ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Σε πανηγυρική και ιδιαίτερα συγκινητική ατμόσφαιρα έγινε το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουνίου η 43η τελετή αποφοίτησης της 12ης τάξης του Ημερήσιου Σχολείου του Αγίου Δημητρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” στην Αστόρια
Οι 24 απόφοιτοι του μοναδικού Ελληνο-Αμερικανικού Λυκείου στις ΗΠΑ, συνεχίζοντας την άριστη παράδοση του σχολείου τους, έγιναν δεκτοί σε κορυφαία κολλέγια και πανεπιστήμια της χώρας, ανάμεσά τους το Πανεπιστήμιο Princeton.
Η τελετή ξεκίνησε με τους μικρούς μαθητές της “Τάξης του 2034” να συνοδεύουν μέσα σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα τους μαθητές της 12ης τάξης, γεμίζοντας συγκίνηση τους μεγαλύτερους και αισιοδοξία για το μέλλον του σχολείου.
Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μετέφερε συγχαρητήριο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου στους αποφοίτους, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, Στέφανος Θωμάτος, ο οποίος -μεταξύ άλλων- τόνισε πως η καλύτερη επένδυση για μια κοινότητα είναι η νεολαία και το σχολείο της και όχι οι κτιριακές της εγκαταστάσεις, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, Φώτιος Παπαμιχαήλ, ο διευθυντής του Σχολείου, δρ Τζον Αλφιέρι και ο ιερατικώς προϊστάμενος π. Βασίλειος Τσουρλής.
Κεντρικός ομιλητής της τελετής ήταν ο επίτιμος πρόεδρος της “Ηγεσίας των 100”, Αργύρης Βασιλείου, απόφοιτος και ο ίδιος του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος προέτρεψε τους μαθητές, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η μετριότητα, να επιδιώκουν πάντα την αριστεία. Μιλώντας από τη δική του εμπειρία, όπως είπε, τα εφόδια που έλαβε από το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ενώ κάλεσε τα παιδιά παραμείνουν σταθεροί στους στόχους τους και πάντα να θυμούνται από πού έρχονται.
Οι αριστεύσαντες
“Απόψε εμείς, η Τάξη του 2022, γινόμαστε μέρος της μακράς ιστορίας του Αγίου Δημητρίου”, επισήμανε τόνισε η πρώτη αριστεύσασα (Valedictorian), Ευγενία Κατέχη, υπενθυμίζοντας στους συμμαθητές της ότι “τώρα που αποφοιτούμε και ακολουθούμε ξεχωριστούς δρόμους, όλοι κουβαλάμε κάτι πολύ ιδιαίτερο μαζί μας, την ελληνική μας γλώσσα και την πίστη μας. Τα εφόδια αυτά αποτελούν τον πυρήνα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και συνιστούν τη μοναδικότητα της ταυτότητάς μας”.
“Η Ελληνική γλώσσα με τη δομή της, τον πλούτο των λέξεων και εκφράσεων, εκτός από ένα μέσο επικοινωνίας, αποτελεί τη συμβολή του Ελληνισμού στο σύγχρονο πνεύμα”, επισήμανε η Ευγενία Κατέχη και πρόσθεσε: “Η γλώσσα μας, μέσα από την καλλιέργεια της σκέψης, μας βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου – που οδηγεί στην επιστήμη – μας φέρνει πιο κοντά στην Αλήθεια που δεν είναι άλλη από τον Κύριό μας. Πίστη λοιπόν και γλώσσα είναι στενά συνδεδεμένες στην Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας και ευχαριστώ θερμά την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου για την προσπάθεια που καταβάλλει για τη διατήρησή τους”.
Τόσο η ίδια όσο και η πρώτη Salutatorian, Ιώ Καράφτη, ευχαρίστησαν τις οικογένειές τους, και τους δασκάλους τους για την ευλογία να φοιτήσουν στο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου και να διδαχθούν όλα όσα θα γίνουν τα θεμέλια της ζωής τους, αλλά και τους συμμαθητές τους που έγιναν η ευρύτερη οικογένειά τους.
“Καθώς ενηλικιωνόμαστε, είναι σημαντικό να σταματούμε για λίγο ό,τι κάνουμε και να εκτιμούμε όλα όσα η ζωή μας φέρνει. Και ενώ είναι εύκολο να απορροφηθούμε στην τρέλα της ζωής, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναλογιστούμε”, είπε η Ιώ Καράφτη.
Τις δύο πρώτες αριστεύσασες παρουσίασε η υποδιευθύντρια του Λυκείου κ. Ελένη Καραγιώργου, που με ιδιαίτερη συγκίνηση και υπερηφάνεια καλωσόρισε ως τρίτη αριστεύσασα (Salutatorian) την κόρη της, Νικόλ Κατερίνα Τηλιακού, την οποία παρουσίασε η πρεσβυτέρα Δήμητρα Βασιλοπούλου.
“Το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου διδάσκει τα ιδανικά της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και της χριστιανικής πίστης. Μας διδάσκει τι σημαίνει το Φιλότιμο – μια λέξη που είναι δύσκολη να μεταφραστεί στα Αγγλικά ή σε όποια άλλη ξένη γλώσσα και που ξεχωρίζει τον Έλληνα και την Ελληνίδα από κάθε άλλο άνθρωπο στη γη, γιατί δεν σκέφτονται μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο””, είπε -μεταξύ άλλων- στην ομιλία της η Νικόλ Κατερίνα Τηλιακού και αναφέρθηκε σε λαμπρά, όπως τα χαρακτήρισε, παραδείγματα Ελληνοαμερικανών που βοήθησαν το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου και τα οποία η νέα γενιά πρέπει να θυμάται, να σέβεται και να τιμά, όπως το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Νίκος Ανδριώτης, ο Φίλιπ Κρίστοφερ, και η δασκάλα της, Ρίτα Συντήλα.
Και συνέχισε: “Εχουμε ευθύνη όχι μόνο να θυμόμαστε, αλλά και να τιμούμε το γεγονός ότι ο Ελληνικός πολιτισμός έχει προσφέρει τόσα πολλά στο Δυτικό κόσμο – ποίηση, φιλοσοφία, ιατρική, αρχιτεκτονική, δημοκρατία και τόσα άλλα. Όμως πάνω από όλα η Ελλάδα είναι πολιτισμός. Η Ελλάδα είναι κουλτούρα. Η Ελλάδα είναι ταυτότητα. Ο Ελληνισμός είναι η ανάπτυξη της ψυχής του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, των μαθητών του και των δασκάλων του. Ως οι πιο καινούργιοι απόφοιτοι του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου, ο στόχος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις μας στις επόμενες γενιές και να ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε ακολουθώντας τα λόγια του Σωκράτη: “Η εκπαίδευση ανάβει μια φλόγα, δεν γεμίζει ένα σκάφος”.
Μαζί με την απονομή των απολυτηρίων τους οι οι μαθητές έλαβαν και υποτροφίες τις οποίες προσέφεραν το σχολείο, οργανισμοί της κοινότητας, ομογενειακοί φορείς, όπως το τμήμα “Ερμής” της AHEPA και ο Ελληνικός Ιατρικός Σύλλογος, αλλά και ομογενείς.
Το πρόγραμμα συντόνισε η υποδιευθύντρια του Λυκείου Ελένη Καραγιώργου.