Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Στον Άγιο Νικόλαο στο West Babylon ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

Στον Άγιο Νικόλαο στο West Babylon ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Με την ποιμαντορική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου το πρωί της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου ξεκίνησε στον ‘Αγιο Νικόλαο του West Babylon ο εορτασμός για τη μνήμη του προστάτη του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, και τα ονομαστήριά του.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και προέστη της Θείας Λειτουργίας με συλλειτουργούς τον ιερατικώς προϊστάμενο της κοινότητας π. Δημήτρο Καζάκη, τον προκάτοχό του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, ο οποίος έχει διακονήσει για χρόνια στον Άγιο Νικόλαο, τον Αρχιδιάκονο Διονύσιο και τον Διάκονο Μιχαήλ.

Το ιερό αναλόγιο διακόνησε ο πρωτοψάλτης του Ναού, Γεώργιος Σωτηρόπουλος. 

Στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Νικολάου, ενός ζωντανού αγίου, όπως είπε, που ήταν αφιερωμένος στην αγάπη και την υπηρεσία στον συνάνθρωπο.  

“‘Εχετε κατορθώσει να φτιάξετε μια πολύ ωραία κοινότητα, μια πολύ ωραία εκκλησία. Ξέρω ότι όλα αυτά τα κάνατε με πολύ κόπο, πολύ αγώνα, πολλά εμπόδια”, είπε ο Σεβασμιώτατος στους ενορίτες του Αγίου Νικολάου, υπενθυμίζοντάς τους τις τρεις φορές που χρειάστηκε να ανοικοδομήσουν το ναό τους μετά από πυρκαγιά. “Δεν το βάλατε όμως κάτω. Δεν υποχωρήσατε, αλλά μαζί με τον Άγιο Νικόλαο που είναι ένας ζωντανός άγιος, έγινε αυτό το θαύμα. Είστε άνθρωποι που αγαπάτε τον Θεό και σέβεστε την Εκκλησία και με την πίστη σας ξαναχτίσατε όχι μόνο την εκκλησία σας, αλλά και το κοινοτικό κέντρο που σε λίγο θα εγκαινιάσουμε”, πρόσθεσε.

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον π. Δημήτριο Καζάκη, λέγοντας πως είναι ένας καλός και δυναμικός νέος ιερέας που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους ιερείς της γενιάς του. Μαζί, του επέδωσε και τον Σταυρό της Αγίας Σοφίας που έχει φιλοτεχνηθεί στην Κωνσταντινούπολη, και ζήτησε από όλους να μην ξεχνούν ότι ο ναός που μετατράπηκε πέρυσι σε τζαμί είναι ο Καθεδρικός Ναός της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

“Σεβασμιώτατε, δεν μπορώ να εκφράσω με λόγια την τιμή που αισθάνομαι σήμερα για την παρουσία σας εδώ”, είπε, στο καλωσόρισμά του ο π. Δημήτριος, και αναφερόμενος στο νέο κοινοτικό κέντρο που περιλαμβάνει και γυμναστήριο – ένα όνειρο χρόνων της κοινότητας που υλοποιήθηκε εν μέσω της πανδημίας-  τόνισε ότι ολοκληρώθηκε “με τις προσευχές σας, με την ευλογία του Θεού και τη βοήθεια του Αγίου Νικολάου” και επιτρέπει τώρα στην κοινότητα να διευρύνει τις διακονίες και ιδιαίτερα να φέρει κοντά της τα παιδιά.

“Με τη σκληρή δουλειά και την υπομονή, τη συνεχή υποστήριξη από την πόλη του Μπάμπυλον και την ευλογία σας, Σεβασμιώτατε, τα καταφέραμε και συνεχίζουμε το έργο μας”, σημείωσε και κάλεσε κοντά του τον Χάρυ Χάνσεν και τα μέλη της Επιτροπής Κτηρίου που εργάστηκαν σκληρά για να κάνουν το όνειρο πραγματικότητα, χάρη και στις γενναίες δωρεές των ενοριτών.

Ευχαρίστησε επίσης τον πρώην πρόεδρο Κυριάκο Σάββα, τον Πήτερ Στεργάκο, την Μαίρη Στεργάκου, την Γαλήνη Shamss, την Χρυσούλα Θεοδώρου και όλη τη Φιλόπτωχο για την προετοιμασία του γεύματος που ακολούθησε τα εγκαίνια του νέου κοινοτικού κτηρίου, καθώς και την επίσης πρώην πρόεδρο δρα Λεβάντα Μάθιους και την Ανθούλα Πατσαλού για τον στολισμό της αίθουσας.

Όπως σε κάθε σημαντική στιγμή για την κοινότητα του Αγίου Νικολάου, έτσι και τώρα, παρόντες τόσο κατά τη Θεία Λειτουργία όσο και στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο πρόεδρος του Suffolk County, Steve Bellone, ο Supervisor της πόλης του Μπάμπυλον, Rich Schaffer, οι τοπικοί νομοθέτες Kevin McCaffrey και  Terence McSweeney, που επέδωσαν τιμητικές διακηρύξεις στην κοινότητα, καθώς και εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

“Είναι τιμή για όλους μας να βρισκόμαστε εδώ σήμερα, σ’ αυτή την μεγάλη κοινότητα πίστης”, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Bellone, προσθέτοντας ότι “είμαστε εδώ, γιατί αυτή η εκκλησία αυτή, ο ‘Αγιος Νικόλαος είναι αναπόσπαστο μέρος των θεμελίων της ευρύτερης κοινότητάς μας και της κομητείας του Σάφολκ, επιτελώντας ένα υπέροχο έργο”.

Από την πλευρά του, και ο Supervisor του Μπάμπυλον, Rich Schaffer, χαιρέτισε την αγαστή συνεργασία της κοινότητας με τις τοπικές αρχές για την κατασκευή του νέου κοινοτικού κτηρίου και εξήρε τον ηγετικό ρόλο του π. Δημητρίου.