Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Σχολείου “William Spyropoulos”

Τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Σχολείου “William Spyropoulos”

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Συγκινητική ήταν η 39η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος” που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουνίου στον κατάμεστο από μαθητές, γονείς και δασκάλους, Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. 

Οι 50 μαθητές που με επιτυχία ολοκλήρωσαν τον κύκλο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσής τους, θα συνεχίσουν από το Σεπτέμβριο σε ορισμένα από τα πιο γνωστά Λύκεια της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους τα St.Francis Prep, Bronx Science HS, Holy Cross HS και Archbishop Molloy HS.

Την εναρκτήρια προσευχή ανέπεμψε ο π. Παύλος Παλαιστίδης, ο οποίος και ανέλαβε, όπως κάθε χρόνο, το συντονισμό του προγράμματος, μαζί με τον π. Αριστείδη Γαρίνη, και απευθυνόμενος στους μαθητές, τους προέτρεψε να κατακτήσουν το μέλλον με όπλο τους την αγάπη και να προσφέρουν τις ευλογίες που έχουν δεχθεί από το Θεό και τα ταλέντα τους για το καλό της ανθρωπότητας.

Ο π. Παύλος απένειμε στη διάρκεια της τελετής τα “Pastor’s Awards” σε γονείς – μέλη του Συλλόγου Γονέων και Διδασκάλων που ολοκληρώνουν τη θητεία τους στο PTΑ, από τους οποίους ζήτησε να μείνουν κοντά στην κοινότητα. 

Συμβουλές και νουθεσίες προς τους αποφοίτους για το νέο τους ξεκίνημα απηύθυναν επίσης η πρόεδρος του PTA Ασπασία Χοτζόγλου, η υποδιευθύντρια του σχολείου, Γεωργία Κακιβέλη, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Γεωργία Αθανασοπούλου, καθώς και ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου, Πήτερ Βαλασιάδης.

Για τη δική της εμπειρία στο Λύκειο -από το οποίο μάλιστα αποφοίτησε φέτος ως αριστούχος- μίλησε στους μαθητές η αριστεύσασα (Valedictorian) του 2018, Βικτώρια Βλάχου, και προέτρεψε τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν ό,τι έχουν διδαχθεί στον Άγιο Νικόλαο στις σπουδές και τη ζωή τους και να μείνουν κοντά στην κοινότητά τους.

Μνήμες από τη δική του αποφοίτηση, πριν από σχεδόν 35 χρόνια, και μάλιστα ως Valedictorian, έφερε στο νου του χειρουργού – ογκολόγου, δρα Γεωργίου Πλυτά, η επιστροφή στον Άγιο Νικόλαο ως κεντρικού ομιλητή της τελετής. Ο δρ. Πλυτάς εξήρε το έργο που επιτελείται στο σχολείο, υπογραμμίζοντας ότι και ο ίδιος έστειλε τα παιδιά του στο Ελληνικό Σχολείο “για να μάθουν την ελληνική κουλτούρα, την ελληνική γλώσσα, την ελληνορθόδοξη θρησκεία”, αλλά και “για να νιώσουν ότι είναι μέλη σε μια θαυμάσια κοινότητα”. Κάλεσε δε τους μαθητές να έχουν πάντα στο νου τους ότι αυτό που ζουν στον Άγιο Νικόλαο είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον”.

Την Τάξη του 2022 παρουσίασε η διευθύντρια του σχολείου Μαίρη Τζάλλα συγχαίροντας τους μαθητές της για τις επιτυχίες τους και καλώντας τους να θέτουν πάντα υψηλούς στόχους, να αγωνίζονται για να γίνουν καλύτεροι και μοιράζονται με τον κόσμο τις ελληνορθόδοξες αξίες και τα ιδεώδη μέσα στα οποία έχουν μεγαλώσει.

Μιλώντας στα Ελληνικά ο πρώτος αριστεύσας (Valedictorian), Ιωάννης Μπαλής, τόνισε ότι η πρώτη αυτή χρονιά μετά τις δυσκολίες της πανδημίας, “μας ένωσε περισσότερο και μας έμαθε υπομονή, επιμονή, πειθαρχία, συγκέντρωση και αλληλεγγύη” και “μας δίδαξε ότι μέσα από τις δυσκολίες γεννιέται η ελπίδα, η ελευθερία για ένα καλύτερο αύριο”.

Με λόγια αγάπης και σεβασμού για το σχολείο, τους δασκάλους, τους ιερείς του Αγίου Νικολάου αλλά και τους συμμαθητές του μίλησε και ο δεύτερος αριστεύσας (Salutatorian), Αθανάσιος Τσικώτης, λέγοντας πως θα κρατήσουν στο νου και την καρδιά όλα όσα διδάχθηκαν στο αγαπημένο τους σχολείο.

Δεν έκρυψε τη συγκίνησή της βλέποντας μια ακόμη τάξη να αποφοιτά από το σχολείο στο οποίο επί χρόνια υπηρέτησε ως διευθύντρια η πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Παιδείας, Αθηνά Κρομμύδα, η οποία εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Συγχαίροντας τους μαθητές η κ. Κρομμύδα, τους προέτρεψε να κρατήσουν τους θησαυρούς της ελληνικής παιδείας που έλαβαν από το σχολείο τους και τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη που διδάχθηκαν στην καρδιά τους.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση οι μαθητές τραγούδησαν όλοι μαζί για τελευταία φορά το τραγούδι του σχολείου τους “Ο Σπυρόπουλος” και το “Goodbye Spyropoulos” της Brigida Sarcona, μέσα στα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των παρισταμένων, ενώ ερμήνευσαν ακόμη το “Ας κρατήσουν οι χοροί” του Διονύση Σαββόπουλου και το “I’ll be there for you” (The Rembrants).

Την Τάξη του 2022 αποτελούν οι: Αναστασία Ανδρέου, Βασίλειος Αργυρός, Χριστίνα Βουρβουλάκα, Σάββας Δελλής, Ιωάννης Δουκάκης, Αναστασία Ζάγιατς, Εμμανουήλ Ζαρκάδας, Ανδριάνα Ιωάννου, Βασιλική Ιωσήφ, Ευστράτιος Καλούδης,  Σπύρος Καλούδης, Χριστίνα Καντλή, Γιάννης Καπετάνιος, Θεόφιλος Καρανικόλας, Αντωνία Καρούτσου, Χριστόφορος Καντεμερίδης, Σπύρος Καψοκαβάδης, Βασιλική Κοκιασμένου, Αριέττα Κοντογιάννη, Χρήστος Κουκούνας, Μάρκος Κουτσόφτας, Χάιντι Κωστέα, Κωνσταντίνος Μιχαλάτος, Άννα Μπαλή, Ιωάννης Μπαλής, Κωνσταντίνος Μούσκα, Δημήτριος Μυρώνης, Ανδριάνα Ναθαναήλ, Νικόλαος Ξανθάκος, Στέλιος Ξυλάς, Θάλεια Πανάγου, Έλενα Παντελάκη, Παντελής Παντελάκης, Αθανάσιος Πασακιόλης, Ηλίας Πεφάνης, Γεώργιος – Παύλος Πλόσκα, Αμαλία Πολίτη, Ευαγγελία Σαφαρίκα, Μπριτζίντα Σαρκόνα, Αιμιλία Σαρκόνα, Νικολέττα Σινωπίδη, Γιάννης Σκασίλας, Τόμυ Σταθόπουλος, Θεοδώρα Τσερπέλη, Αθανάσιος Τσικώτης, Πολυξένη Φαρτσάλα, Ευάγγελος Φαρτσάλας, Ευσταθία Φραζή, Θάλεια Μαρία Χάσουλα, Νικόλαος Χριστοφίδης.