Home Church & Religion Στον Άγιο Γεώργιο – Άγιο Δημήτριο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

Στον Άγιο Γεώργιο – Άγιο Δημήτριο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

“Ποδαρικό” με επίσκεψη στην ιστορική κοινότητα των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου στο Μανχάτταν έκανε στη νέα χρονιά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής προ των Φώτων, την οποία τέλεσε ο νέος ιερατικώς προϊστάμενος της κοινότητας, Aρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Μερκάδο, βοηθούμενος από τον διάκονο Μιχαήλ Γιαβρή.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρέθηκαν αρκετοί Χιώτες, συμπατριώτες του Αρχιεπισκόπου και του νέου ιερέα, οι ευεργέτες Στυλιανός και Αγγελική Ζερβούδη, Τζέιμς Παντελίδης, Μάρκος Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Το Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα”, Δημήτρης Μουτάφης με τη σύζυγό του Σταυρούλα, οι γιατροί Δρ. Γεώργιος Ντάγκας, Δρ. Γεώργιος Σύρος, ο οποίος υπηρετεί και στο συμβούλιο της κοινότητας, και Δρ. Τζον Τόμας.  

Ο π. Βαρθολομαίος

Για την μεγάλη τιμή και ευλογία της ποιμαντικής του επίσκεψης ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο ο π. Βαρθολομαίος, εκφράζοντας την υποστήριξη της ενορίας στο έργο του. “Γιατι οι πρωτοβουλίες σας είναι και οι πρωτοβουλίες μας, οι στόχοι σας είναι και δικοί μας στόχοι, και το όραμά σας για την Εκκλησία στην Αμερική είναι και το όραμά μας για την Εκκλησία στην Αμερική”, είπε.

“Όπως γνωρίζετε, η κοινότητά μας είναι μικρή σε μέγεθος. Αλλά, κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, έχοντας λάβει την αρχιερατική σας ευλογία να την υπηρετήσω, είδα με τα μάτια μου ότι, αν και αυτή η ενορία είναι λίγοι σε αριθμό, ξεχειλίζει από πίστη, αγάπη, αφοσίωση, και πνευματική προκοπή. Γρήγορα μου έγινε φανερό ότι οι ενορίτες έχουν ακλόνητη πίστη στον Κύριό μας, έχουν μεγάλο σεβασμό για την Εκκλησία και τις παραδόσεις μας, έχουν βαθιά αγάπη για τη Μητέρα Εκκλησία μας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και έχουν απεριόριστη αγάπη για εσάς, Σεβασμιώτατε.

Η επιμονή και η σκληρή δουλειά τους αποδεικνύεται από την υπερηφάνεια που νιώθουν να εργάζονται ακούραστα για αυτήν την κοινότητα. Όλοι εμείς, νέοι και ηλικιωμένοι, Έλληνες και Αμερικανοί, γιατροί και εστιάτορες, επιχειρηματίες και έμποροι, επαγγελματίες και φοιτητές, ήρθαμε εδώ για να δοξάσουμε τον Παντοδύναμο Θεό, να ακούσουμε τα εμπνευσμένα λόγια σας και να λάβουμε την Αρχιερατική σας ευλογία”.

Ο Αρχιεπίσκοπος

“Είστε μια κοινότητα η οποία έχει ξεκινήσει με μεγάλο ενθουσιασμό, με μεγάλη εργατικότητα, με μεγάλη αγάπη, την αναβίωσή της, τον ανακαινισμό της. Μία κοινότητα η οποία πέρασε δύσκολες μέρες, αλλά είναι αποφασισμένη να ζήσει αλλά και να μεγαλουργήσει”, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, απευθυνόμενος στους λιγοστούς ενορίτες και τόνισε πως δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες κοινότητες στην Αρχιεπισκοπή μας. “Διότι όλες οι κοινότητες είναι μέλη του ιδίου σώματος, έχουν την ίδια αξία και κανένα μέλος δεν μπορεί να υποτιμήσει ή να περιφρονήσει το άλλο”, πρόσθεσε.

Για την κοινότητα των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου είπε ότι έχει κάποια χαρακτηριστικά που τον συγκινούν, “έχει την ατμόσφαιρα της οικογένειας”, τονίζοντας πως “το μυστικό σε όλες τις κοινότητες είναι ο σωστός ιερέας. Μπορείς να πας τον λάθος ιερέα σε μια πολύ πλούσια και καλοφτιαγμένη κοινότητα και να τη διαλύσει μέσα σε έξι μήνες”.  

Και απευθυνόμενος στον π. Βαρθολομαίο, τον οποίο χειροτόνησε πρεσβύτερο μόλις 22 μέρες πριν, είπε ότι επάξια μπορεί να συνεχίσει το σπουδαίο έργο που ξεκίνησε ο προκάτοχός του π. Σπυρίδων Χατζής, γιατί δεν στερείται προσόντων.

Σχολιάζοντας το ολιγάριθμο εκκλησίασμα είπε ότι στην Πόλη αυτόν τον αριθμό τον θεωρούσαμε μεγάλη επιτυχία. “Οι εκκλησίες στην Πόλη έχουν πέντε – δέκα άτομα και μερικές δεν έχουν ούτε ένα”, ανέφερε.

“Ποτέ δεν πέρασε όμως από το νου μας ότι επειδή άδειασε η περιοχή, άλλαξε η κατάσταση, θα πουλήσουμε την εκκλησία, θα την εγκαταλείψουμε. Έρχομαι από μια Εκκλησία όπου την εκκλησία την εγκαταλείπεις μόνο μέσα στο φέρετρο, νεκρός, δεν την εγκαταλείπεις ποτέ άλλοτε. Δεν εγκαταλείψαμε εκκλησίες μέσα στην Τουρκία, στα βάθη της Ασίας, θα εγκαταλείψουμε εκκλησίες στη μέση του Μανχάτταν; Αν είναι δυνατόν!”

“Μια εμπνευσμένη και δυνατή ηγεσία χρειάζεται”, ιερείς, όπως ο π. Βαρθολομαίος, να αγκαλιάσουν το ποίμνιο που έχει σκορπίσει, “τους ανθρώπους που θέλουν έναν καλό λόγο για να επιστρέψουν στην Εκκλησία και όλα θα πάνε καλά”, είπε.  Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην επέτειο των 100 χρόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. “Μας αξίωσε”, είπε, “ο Θεός να ζούμε εδώ. Ολοι μας να εκτιμήσουμε αυτές τις ευλογίες που έχουμε και να ευχαριστήσουμε το Θεό αλλά και να σηκώσουμε τα μανίκια και να αρχίσουμε δουλειά. Το μέλλον των κοινοτήτων και των εκκλησιών μας είναι το μέλλον των παιδιών μας. Αν έχουν μέλλον οι κοινότητές μας, θα έχουμε μέλλον και εμείς σ΄αυτή τη χώρα”, τόνισε.  

Προέτρεψε δε όλους “να επικεντρωθούμε στην πρόοδό μας. Κανείς δεν μας εμποδίζει. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Πολλές φορές ξεχνάμε τις ευλογίες που έχουμε, ξεχνάμε τις προοπτικές και τις δυνατότητες που έχουμε, τσακωνόμαστε μεταξύ μας για ασήμαντες αφορμές, αντί να είμαστε ενωμένοι, αγαπημένοι, προσηλωμένοι σ΄ενα σκοπό που είναι η πρόοδος του Ελληνισμού, η πρόοδος της Ορθοδοξίας, η πρόοδος της Αρχιεπισκοπής μας εδώ στο νέο κόσμο”.