόνο των συμπατριωτών μας, αλλά ολόκληρου του κόσμου», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής τελετής στο δημαρχιακό μέγαρο στην Ανδραβίδα.

Στην αντιφώνησή της προς τον Δήμαρχο Ιωάννη Λέντζα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε  στην ιστορία της Ανδραβίδας, ενός τόπου, όπως είπε, «με επάλληλα στρώματα ιστορίας, κατακτήσεων, απελευθερωτικών αγώνων, που μνημονεύεται ήδη από τον Όμηρο», αλλά και στην 117η Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου υπηρετούσαν ο σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης και ο υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος τον περασμένο χειμώνα.

 Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φυσικό κάλλος της περιοχής, αλλά και στις πρωτοβουλίες του Δήμου για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αναφερόμενη στον Οικουμενικό Πατριάρχη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ακόμη πως πρόκειται για έναν «θρησκευτικό ηγέτη διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας, που επί δεκαετίες ασχολείται ενεργά με τα προβλήματα της εποχής μας οραματιζόμενος ένα βιώσιμο περιβάλλον και μέλλον, με βάση τις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας και της οικολογίας».

 Ο Παναγιώτατος αφίχθη το πρωί στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ανδραβίδα, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες πιλότους.

Κατόπιν εψάλη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην Ανδραβίδα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.

Απόψε, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επισκέπτονται το Δημαρχείο της πόλης του Πύργου, όπου θα λάβει χώρα η ανακήρυξή τους σε επίτιμους δημότες Πύργου.

 Αμέσως μετά θα ακολουθήσει εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς, στην κεντρική πλατεία του Πύργου, καθώς και χαιρετισμοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιο, καθώς και τους δημάρχους Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ιωάννη Λέντζα.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Ορθοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού

  «Η Ορθοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορική πορεία του Ελληνισμού, με τις περιπέτειές του, την μαρτυρία του, και την προσφορά στον πολιτισμό», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ιωάννη Λέντζα, κατά την διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη.

   Όπως πρόσθεσε, «αποτελεί αμετακίνητη πεποίθησή μας ότι μέσα στην Ορθοδοξία εντάχθηκε, αναπτύχθηκε, καρποφόρησε και διασώθηκε, ό,τι πολυτιμότερο είχε ο αρχαίος ελληνικός κόσμος» και συνέχισε: «Απέκτησε νέα εμβέλεια, έντονο κοινωνικό και κοινοτικό περιεχόμενο, γαλούχησε γενεές γενεών στο Βυζάντιο και στην μεταβυζαντινή περίοδο και αποτελεί και σήμερα τον πυρήνα της πολιτισμικής μας ιδιοπροσωπίας».

   Παράλληλα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι «παντού, όπου υπάρχουν και λειτουργούν δημοκρατικοί θεσμοί, εκεί είναι παρών το αθάνατο αρχαίο ελληνικό πνεύμα», και συμπλήρωσε: «Η δημοκρατία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη και ο διάλογος ανήκουν στο κέντρο της αξιακής παρακαταθήκης, την οποία κληροδότησε η αρχαία Ελλάδα σε μας και στην ανθρωπότητα ολόκληρη. Χώρος διάσωσης αυτών των αρχών και αρετών είναι όμως και η Ορθόδοξη Εκκλησία. Βεβαίως η Εκκλησία δεν ασχολείται με την πολιτική στην στενή έννοια του όρου, όμως η μαρτυρία της μέσα στον κόσμο, άξονας της οποίας είναι ο σεβασμός και η προστασία του ανθρώπινου προσώπου, είναι ουσιαστική συμβολή στον εξανθρωπισμό της πολιτικής ζωής. Από την σκοπιά της πίστης μας τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταπάτηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την παγίδευση των ελευθεριών και της αξιοπρέπειάς του, είτε αυτή γίνεται στο όνομα της πολιτικής, είτε της οικονομίας, είτε της επιστήμης, είτε της θρησκείας».

   Συνεχίζοντας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «πάντοτε το γένος μας πίστευε ότι η κοινή ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό, η αληθινή ευδαιμονία και ότι απαιτεί αγώνα και θυσίες για την κατάκτηση και την πραγμάτωσή της».

   Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «αποτελεί μεγάλο προνόμιο να είμαστε κληρονόμοι αυτής της παρακαταθήκης για να καλούμαστε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε, γιατί όχι και να διαδώσουμε αυτές τις παγκόσμιες αξίες, αφού ούτως ή άλλως πάντοτε η πρόοδος κτίζεται πάνω στα στέρεα θεμέλια της παράδοσης».

   Απευθυνόμενος προς την νέα γενιά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι «πρέπει να αντισταθεί στην ταύτιση του σεβασμού της παράδοσης με άγονο συντηρητισμό», αφού, όπως πρόσθεσε, «ο συντηρητικός είναι αποκλειστικά στραμμένος προς το παρελθόν, ενώ ο γνήσιος παραδοσιακός προχωρεί προς το μέλλον, με την παράδοση, η οποία λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας».

   Ακόμη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης και το δημοτικό συμβούλιο για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη.

[ΑΠΕ-ΜΠΕ]