ΛΕΥΚΩΣΙΑ – [ΚΥΠΕ/ Μαρία Κονιώτου, Αιμιλία Χριστοφή]
Η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο, οι επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στις πολιτικές της Κύπρου, οι παραιτήσεις δυο στενών συνεργατών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη – του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ανδρέα Μαυρογιάννη -για να διεκδικήσουν τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2023 και η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές, καθώς και οι συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις σε Αμμόχωστο, κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στη νεκρή ζώνη, είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν στην πολιτική επικαιρότητα το 2022 στη χώρα μας.
Στο Κυπριακό υπήρξε συνέχιση του αδιεξόδου, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να προτάσσει την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών αλλά και για ΜΟΕ που να βοηθήσουν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και την τουρκοκυπριακή να προβάλλει τις απαράδεκτες απαιτήσεις της για κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς καθώς και για λύση δυο κρατών, ενώ τρεις επισκέψεις πραγματοποίησε στην Κύπρο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μιροσλάβ Γιέτζια.
Στο μεταξύ, το ψευδοκράτος έγινε δεκτό με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών. Αξιοσημείωτα γεγονότα είναι επίσης η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ για το Μεταναστευτικό καθώς και η επίσκεψη στην Κύπρο της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Ιούλιο το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ ανανέωσε για ακόμη έξι μήνες τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ενώ κατά διαστήματα σημειώθηκαν επεισόδια στη νεκρή ζώνη με Τούρκους στρατιώτες που παρενόχλησαν Ελληνοκύπριους γεωργούς.
Στην έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη τον Ιανουάριο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσε ότι παρατηρήθηκε περαιτέρω εμβάθυνση της δυσπιστίας μεταξύ των πλευρών και των δύο κοινοτήτων και ενθάρρυνε τους ηγέτες και τους εκπροσώπους τους να διατηρήσουν τον διάλογο μεταξύ τους, εκφράζοντας ανησυχία για την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και καλώντας τους ηγέτες να ενθαρρύνουν πιο πολλή απευθείας επαφή και συνεργασία μεταξύ τους.
Τον ίδιο μήνα την παραίτησή του υπέβαλε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, και στη θέση του διορίστηκε ο Ιωάννης Κασουλίδης. Ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγγειλε τον Μάιο την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023.
Κύπρος και Ρωσική εισβολή
Η Κύπρος καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε πως “καταδικάζουμε ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα μιας ανεξάρτητης χώρας”. Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ συμμετείχε επίσης στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ ανέλαβε και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό. Υποδέχθηκε επίσης αριθμό Ουκρανών προσφύγων.
Αξιωματούχοι της Κυβέρνησης αλλά και του κοινοβουλίου υπογράμμισαν σε πολλές ευκαιρίες τον παραλληλισμό μεταξύ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, τονίζοντας την ανάγκη άσκησης πίεσης και στην Τουρκία, μια χώρα η οποία παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα ενός κράτους μέλους της ΕΕ, προκειμένου να αλλάξει τη στάση της και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού.
Εξάλλου, τον Φεβρουάριο υπογράφηκε ιστορική συμφωνία για την διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κύπρο, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ για το Μεταναστευτικό. Το Μνημόνιο υπέγραψαν, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ίλβα Γιόχανσον, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και του Αντιπροέδρου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.
Το Μνημόνιο προνοεί δράσεις σε τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα σημεία εκκίνησης και προέλευσης αυτών των μεταναστευτικών ροών, ο δεύτερος με την ενίσχυση των δομών υποδοχής και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τρίτος με την επιστροφή των ροών αυτών στις χώρες προέλευσης.
Η προσπάθεια για ΜΟΕ, οι παρανομίες στο Βαρώσι και η τουρκική αδιαλλαξία
Σε μια προσπάθεια διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό, η Λευκωσία πρόταξε κατά τις επαφές της με την ΕΕ και διάφορες χώρες την ανάγκη υιοθέτησης ΜΟΕ. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε επιστολή τον Μάιο προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην οποία περιλαμβάνεται δέσμη ΜΟΕ. Στην επιστολή προς τον κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ουσία του Κυπριακού, με μνεία στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία και παρουσίασε λεπτομερώς το πακέτο των ΜΟΕ.
Σε απαντητική του επιστολή τον Ιούνιο, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε πως οι προτάσεις για ΜΟΕ του Προέδρου Αναστασιάδη είναι «ανύπαρκτες» και «ξεπερασμένες» και αποτελούν μέρος της εξαντλημένης βάσης της ομοσπονδίας που εξυπηρετεί τη συνέχιση του στάτους κβο. Όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Τατάρ επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις επί του εδάφους της ομοσπονδίας έχουν τελειώσει, η βάση της ομοσπονδίας έχει εξαντληθεί και για να ξεκινήσει μια επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει να επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τ/κ.
Εξάλλου, τον Μάιο εργασίες για άνοιγμα ενός ακόμη κομματιού της παραλίας στην περιφραγμένη περιοχή του Βαρωσίου (Αμμόχωστος), ξεκίνησαν οι κατοχικές αρχές μπροστά από το ξενοδοχείο King George και μέχρι την πολυκατοικία Ωκεανία στην παραλία της Αμμοχώστου η οποία παρέμενε κλειστή από το 1974. Εκεί μεταφέρθηκαν και κρεβατάκια θαλάσσης μαζί με ομπρέλες.
Σχολιάζοντας τις ενέργειες των Τούρκων στην Αμμόχωστο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για μια νέα απαράδεκτη πρόκληση, συμπληρώνοντας πως «δεν θα την αφήσουμε απαρατήρητη, θα προβούμε στα δέοντα διαβήματα προς όσους σήμερα φαίνονται να είναι οι προασπιστές του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι επιτέλους θέματα αρχής που προβάλλονται για την παραβίαση της κυριαρχίας μιας χώρας δεν μπορεί να παραγνωρίζουν την ίδια παραβίαση από μια άλλη χώρα, και ιδιαίτερα μια χώρα που προκαλεί συνεχώς τόσο τη διεθνή κοινότητα, όσο και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, αλλά και τους μελλοντικούς εταίρους της, όπως προσδοκεί, της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Τον Μάρτιο ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Σε δηλώσεις τους έπειτα από συνομιλίες που είχαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Χέρτσογκ καταδίκασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, και τόνισαν την ανάγκη να εξευρεθεί μια λύση μέσω του διαλόγου και με διπλωματικά μέσα. Οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών κάλυψαν επίσης τη διμερή συνεργασία, το τριμερές σχήμα Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, το Κυπριακό και την πρωτοβουλία της Κύπρου για την κλιματική κρίση.
Τον Απρίλιο επισκέφθηκε την Κύπρο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μιροσλάβ Γιέτζια, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Γιέτζια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε την πρόταση του για υιοθέτηση τολμηρών ΜΟΕ τα οποία θα συμβάλουν στον στόχο της επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας καθώς και την ετοιμότητα της Λευκωσίας για συνέχιση των προσπαθειών με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προβλέπεται από τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφάλειας.
Επίσης η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ και ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, τέλεσαν τα εγκαίνια του εκπαιδευτικού Κυπριακού Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων CyCLOPS που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στη Λάρνακα, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ.
Τον ίδιο μήνα, Αναστασιάδης και Τατάρ παρευρέθηκαν σε εκδήλωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας κατά την οποία παρουσιάστηκε το Κοινό Σχέδιο Δράσης για το Φύλο με στόχο την πλήρη, ισότιμη και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στη διαδικασία διευθέτησης του Κυπριακού.
Λίγες ημέρες αργότερα παραιτήθηκε από τη θέση του διαπραγματευτή για το Κυπριακό ο Ανδρέας Μαυρογιάννης και στη θέση του διορίστηκε ο διπλωμάτης, Μενέλαος Μενελάου. Ο κ. Μαυρογιάννης εξήγγειλε τον Ιούνιο την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Τον Ιούνιο πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Πρόεδρος του παλαιστινιακού κράτους, Μαχμούντ Αμπάς. Σε δηλώσεις τους οι Πρόεδροι Αναστασιάδης και Αμπάς τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω ενδυνάμωσης του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους της Παλαιστίνης, καθώς και της στενότερης συνεργασίας μεταξύ των πολιτειακών, επιχειρησιακών και επιστημονικών κοινοτήτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Εξάλλου, τον Ιούνιο έφυγε από τη ζωή η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, έπειτα από ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου την οποία υπέστη. Στη θέση της διορίστηκε ο Κυριάκος Κούσιος.
Η διερευνητική αποστολή Γιέτζια
Τον Ιούλιο, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων Μιροσλάβ Γιέτζια ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι αναλαμβάνει μια διερευνητική αποστολή για να δει πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα επιτρέψει την επανέναρξη συνομιλιών, με βάση τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και τους όρους εντολής του ΓΓ. Στο γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει ακόμα συμφωνία για το διορισμό απεσταλμένου των ΗΕ αναφέρθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Έκθεση Καλών Υπηρεσιών του.
Υπάρχουν σημαντικά κενά στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και μια εξίσωση απαράδεκτη, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, είπε πως η πολιτική διαδικασία είναι απογοητευτική διότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα, ψήφισμα με το οποίο ανανεώθηκε για ακόμη έξι μήνες, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2023, η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Εξάλλου, η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε τον νόμο για τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέψει την μεταρρύθμιση της ανώτατης βαθμίδας της δικαιοσύνης. Για ιστορική εξέλιξη μίλησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Τον Αύγουστο εκδόθηκε ο ένατος τόμος του Φακέλου της Κύπρου. Ένοπλοι Τούρκοι στρατιώτες εκδίωξαν Ε/κ γεωργοκτηνοτρόφο από τη νεκρή ζώνη στη Δένεια, με τα ΗΕ να ερευνούν το συμβάν. Έγιναν διαβήματα από το Υπουργείο εξωτερικών προς τα Ηνωμένα Έθνη για το περιστατικό. Εξάλλου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ανάκληση επτά διαβατηρίων που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο του ΚΕΠ.
Τον Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη στην Αθήνα όπου παρέλαβε το αεροσκάφος-δωρεά της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κυπριακή Δημορκατία. Επίσης Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέστη στην κηδεία τα Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ.
Την Κύπρο επισκέφθηκε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η Κύπρος συνεχίζει να βασίζεται σε ΕΕ και Ευρωκοινοβούλιο στις προσπάθειές της για επανένωση, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους τους, τόνισε η κ. Μέτσολα.
Σε μια σημαντική στιγμή για τις σχέσεις Λευκωσίας – Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, η οποία χαιρέτισε την απόφαση αυτή.
Η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να τερματίσει τη διαδικασία επιτήρησης και επίβλεψης του Συμβουλίου στην εφαρμογή της Απόφασης του ΕΔΑΔ, αναφορικά με την ιδιωτική προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση αυτή.
“Αναποτελεσματικός ο ΟΗΕ”
Στην αναποτελεσματικότητα του ΟΗΕ αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκφράζοντας απογοήτευση για αναφορές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της ΓΣ.
Την έναρξη της συνεργασίας με την Εθνική Φρουρά της Κύπρου ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, γεγονός που χαιρέτισε ο Υπουργός Άμυνας.
Ανησυχία και προβληματισμό εξέφρασε το Υπουργείο Εξωτερικών για την υπογραφή «μνημονίου συναντίληψης» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογοναθράκων με βάση το παράνομο τουρκο-λιβυκό «μνημόνιο» του 2019.
Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη επίσης σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη σε συνέχεια δημοσιευμάτων στον τ/κ Τύπο αναφορικά με το διαφαινόμενο τελεσίγραφο του ψευδοκράτους προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για συνομολόγηση με τα Ηνωμένα Έθνη μιας συμφωνίας για το καθεστώς της ειρηνευτικής δύναμης. Επιβεβαίωσε τη λήψη επιστολής από την τ/κ πλευρά για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο Εκπρόσωπος του ΓΓ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως η Κύπρος δεν θα αποστείλει οπλισμό στην Ουκρανία.
Ως «ιστορικό γεγονός» για την Κύπρο και την Ευρώπη, χαρακτήρισε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Κάντρι Σίμσον, την υλοποίηση του έργου «EuroAsia Interconnector» στην τελετή της έναρξη των εργασιών κατασκευής του EuroAsia Interconnector.
Τον Νοέμβριο η αντιμετώπιση προκλητικότητας Τουρκίας και ενεργειών αναβάθμισης ψευδοκράτους βρέθηκε στο επίκεντρο επίσκεψης εργασίας του ΥΠΕΞ Κασουλίδη στην Αθήνα. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του κ. Κασουλίδη στη Βρετανία υπογράφηκε Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας, το οποίο καταγράφει πρακτικούς τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Κύπρου – ΗΒ σε διάφορα θεματικά πεδία.
Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μίροσλαβ Γιέτζια επισκέφθηκε εκ νέου την Κύπρο. Σε συνάντησή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εξέφρασε τη δέσμευση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να παραμείνει αναμεμειγμένος στη διαδικασία αναζήτησης κοινού εδάφους για να προχωρήσει το θέμα της λύσης του Κυπριακού.
Το ψευδοκράτος έλαβε το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως είναι προφανές ότι η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς ήταν και παραμένει ατελέσφορη.
Τον Δεκέμβριο η υποψήφια πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους. Συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση η κατοχή της Κύπρου, δήλωσε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ στην ακρόαση της υποψήφιας Πρέσβειρας των ΗΠΑ.
Άρχισε η προετοιμασία από την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο των προσχεδίων των εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στο νησί και για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να υποβληθούν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις αρχές Ιανουαρίου.
Έπειτα από επτά μήνες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, συναντήθηκαν στο πλαίσιο δεξίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, που έγινε στο Λήδρα Πάλας, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έτους και συμφώνησαν να παρακαθίσουν πριν την λήξη της θητείας του Προέδρου Αναστασιάδη σε κοινωνικό δείπνο.
Η Βουλή καταδίκασε την ανακοίνωση του «πρωθυπουργού», Ουνάλ Ουστέλ, για την Αμμόχωστο και ζήτησε από ΟΗΕ και ΕΕ μέτρα ανάσχεσης των ανακοινωθέντων.
Στο μεταξύ, σχεδόν καθ όλη τη διάρκεια του 2022 με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου 2023.
Προεδρικές Εκλογές
Μέχρι στιγμής πρόθεση να υποβάλουν επίσημα υποψηφιότητα (η υποβολή τους ορίστηκε για τις 5 Ιανουαρίου 2023) έχουν εκφράσει 17 άτομα, αριθμός πρωτοφανής για τα κυπριακά δεδομένα: Οι τρεις επικρατέστεροι, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης, καθώς και οι Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ, Αχιλλέας Δημητριάδης, Γιώργος Κολοκασίδης, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και Μάριος Ηλιάδης. Πρόθεση για υποβολή υποψηφιότητα έχουν επίσης εκφράσει μέσα από δημόσιες τοπθετήσεις, οι Τσελεστίνα Ντι Πέτρο, Αλέξιος Σαββίδης, Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Ανδρόνικος Ζερβίδης, Ανδρέας Ευστρατίου, ο Λούης Κουτρουκκίδης, Κωνσταντίνος Παναγή και Λουκάς Σταύρου