Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Τι λένε οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Ομοσπονδίας

Τι λένε οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Ομοσπονδίας

του Σταύρου Η. Παπαγερμανού

Για τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης μιλήσαμε με τους κύριους εκπροσώπους των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Με τον κ. Δημήτρη Καλαμαρά, δικηγόρο που εκπροσωπεί την διοικούσα επιτροπή της πλειοψηφίας των πρώην Προέδρων και τον κ. Γιώργο Γεωργόπουλο, αρχιτέκτονα ως πρόεδρο του συμβουλίου που προέκυψε από τις «εκλογές του πεζοδρομίου» της 19ης Σεπτεμβρίου 2021.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

Ερώτηση: Η δική σας πλευρά κ. Καλαμαρά γιατί δεν έδωσε στη δημοσιότητα το USB FlashDrive που παραλάβατε από την Επιτροπή Μάστορα;

Δημήτρης Καλαμαράς – Υπήρχε λόγος, το δώσαμε πρόσφατα, αλλά έπρεπε προηγουμένως να ακολουθήσουμε το πρωτόκολλο που απαιτείται από ένα οργανισμό όπως η Ομοσπονδία.

Είχαμε ορίσει με τον κ. Μάστορα ημερομηνία στην οποία είχε συμφωνήσει ότι θα ερχόταν στη Γ.Σ. Ακολούθησε βέβαια με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να του το ζητήσουμε, μια προσπάθεια να μεσολαβήσει για συμβιβασμό και να προτείνει λύσεις κι εμείς από σεβασμό τον ακούσαμε. Η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας εξουσιοδότησε εν λευκώ στις 1 Δεκεμβρίου 2021, την επιτροπή υπό τον κ. Μάστορα να διενεργήσει έλεγχο και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ‘ρθει και πάλι ενώπιον του ιδίου σώματος και να δώσει αναφορά για τα όσα βρήκε μέχρι εκείνη την ώρα. Να θυμίσω ότι η άλλη πλευρά δεν δεχόταν αρχικά για 3-4 μήνες τον έλεγχο, και μετά από πίεση του κ. Μάστορα τελικά υπέγραψαν για να γίνει ο έλεγχος. Εφ’ όσον λοιπόν γινόταν αυτό, κι ερχόταν ελεγκτική επιτροπή Μάστορα στην Γενική Συνέλευση να δώσει αναφορά και να παραδώσει τα στοιχεία θα ζητούσαμε από την Γ.Σ. να εγκρίνει την δημοσιοποίησή του. Αυτό τελικά δεν έγινε διότι αρνήθηκε να έρθει στην Γ.Σ. Όταν τελικά, πήραμε το «στικάκι» καλέσαμε Γενική Συνέλευση, συμβουλευτήκαμε και τον δικηγόρο μας, για το εάν έχουμε το δικαίωμα να το μοιράσουμε, κι εφόσον πήραμε έγκριση από τη Γ.Σ., κάναμε αντίγραφα και το μοιράσαμε.

ΕΡ.: Σε αυτή την Γ.Σ. φαίνεται όμως ότι δεν υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή. Νομίζετε ότι έπρεπε να δοθεί αυτή η εικόνα;

Δ.Κ.:Δυστυχώς ο κόσμος έχει κουραστεί. Είχαμε καλέσει πριν από μερικές εβδομάδες και πάλι Γ.Σ. για το ίδιο θέμα και είχαμε σκοπό να δεχθούμε και να μεταφέρουμε τα στοιχεία τότε και τελευταία στιγμή μας το ακύρωσε ο κ. Μάστορας, κατ’ ανάγκη επαναλάβαμε τη Γ.Σ. Την πρώτη φορά παρέστησαν 40 σωματεία με 60 αντιπροσώπους. Τη δεύτερη φορά είχαμε περίπου 30 παρόντες εκ των οποίων 5-6 μέσω Zoom και τηλεφώνου. Είχαμε όμως απαρτία και πάντα δίνουμε ονόματα και στοιχεία βεβαιώνοντας τους παρόντες, κι όχι παρουσιάζοντας κάτι γενικές φωτογραφίες από τις οποίες δεν μπορεί κανείς να διαπιστώσει ποιος είναι ποιος. Στις συνεδριάσεις μας με αντικειμενικά στοιχεία έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή συλλόγων από ότι ισχυρίζεται ότι έχει η άλλη πλευρά. Έχουμε τα στοιχεία και τις υπογραφές συμμετοχής που τεκμηριώνουν αυτά που λέμε.

ΕΡ.: Σύμφωνα με όσα υπάρχουν στο USB Stick και σύμφωνα με την άτυπη έκθεση-παρουσίαση του κ. Μάστορα που εμπεριέχεται σε αυτό, υπάρχουν στοιχεία για παράνομες πράξεις που είναι ποινικά κολάσιμες και θα μπορούσαν να επιφέρουν βαριές ποινές και πρόστιμα.  Γι’ αυτές τις πράξεις θα γίνει καταγγελία στις αρχές;

Δ.Κ.: Μιλήσαμε με το δικηγόρο, ο οποίος μας ρώτησε αν υπάρχει πρόθεση να γίνει μήνυση κατά του estate (κληρονομιά) του εκδημήσαντος Πέτρου Γαλάτουλα. Η θέση μας είναι αρνητική σε κάτι τέτοιο. Όσον αφορά άλλα άτομα που εμπλέκονται υπάρχει η πρόθεση και η έγκριση από τη Γ.Σ. να προχωρήσουμε. Έχω μιλήσει αρκετές φορές με το γραφείο του εισαγγελέα και επ’ αυτού υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία. Δεν ξέρουμε αν η εισαγγελία θεωρήσει ότι πρέπει να ενεργήσει αυτεπαγγέλτως. Άλλο αν η Ομοσπονδία προχωρήσει σε μηνύσεις. Έχουμε λάβει τα σχετικά έγγραφα για να συμπληρωθούν και να τα στείλουμε.Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέχρι το τέλος του μηνός. Δεν είναι πιά λόγια του δρόμου, έχουμε μια συγκεκριμένη αναφορά και είμαστε υποχρεωμένοι να τα καταθέσουμε εκεί που πρέπει.

ΕΡ.: Κύριε Καλαμαρά, ποιά νομίζετε ότι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα στην Ομοσπονδία, σε σχέση με το μέλλον της, τη διοργάνωση της παρέλασης του 2023; Πως θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός του διαχωρισμού σε δυο αντιμαχόμενες πλευρές;

Δ.Κ.:Θέλω να διαφωνήσω στο εξής: Ότι υπάρχουν δύο μεριές ναι, αλλά να μου πεις ότι υπάρχουν δύο μεριές ίσες και ισόβαθμες, αυτό δεν είναι αλήθεια. Από τη μεριά μας είμαστε η νόμιμη διοίκηση της Ομοσπονδίας και έχουμε την πλειοψηφία των συλλόγων και των αντιπροσώπων. Το Καταστατικό της Ομοσπονδίας προβλέπει ορισμένα πράγματα, και ότι και να πούμε αυτό το καταστατικό ισχύει ακόμα και προβλέπει ρητά ότι ένα άτομο μπορεί να συμμετέχει σε μία μόνο επιτροπή. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι η πλευρά Γεωργόπουλου ανακοινώνει δήθεν επιτροπές και ήδη 5-6 ονόματα αναφέρονται ως μέλη σε όλες τις επιτροπές. Τι δείχνει αυτό; Ότι είναι 5-6 άτομα που κάνουν πολύ θόρυβο και φωνάζουν για να προσελκύσουν τον κόσμο. Το καλοκαίρι είχαμε συμφωνήσει σε μια πρόταση για ειρήνευση, να δημιουργηθούν επιτροπές κλπ. Κι αν μπορούμε να τα βρούμε καλώς. Τι κάναμε λοιπόν; Τους τα δώσαμε αλλά δεν τα υπογράψανε αλλά συμπληρώσανε 5-6 παραγράφους ακόμα όπως τους συνέφεραν προσθέτοντας πράγματα απαράδεκτα και ενάντια σε κάθε λογική. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, οι κόλακες του Γαλάτουλα, είναι τα ίδια 8-9 άτομα που τώρα βρίσκονται στο αποκαλούμενο συμβούλιο Γεωργόπουλου. Δυο-τρεις είναι καινούργιοι, κι αν το εξετάσει κανείς, ο ένας εξ αυτών, ο γενικός γραμματέας, εκπροσωπεί το σύλλογο ο οποίος ενέχεται σε παρανομίες σύμφωνα με αυτά που βρήκε ο κ. Μάστορας.  Ήλπιζα και πίστευα ότι οι  ίδιοι που είδαν το πόρισμα του Μάστορα, που είδαν τις παρανομίες του Γαλάτουλα και της παρέας του, τουλάχιστον θα είχαν μια αξιοπρέπεια και ευθιξία και θα αναγνώριζαν τα λάθη και τη ζημιά που προξενήθηκε στην Ομοσπονδίακαι θα διαχώριζαν τη θέση τους. Αλλά φαίνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν τη συνεργασία και την ένωση. Δεν θέλουν να γίνει καμμιά πειθαρχική ενέργεια διότι ξέρουν ότι πολλοί απ’ αυτούς είναι μπλεγμένοι ή βοήθησαν στη συγκάλυψη. 

ΕΡ.: Προέκυψε ένα θέμα με πληρωμές υποχρεώσεων που έχουν σχέση με το κτίριο και υπόλοιπα λογαριασμών από την περσινή παρέλαση;

Δ.Κ.: Η άλλη πλευρά αρνηθήκαν να πληρώσουν την ασφάλεια του κτιρίου, διότι είχαμε λάβει ειδοποίηση από την ασφάλεια ότι είναι απλήρωτη και ότι θα ακυρωθεί η κάλυψη. Είχαμε συμφωνήσει πέρυσι να πληρωθούν όλοι οι λογαριασμοί που έχουν σχέση με το κτίριο και την παρέλαση, διότι το κτίριο της Ομοσπονδίας χρησιμοποιήθηκε για την διοργάνωση της παρέλασης και των συνεδριάσεων, κι επομένως από τον λογαριασμό της παρέλασης πρέπει να πληρωθούν τα έξοδα. Και μάθαμε ότι πήραν απόφαση και αρνήθηκαντην πληρωμή. Και μετά από την άρνησή τους δήλωσαν στο δικαστήριο ότι η δική μας μεριά είναι δήθεν ανεύθυνη και δεν έχουμε ασφάλεια στο κτίριο και το αφήνουμε να καταρρεύσει και τέτοια. Εμείς βέβαια αφού είχαμε την έγκριση πληρώσαμε τα ασφάλιστρα έστω και χωρίς τη δική τους συνδρομή. Και μετά βέβαια διαδίδουν ότι ο Καλαμαράς δεν είχε δικαίωμα να πληρώσει την ασφάλεια. Δηλαδή τι να πει κανείς; Θέλουμε να ενωθεί η Ομοσπονδία αλλά με τέτοια δεδομένα πώς; Μέχρι να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα ούτε εγώ, ούτε κανείς έχει δικαίωμα να συγχωρέσει παρανομίες εναντίον της Ομοσπονδίας.

ΕΡ.: Υπάρχει όμως ένα αδιέξοδο τώρα. Πως θα λυθεί αυτό;

Δ.Κ.: Εμείς είμαστε ανοιχτοί και έχουμε στείλει επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο να βρεθεί μια λύση όπως και πέρυσι, ας έχουμε στα δικαστήρια όλα αυτά μπροστά μας, αλλά για το καλό της Ομοσπονδίας και για να μην κινδυνεύσει η παρέλαση να βρεθεί μια λύση συνεργασίας, να προχωρήσουμε με το περσινό σύστημα και φέτος.

ΕΡ.: Θεωρείται ότι είναι εφικτό αυτό;

Δ.Κ.: Ελπίζω, διότι αν δεν γίνει έτσι, και λυπάμαι που το λέω, κατ’ ανάγκη θα πάμε στο δικαστήριο συγκεκριμένα για την παρέλαση. Διότι δεν θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους να μας βγάλουν από την 5η Λεωφόρο επειδή δεν τα βρίσκουμε εμείς μεταξύ μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡ.: Μέσα στη έκθεση του κ. Μάστορα και από τα συνοδευτικά έγγραφα που υπήρχαν στο USB «στικάκι» φαίνεται ότι έγιναν κατά καιρούς ποινικά κολάσιμες πράξεις. Έχετε σκοπό εσείς και η δική σας πλευρά να τις καταγγείλετε στις αρμόδιες πολιτειακές αρχές;

Γιώργος Γεωργόπουλος:Προσωπικά δεν έχω τέτοιο σκοπό. Ήμουν απ’ τους πρώτους που έδωσα το «στικάκι» αυτό διότι ήθελα να μην υπάρχει κανένα μελανό σημείο, κανένα σύννεφο στην Ομογένεια ότι πάμε να καλύψουμε πράγματα. Δε επιθυμώ να το πάω εγώ στον εισαγγελέα, αν επιθυμεί κάποιος να το πάει ας το πάει. Διότι την πλευρά τη δική μας δεν μας ακουμπάει τίποτα από αυτά και προσωπικά εγώ είμαι 22 χρόνια εκτός από τα διοικητικά της Ομοσπονδίας. Το τελευταίο Δ.Σ. στο οποίο ήμουν, αν θυμάμαι καλά ήταν το 2000ή το 2001. Από κει και πέρα μόλις τελείωσε η θητεία μου σαν πρόεδρος σταμάτησα να είμαι υποψήφιος. Τα νέα παιδιά τα οποία είναι στο συμβούλιο το δικό μου δεν έχουνε συμμετέχει στα Διοικητικά Συμβούλια ώστε να τους ακουμπάει κι αυτούς κάτι. Είμαστε όμως διατεθειμένοι ότι μόλις φύγουμε απ’ αυτόν το κυκεώνα θα παραπεμφθούν όλοι αυτοί που εμπλέκονται σ’ αυτά τα πράγματα στην πειθαρχική επιτροπή. Θα βγάλει το πόρισμα της η πειθαρχική επιτροπή και εν συνεχεία θα αποφασιστεί η ποινή για τον καθένα. Οι καταγγελίες έχουν γίνει αλλά αυτή ήτανελεγκτική επιτροπή δεν είναι πειθαρχική για να τιμωρήσει. Έβγαλε το πόρισμα, το πόρισμα το δώσανε σε μας, εμείς θα το δώσουμε, όταν θα γίνουν εκλογές, στην πειθαρχική επιτροπή που θα βγει και στο νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας κι από εκεί και πέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

ΕΡ.: Με άλλα λόγια βλέπετε πρώτα να γίνονται εκλογές και μετά να συστήνεται πειθαρχική επιτροπή; Δεν θα αποδοθούν ευθύνες σύμφωνα με το νόμο;

Γ.Γ.: Δεν έχω κανένα πρόβλημα προσωπικά όποιος θέλει να το πάει όπου νομίζει. Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα το πάει στον εισαγγελέα ή οπουδήποτε αλλού. Αλλά είμαι αυτός ο οποίος στο πειθαρχικό όταν θα γίνει πειθαρχική επιτροπή θα παραπεμφθούν όλοι αυτοί.

ΕΡ.: Άσχετα αν είναι και μερικοί από τη δική σας πλευρά;

Γ.Γ.: Δεν εξαιρώ κανένα. Δεν εξαιρείται κανείς.

ΕΡ.: Πως μπορεί να υπάρξει έξοδος από το αδιέξοδο και τι πρόκειται να γίνει με το μέλλον της Ομοσπονδίας;

Γ.Γ.:Έχουμε κάνει μια πρόταση: Μέχρι την παρέλαση που θα γίνει στις 30 Απριλίου, έχουμε 4 μήνες κι έχουμε προτείνει να φτιάξουμε τις επιτροπές όπως η επιτροπή καταστατικού, την επιτροπή διαφάνειας να ελέγξουμε τους συλλόγους κτλ. Η επιτροπή παρελάσεως μπορεί να δουλέψει όμορφα κι ωραία και να μη ασχολείται κανείς με τις άλλες τις επιτροπές. Έχουμε 4 μήνες μπροστά μας. Μετά έχουμε τον Μάϊο μήνα, και μας φτάνει να κάνουμε την καταστατική Γενική Συνέλευση για ν’ αλλάξουμε το καταστατικό, κι εν συνεχεία το διήμερο συνέδριο, κι εν συνεχεία στις πρώτες 10 ημέρες του Ιουνίου, σύμφωνα με το καταστατικό, πρέπει να κάνουμε εκλογές. Και θα πρέπει να υπάρχει μια πρόβλεψη ότι όποιος έχει υπηρετήσει στο προεδρείο κι έχει συμπληρώσει τη θητεία και τα λοιπά να μην έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα. Να έχει δικαίωμα μόνο για δύο θητείες. Από εκεί και πέρα να υπάρχει μια επιτροπή που θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, η επιτροπή των Προέδρων. Τίποτε άλλο. Να δώσουμε ώθηση στα νέα παιδιά. Όταν κάποιος κρατάει τη θέση του εκεί μέσα για σαράντα χρόνια δεν δίνει το δικαίωμα σ’ ένα νεότερο, με καλύτερη παιδεία, που να μιλά τα Αγγλικά και τα Ελληνικά καλύτερα από τον παλιό για να πάμε μπροστά.

ΕΡ.: Νομίζετε ότι υπάρχει η δυνατότητα συνεννοήσεως σε τέτοιο επίπεδο; Κι αν δεν υπάρχει, γίνονται προσπάθειες;

Γ.Γ.:Κάναμε προσπάθειες, αλλά να,για παράδειγμα κάνανε μια γενική συνέλευση τις προάλλες και ήταν 20 άτομα όλα κι όλα. Πρέπει να το καταλάβουν ότι και ηλικιακά δεν μπορούν να συνεχίσουν μέσα στην Ομοσπονδία. Βέβαια να έχουν το σεβασμό οι παλαιότεροι και να προωθήσουμε τα νέα παιδιά. Δεν θέλουν. Δεν ξέρω γιατί. Δεν θέλουνε τις εκλογές. Λέγανε για τον Γαλάτουλα. Έφυγε ο Γαλάτουλας, τον πήρε ο Θεός, ακόμα τον Γαλάτουλα θα κυνηγάμε; Να καθίσουμε κάτω και να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα. Και οι Σύλλογοι που έχουν φύγει και λείπουν για 10-20 χρόνια να έρθουν πίσω, να συζητήσουμε να δούμε πώς θα γίνει. Θυμάμαι στη θητεία μου είχα 200 σωματεία και τώρα έχουμε καταντήσει να έχουμε 70 σωματεία. Αλλά βλέπω μια αδιαλλαξία από την άλλη πλευρά. Μια έτσι μια αλλιώς. Κι απ’ ότι καταλαβαίνω αυτοί το κάνουνε για ναπηγαίνουν στο δικαστήριο και να ζητούν παράταση διότι δήθεν προσπαθούμε να τα βρούμε. Αλλά με την αδιαλλαξία ορισμένων έχει θυμώσει πολύ ο κόσμος. Δεν βλέπω γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Ό,τι θέλανε το πήρανε.

ΕΡ.: Τεχνικά βλέπετε ένα τρόπο προσέγγισης;

Γ.Γ.:Τεχνικά υπάρχει ένας τρόπος, αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες θυσίες. Κάποιοι πρέπει να φύγουν τελείως από το προσκήνιο. Τα νέα παιδιά δεν τους εμπιστεύονται πλέον κι έχουν κουραστεί. Σε κάποιες συναντήσεις που κάναν εγώ δεν πήγα, πήγαν τα νέα παιδιά. Φτάσανε σε ένα σημείο να συμφωνήσουνε και δεν ήρθανε να υπογράψουν. Και ζητάγανε πάλι συναντήσεις και τους λέω δεν συναντιόμαστε μ’ αυτούς, άστο μέσα σε λίγες μέρες, δυο-τρείς βδομάδες θα βγει η απόφαση του Δικαστηρίου. Απ’ ότι λέει ο δικηγόρος μας μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη θα έχει βγάλει απόφαση ο δικαστής. Κι αυτή η καθυστέρηση γίνεται διότι ποτέ δεν ήταν έντιμος ο κ. Καλαμαράς κι όλο πήγαινε και ζήταγε extension κι extension (παράταση). Όταν παρουσιάστηκε το «στικάκι», λέγανε να τους δώσουμε 90 μέρες να παγώσουν οι μηνύσεις κι εγώ έκανα μια πρόταση ότι αν στις 27 του μηνός πάμε όλοι μαζί να κάνουμε Γενική Συνέλευση και δούμε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας, γιατί να τις παγώσουμε και να μην τις αποσύρουμε; Και δεν δεχτήκανε. Ο Καλαμαράς είναι που κινεί τα νήματα και τους έχει οδηγήσει σε ολισθηρά μονοπάτια. Κι απ’ ότι ξέρω έχουν αρχίσει να κουράζονται κι αυτοί. Είμασταν και είμαστε ανοιχτοί. Αλλά τώρα υπάρχει ένας περιορισμός ότι αυτοί οι οποίοι έχουν κάνει τόσο κακό πρέπει να απομακρυνθούν. Κι αν απομακρυνθούν αυτοί, εκλογές το Ιανουάριο, εγώ δεν είμαι καρεκλοκένταυρος κι ούτε έχω ανάγκη να με λένε πρόεδρο.

ΕΡ.: Και για την διεξαγωγή της παρέλασης, πώς βλέπετε να γίνεται;

Γ.Γ.: Η παρέλαση θα γίνει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ότι η παρέλασή μας είναι εθνικό θέμα. Είτε είναι καλή, είτε είναι μικρή, είτε είναι μεγάλη, η παρέλαση πρέπει να γίνει. Διότι αν δεν γίνει η παρέλαση μπορεί να χάσουμε την 5η Λεωφόρο.  Κι αυτή τη στιγμή τον μόνο που βλέπω που μπορεί να εγγυηθεί και να κρατήσει και τις δύο πλευρές είναι μόνο ο Φίλιπ Κρίστοφερ. Του μίλησα όταν ήταν στη Φλόριδα. Δέχτηκε να είναι Chairman παρελάσεως. Με τον Καλαμαρά δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης.