Home Church & Religion Στην πυρόπληκτη Εύβοια αντιπροσωπεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τη διανομή του “Greece...

Στην πυρόπληκτη Εύβοια αντιπροσωπεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για τη διανομή του “Greece Fires Relief Fund”

Φωτογραφίες: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Στην Ελλάδα βρέθηκε πριν από λίγες μέρες αντιπροσωπεία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, υπό τον Επίσκοπο Μηδείας κ.Απόστολο, προκειμένου να ξεκινήσει τη διανομή του Ταμείου Αρωγής “Greece Fires Relief Fund”, για την ανακούφιση ιδιωτών και επιχειρήσεων οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Στην αντιπροσωπεία μετείχαν η ταμίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Ελέην Άλεν, η β’ αντιπρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου, Ανίτα Καρταλοπούλου, ο σύζυγός της δρ Σταμάτιος Καρταλόπουλος και ο διευθυντής προγράμματος Ελλάδος του IOCC, Πάνος Κατσαμπάνης.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού ήταν η Αθήνα όπου ο Θεοφιλέστατος και τα μέλη της αντιπροσωπείας έγιναν δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να λάβουν την ευχή και την ευλογία του.

Επόμενος σταθμός η Χαλκίδα όπου συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, κ. Χρυσόστομο, ο οποίος τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στις πυρόπληκτες περιοχές και τις δράσεις που έχει αναλάβει η τοπική Εκκλησία και τους ευχαρίστησε για την προσωπική συμβολή τους στον αγώνα της αποκατάστασης.  

Στο Μητροπολίτη Χρυσόστομο προσφέρθηκε δωρεά πέντε χιλιάδων δολαρίων για τα έξοδα αποκατάστασης της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαβίδ, με την οποία ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος συνδέεται πνευματικά.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας, Γιώργο Κελαϊδίτη, ο οποίος της παρέδωσε κατάλογο με τις τοπικές επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιώτες που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές.

Τις επόμενες ημέρες τα μέλη της αντιπροσωπείας μετέβησαν στα πυρόπληκτα χωριά της βόρειας Εύβοιας για να προσδιορίσουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο αρωγής των συμπατριωτών μας που δοκιμάστηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Η επίσκεψη έγινε με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, επιθυμία του οποίου ήταν η μεταφορά της οικονομικής βοήθειας -που έγινε σε συνεργασία με το IOCC, τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ορθόδοξης Επισκοπικής Συνέλευσης των ΗΠΑ (πρώην SCOBA), να γίνει από επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των οργανισμών που στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

“Για μένα ήταν ξεχωριστή τιμή που ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος μου εμπιστεύθηκε αυτή την αποστολή”, είπε στην Greek News USA, ο Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, προσθέτοντας ότι “για τέσσερις μέρες ήμασταν σε ένα μικρό λεωφορείο και κυριολεκτικά “οργώσαμε” τη βόρεια Εύβοια, προκειμένου να δούμε με τα μάτια μας την κατάσταση και αν μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο να το κάνουμε”.

Συγκίνηση και ευγνωμοσύνη  

Με δάκρυα στα μάτια και εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για την στήριξη από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής υποδέχθηκαν τον Επίσκοπο Απόστολο και τα μέλη της αντιπροσωπείας οι κάτοικοι της περιοχής. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν χάσει τα σπίτια τους, αρκετοί τις δουλειές τους. Η υλική αυτή βοήθεια από το Ταμείο Αρωγής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, βάλσαμο για όλους, ιδιαίτερα τώρα, καθώς πλησιάζουν οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων.

Για όσους έχασαν τα σπίτια τους στην πύρινη λαίλαπα, η πρώτη αυτή βοήθεια μεταφράζεται σε οικονομική ενίσχυση για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, ηλεκτρικών συσκευών, επίπλων, ρουχισμού, ακόμη και για κουπόνια, ώστε να εξασφαλίζουν -όσοι έμειναν άνεργοι- τα τρόφιμα του μήνα από τοπικές αγορές.

Την προεργασία έκανε το IOCC το οποίο και επιβλέπει την διανομή της βοήθειας, η οποία αναμένεται να επεκταθεί από ένα εξάμηνο (λήγει τον Μάιο του 2022) σε έναν χρόνο.

Ενδέχεται δε να ακολουθήσει και δεύτερη επίσκεψη της αντιπροσωπίας, με τη βοήθεια να επεκτείνεται και προς τους αγρότες της περιοχής, του βοσκούς για την αγορά ζωοτροφών και τους μελισσοκόμους που είδαν τα μελίσσια τους να καίγονται.

“Εμείς κάναμε το καθήκον μας. Αυτό πηγάζει από το Ευαγγέλιο που ο ίδιος ο Χριστός είπε να είμαστε κοντά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη”, τόνισε ο Επίσκοπος Απόστολος, επισημαίνοντας τη χαρά και την ευγνωμοσύνη που ένιωθαν οι κάτοικοι της περιοχής προς την Αρχιεπισκοπή και την Ομογένεια των Ηνωμένων Πολιτειών γιατί δεν τους ξέχασαν.

Και ο ίδιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ομογένεια που εμπιστεύθηκε και με τις δωρεές της υποστήριξε την πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου.

Η επιτροπή επισκέφθηκε και τις πληγείσες περιοχές στο Λεκανοπέδιο Αθηνών και προσέφερε βοήθεια για την αποκατάσταση ζημιών στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στην Αττική.

Οπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση φυσικής καταστροφής στο παρελθόν, η ανταπόκριση των ομογενών (Αρχιεπισκοπής, Οργανισμών αλλά και ιδιωτών) προς την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν και αυτή τη φορά άμεση και συγκινητική.

Ετσι, τον περασμένο Αύγουστο, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, δημιουργήθηκε ειδικό ταμείο για την ανακούφιση των πυρόπληκτων στην Ελλάδα και σε συνεργασία με την οργάνωση IOCC απευθύνθηκε προς όλες τις κοινότητες για τη διενέργεια ειδικού εράνου από τον οποίο συγκέντρωσε ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.