Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Την 68η Επέτειο του αγώνα της ΕΟΚΑ τίμησε η Κυπριακή Παροικία στη...

Την 68η Επέτειο του αγώνα της ΕΟΚΑ τίμησε η Κυπριακή Παροικία στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Greek News USA

“Το αίμα των ηρώων δεν χάνεται ποτέ. Ούτε μία ρανίδα αίματος από αυτές που χύθηκαν για του Χριστού την πίστη την Αγία και της Ελλάδος, της πατρίδος την Ελευθερία, δεν πήγαν ποτέ χαμένες. Στο διάβα των αιώνων έχουμε μάρτυρες της πίστεως και ήρωες της πατρίδος που θα μείνουν πάντοτε αθάνατοι στο νου, στην καρδιά, στην μνήμη μας”.

Με τα λόγια αυτά ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας -εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο- χαιρέτισε την εκδήλωση για την 68η επέτειο της έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 1η Απριλίου στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.

Την εκδήλωση που παρουσίασε η Αριάνα Χρήστου και η οποία ξεκίνησε με τρισάγιο που τέλεσε για τους ήρωες της ΕΟΚΑ [1955-1959] ο Επίσκοπος Αθηναγόρας, συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Κυπρο-Αμερικανικών Οργανώσεων, η ΠΣΕΚΑ και το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. 

Παρόντες -μεταξύ άλλων- ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Μιχάλης Φυρίλλας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Κυριάκος Παπαστυλιανού και εκπρόσωποι κυπριακών σωματείων, καθώς και της κοινότητας του Αγίου Νικολάου, ανάμεσά τους ο προϊστάμενος π. Παύλος Παλεστίδης.

“Ο αγώνας της ΕΟΚΑ απέδειξε έμπρακτα τη συνέχεια της Ελληνικής φυλής”, τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων κ. Κυριάκος Παπαστυλιανού, λέγοντας ότι ήρθε ως συνέχεια του 1821, ενώ αναφέρθηκε ονομαστικά στους ήρωες του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων για την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού. Ανάμεσά τους ξεχώρισε τον Ανδρέα Καρακώστα που ήταν παρών στην εκδήλωση και δέχθηκε το ενθουσιώδες χειροκρότημα των παρισταμένων.  

“Ο αγώνας συνεχίζεται, η Κύπρος δεν δικαιώθηκε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ όσους θυσίασαν τη ζωή τους, ώστε να μην υπάρξει άλλος εθνικός εξευτελισμός, όπως το 1974. Να μην χάσουμε άλλες πατρίδες”, τόνισε ο κ. Παπαστυλιανού.

Την ελπίδα ότι ο αγώνας που ξεκίνησε η ΕΟΚΑ και ο οποίος συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, κάποια στιγμή θα δικαιωθεί, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.

“Αυτό που γιορτάζουμε σήμερα και δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι η θυσία αυτών των ανθρώπων. Αυτό που συνήθως θυμόμαστε είναι η αφοσίωση, ο ενθουσιασμός και το πνεύμα τους, το πνεύμα του 1776, το πνεύμα της 25ης Μαρτίου του 1821 και το πνεύμα της 1ης Απριλίου 1955. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, διότι το 36% της Κύπρου είναι κατειλημμένο από τον τουρκικό στρατό”, τόνισε  ο κ. Κρίστοφερ.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Ευάγγελος Σέκερης, αναφέρθηκε στην ιστορική ευθύνη που φέρει και ο διεθνής οργανισμός.

“Η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα και αυτό είναι κάτι που ο οργανισμός δεν πρέπει να το ξεχνάει. Ορισμένες φορές έχει κανείς την αίσθηση όταν μιλάει με αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα όπως και άλλες διενέξεις στα μήκη και τα πλάτη της γης και τους λέμε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι”, είπε.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Μιχάλης Φυρίλλας, έκανε λόγο για “πικρόγλυκες μνήμες”, λέγοντας πως “αφενός έχουμε την 25η Μαρτίου και την ελευθερία του Ελληνικού Εθνους, αφετέρου έχουμε την 1η Απριλίου, μια  τεράστια προσπάθεια για την ελευθερία της Κύπρου, αλλά η Κύπρος σήμερα παραμένει ελεύθερη και όχι ελεύθερη”.

Επισήμανε δε την ανάγκη να συνεχίσουμε “με το ίδιο σθένος, την ίδια πίστη και ενότητα” τους αγώνες μας και την προσπάθεια να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας και “να είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε και εμείς το τίμημα”.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τίτλο “Των Αθανάτων” και σολίστ τους Δημήτρη Μιχαήλ και Αριάδνη Αννα, υπό την μουσική και καλλιτεχνική διεύθυνση του Φύτου Στράτη. Συμμετείχαν επίσης η χορωδία του Ημερήσιου Ελληνοαμερικανικού Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος”, υπό τη διεύθυνση της Αρετής Γιοβάνου, καθώς και οι Νικόλας Πολυδώρου, Μαρία Πολυδώρου, Ιάκωβος Πολυδώρου, Μαρκέλλα Γεωργίου, Χριστιάνα Γεωργίου και η μικρούλα Ειρήνη Κυπριανού. 

Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από έκθεση φωτογραφίας για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας.