Home ΕΛΛΑΔΑ Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας – Θα τιμηθεί με το Βραβείο...

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας – Θα τιμηθεί με το Βραβείο “Αθηναγόρας”

GANP/ Dimitris Panagos

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Στη Νέα Υόρκη αναμένεται την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρος, ο οποίος θα τιμηθεί με το φετινό Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου το Σάββατο 8 Οκτωβρίου στο ετήσιο δείπνο των Αρχόντων στο ξενοδοχείο “Χίλτον” της Νέας Υόρκης.

Τον Πατριάρχη Θεόδωρο θα συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος και ο Εκπρόσωπός του και Διευθυντής του Γραφείου του στην Αθήνα,  Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος.

Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, ανήμερα της 18ης επετείου της εκλογής του στον Αλεξανδρινό Θρόνο, ο Μακαριώτατος θα προστεί της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν, στο τέλος της οποίας θα γίνει η τελετή χειροθεσίας των νέων Αρχόντων.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα παραστεί σε πανηγυρικό δείπνο που παραθέτουν προς τιμήν του η Παγκρητική Ενωση Αμερικής και τα Κρητικά Σωματεία της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης στο Terrace on the Park.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, Ιάκωβος Μπουτζούκας, θα επιδώσει στον Κρητικό Πατριάρχη αναμνηστικό δώρο.    

Το πρωί της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα επισκεφθεί εθιμοτυπικά την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής όπου θα τον καλωσορίσει επίσημα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, θα ψαλεί επίσημη Δοξολογία στο παρεκκλήσι του Αποστόλου Παύλου και, στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του από τον Σεβασμιώτατο. 

Στο πρόγραμμα του Πατριάρχη Θεόδωρου στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνονται επίσης συναντήσεις με θρησκευτικούς ηγέτες της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους ο Καρδινάλιος Τίμοθι Ντόλαν της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ηγετικά στελέχη της Ομογένειας, αλλά και της πόλης της Νέας Υόρκης, επίσκεψη σε Ελληνοαμερικανικό Σχολείο όπου θα μιλήσει στους μαθητές, επίσκεψη στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο, το Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου και τον Ιερό Ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero.

Ο Μακαριώτατος αναμένεται να επισκεφθεί και την Ουάσιγκτον και θα αναχωρήσει στις 12 Οκτωβρίου για την έδρα του στην Αλεξάνδρεια.

Η είδηση της επίσκεψης του Πατριάρχη Θεόδωρου, ο οποίος κατάγεται από το Ηράκλειο της Κρήτης, έδωσε μεγάλη χαρά στους Κρητικούς της Αμερικής και ιδιαίτερα στα μέλη των Κρητικών σωματείων της Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης που ετοιμάζονται να καλωσορίσουν και να τιμήσουν τον συμπατριώτη τους.

“Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που μας επισκέπτεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα σαν τιμώμενο πρόσωπο ο συμπατριώτης μας Πατριάρχης Θεόδωρος”, είπε ο κ. Νίκος Καστρινάκης, Γενικός Επόπτης της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής και πρώην πρόεδρος του Κρητικού Συλλόγου “Ομόνοια” της Νέας Υόρκης.

“Αυτό που τον χαρακτηρίζει”, πρόσθεσε, “είναι η πνευματικότητά του και θα ήθελα να προσκαλέσω όλους να έρθουν να πάρουν ευλογία από τον Πατριάρχη. Η συνεισφορά του είναι μεγάλη και αθόρυβη τόσο την περίοδο που διακόνησε την Εκκλησία της Κρήτης, και ακόμα πολύ περισσότερο τα χρόνια που διακονεί την Αλεξανδρινή Εκκλησία, προσφέροντας και στήριξη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο”.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος συμπληρώνει φέτος 18 χρόνια στο “πηδάλιο” του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπου διαδέχθηκε τον Πατριάρχη Πέτρο Ζ’ ο οποίος έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα με το Σινούκ στις 11 Σεπτεμβρίου 2004.

Στις 9 Οκτωβρίου 2004 εξελέγη από την Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου παμψηφεί ως ο 115ος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Είναι ο έβδομος κρητικής καταγωγής Πατριάρχης Αλεξανδρείας μετά τους Σίλβεστρο, Μελέτιο Πηγά, Κύριλλο Λούκαρη, Γεράσιμο Παλλαδά, Γεράσιμο Σπαρταλιώτη και Μελέτιο Μεταξάκη.

Η Ενθρόνισή του έγινε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια Αλεξανδρείας, παρουσία Προκαθημένων και Αντιπροσωπειών όλων των Εκκλησιών και Πολιτικών Αρχών Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου την 24η Οκτωβρίου 2004.