Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Στη σκιά των Τεμπών ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Γενικό Προξενείο...

Στη σκιά των Τεμπών ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Greek News USA

 “Σήμερα ένα χρέος τιμής οφείλουμε στην Ελλάδα και όσους θυσιάστηκαν διαχρονικά για τον Ελληνισμό – τους οφείλουμε την ενότητα”, τόνισε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην ανοικτή εκδήλωση [open house] για την εθνική μας επέτειο το βράδυ της Πέμπτης 23 Μαρτίου στο Γενικό Προξενείο στο Μανχάτταν.

Την εκδήλωση που έγινε κάτω από τη βαριά σκιά της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη [και χωρίς μουσική] τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος.

Παρέστησαν επίσης ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Φίλιπ Κρίστοφερ, πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου, ο οποίος κάλεσε τον Ελληνισμό της τριπολιτειακής περιοχής να στείλει ένα δυναμικό μήνυμα υποστήριξης της Ελλάδας στην κυβέρνηση Μπάιντεν, εκπρόσωποι της AHEPA και άλλων οργανισμών και αρκετοί ομογενείς.    

“Απόψε εορτάζουμε κάτι πολύ περισσότερο από την Ελληνική Επανάσταση, εορτάζουμε την εθνική παλιγγενεσία, την εθνική αναγέννηση”, τόνισε στο καλωσόρισμά του ο Γενικός Πρόξενος Ντίνος Κωνσταντίνου, σημειώνοντας πως σήμερα 202 χρόνια μετά “ατενίζουμε το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία” και “ο Ελληνισμός πρωταγωνιστεί”.

“Να είστε βέβαιοι”, είπε, “ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις στο ευμετάβλητο παγκόσμιο περιβάλλον και να υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και ανεξαρτησία με γνώμονα το δίκαιο και στόχο την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και την ευημερία”.  

Αναφερόμενος στην Ομογένεια σε όλο τον κόσμο, είπε ότι “μας κάνει υπερήφανους και μάχεται διαρκώς για την μητέρα πατρίδα”, ενώ ιδιαίτερα για τον Ελληνισμό της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι “ακμάζει” και ότι “οι διαρκείς προσπάθειές του να διατηρήσει τα ήθη και τα έθιμά του αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους μας”.

“Σήμερα είναι η μεγάλη χαρά του Έθνους μας με τα προεόρτια της Εθνικής μας εορτής, της Εθνικής Παλιγγενεσίας, του αγώνα της Ελλάδας και όλων των Ελλήνων που οδήγησε στην Ελευθερία της πατρίδος και του Γένους μας”, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και στάθηκε ιδιαίτερα στο κεντρικό στοιχείο του εορτασμού στη Νέα Υόρκη που, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι η παρέλαση.

“Στην Ελλάδα η παρέλαση είναι θέαμα. Παρελαύνει ο στρατός, παρελαύνουν τα σχολεία, και ο λαός παρακολουθεί. Εδώ εμείς δεν παρακολουθούμε κάποιον, εμείς οι ίδιοι παρελαύνουμε και αυτό κάνει την παρέλαση πιο δυνατή, ακόμα πιο σημαντική και τη συμμετοχή όλων μας την καθιστά απαραίτητη”, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, τονίζοντας πως “σ’ αυτή την παρέλαση [της 30ης Απριλίου] πρέπει να είμαστε όλοι και ενωμένοι”. 

Πρόσθεσε δε πως δύο πράγματα υπάρχουν που ενώνουν τον Ελληνισμό, ο Παντοκράτορας [η πίστη μας] και η Σημαία, “αυτή η Σημαία για την οποία χύθηκε τόσο αίμα, αυτή η Σημαία που σημαίνει τόσα πολλά για τον Έλληνα και την πατρίδα μας, την Ελλάδα”.

“Εχουμε πάρα πολλούς λόγους να είμαστε υπερήφανοι. Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο Ελληνισμός”, αναφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Τέλος, στο πλαίσιο του εορτασμού εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας με θέμα τους Ευζώνους στην 5η Λεωφόρου “Evzones on the Fifth” της φωτογράφου Χριστιάνας Βασιλιά.