Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο «άνοιξε τα φτερά του» στη Νέα Υόρκη – ίδρυση...

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο «άνοιξε τα φτερά του» στη Νέα Υόρκη – ίδρυση του πρώτου γραφείου ελληνικού ΑΕΙ στις Ηνωμένες Πολιτείες

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – του Πέτρου Κασφίκη

Η ίδρυση του πρώτου γραφείου ελληνικού ΑΕΙ στις ΗΠΑ είναι γεγονός. Πρόκειται για το γραφείο διασύνδεσης του Ιονίου Πανεπιστήμιου στη Νέα Υόρκη που αναλαμβάνει να στηρίξει το απαιτητικό έργο της εξωστρέφειας του ακαδημαϊκού ιδρύματος.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω συνομιλιών με κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια (Johns Hopkins, George Mason, University of Texas Health Science Center) στο πλαίσιο της ανάπτυξης διεθνών ερευνητικών συνεργασιών.

   Το γραφείο διασύνδεσης θα διευκολύνει ακριβώς αυτή την ανάγκη επικοινωνίας με τα αμερικανικά πανεπιστήμια μέσω της δημιουργίας ενός ακαδημαϊκού και διοικητικού κόμβου. Στόχος είναι να ενισχυθεί η υπάρχουσα συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο μέσω της εύκολης εξαγωγής, διαχείρισης και μεταφοράς αρχειακού υλικού ή επιστημονικών δεδομένων. Επιπλέον, σε ένα μεταγενέστερο στάδιο το γραφείο θα μπορέσει να στηρίξει εκπαιδευτικές συνεργίες που ήδη προσπαθεί να οικοδομήσει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μέσω κοινών αγγλόφωνων προγραμμάτων με αμερικανικά πανεπιστήμια.

   Σε κάθε περίπτωση, οι ιθύνοντες διαμηνύουν ότι τα εγκαίνια αποτελούν απλώς την αφετηρία στη μακρά και συνεχιζόμενη προσπάθεια για την ενίσχυσης της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου και ότι με το πέρασμα του χρόνου δεν αποκλείεται η δράση και η παρουσία του γραφείου να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο.

   Τα εγκαίνια του γραφείου πραγματοποιήθηκαν με μια τελετή στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στη συνοικία Ουάσινγκτον Χάιτς στο Μανχάταν. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξήρε τη προσπάθεια σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ενώ το “παρών” στην τελετή έδωσε η Δήμαρχος Κερκυραίων, Μερόπη Υδραίου, και ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος. Τον Αγιασμό του γραφείου τέλεσε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας.

   Από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, καλωσόρισε το άνοιγμα του γραφείου, λέγοντας ότι «το Γενικό Προξενείο είναι έτοιμο να στηρίξει με όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή και κάθε άλλη προσπάθεια εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστήμιων».

   Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής και η Ομογένεια Αγκάλιασαν το Νέο Εγχείρημα του Ιονίου Πανεπιστήμιου

   Το γραφείο του Ιονίου Πανεπιστημίου στεγάζεται σε χώρο που έχει διαθέσει η ιστορική Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στη Νέα Υόρκη. Ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού, π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ανάφερε ότι «η ιδέα για τη δημιουργία αυτού του γραφείου ήρθε όταν γνώρισα τον πολύ δραστήριο πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος αναζητούσε τρόπους για να ενισχύσει τη διεθνοποίηση του ιδρύματος».

   Από την πλευρά του, ο Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας δήλωσε «είναι μεγάλη χαρά και ευλογία να φέρνουμε κοντά μας ένα κομμάτι από την πατρίδα μας, την Ελλάδα. Η συνεργασία μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Ιονίου Πανεπιστημίου ευελπιστούμε ότι είναι μια αρχή που ανοίγει νέες προοπτικές. Εμείς ως Ορθόδοξη Εκκλησία είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ελληνισμό και επομένως στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που θα φέρει την ελληνική γλώσσα, την ελληνική παιδεία, και τον ελληνικό πολιτισμό ποιο κοντά στους Αμερικανούς και στους Ελληνοαμερικανούς».

   Μηδαμινή Οικονομική Επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του Ιονίου Πανεπιστήμιου

   Όπως εξήγησε ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος «για να ανοίξει κάποιος ένα γραφείο εδώ στο Μανχάταν χρειάζεται τουλάχιστον 100000 δολάρια τον χρόνο. Οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν ταιριαστό να ανοίξουν ένα γραφείο εδώ στην εκκλησία, εφόσον το πανεπιστήμιο βρίσκεται στην Κέρκυρα και εμείς είμαστε η ενορία του Αγίου Σπυρίδωνα. Και αυτός είναι ο ρόλος μας ως Εκκλησία, να στηρίζουμε τον κόσμο, τη παιδεία και την Ελλάδα μας».

   Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστήμιου, Ανδρέας Φλώρος, σημείωσε ότι το γραφείο στη Νέα Υόρκη δεν επιβαρύνει καθόλου τον προϋπολογισμό του ιδρύματος και αυτό διότι τα πάντα προσφέρονται εξολοκλήρου δωρεάν από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Μάλιστα, ο πρώτος υπάλληλος που θα στελεχώσει το γραφείο είναι ο ίδιος ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνος και αναλόγως με τις μελλοντικές ανάγκες θα αναζητηθούν επιπλέον εθελοντές από τους κόλπους της ομογένειας.

   Ο π. Γρηγόριος Σταμκόπουλος με ακαδημαϊκές περγαμηνές από το Πανεπιστήμιο Yale κρίθηκε ο πιο κατάλληλος να αναλάβει το γραφείο, καθώς ειδικεύεται στην ανάλυση και στον σχεδιασμό βάσεων δεδομένων και είναι υποδιευθυντής στο τμήμα Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Παράλληλα με τα υπόλοιπα καθήκοντά του διδάσκει Ορθόδοξη Θεολογία και Επιστήμη στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης και είναι διευθυντής στο Αρχιεπισκοπικό Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

   Μερόπη Υδραίου: Το Γραφείο του Ιονίου Πανεπιστημίου Ενώνει για Πρώτη Φορά Τρεις Θεσμούς

   Η δήμαρχος Κερκυραίων επισήμανε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι στο έργο της δημιουργίας του γραφείου «για πρώτη φορά τρεις θεσμοί ενώνονται: η εκκλησία που φιλοξενεί το γραφείο, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και η πολιτεία με το Υπουργείο Παιδείας αλλά και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, όπου στηρίζουμε το εγχείρημα αυτό γιατί θεωρούμε ότι η καλύτερη διασύνδεση με την ομογένειας μας αλλά και της Αμερικής και της Ελλάδας γίνεται μέσω της επένδυσης σε τομείς όπως η εκπαίδευση και ο πολιτισμός που μπορούν να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των λαών μας αλλά και της νέας γενιάς».

   Στενή Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστήμιου και με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

   Σχετικά με τη στενή επικοινωνία με τις προξενικές αρχές, ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος, εξήγησε «η πρώτη επίσκεψη που κάναμε εδώ στη Νέα Υόρκη ήταν στο γραφείο του Γενικού Προξένου και αμέσως μετά τα εγκαίνια του γραφείου στον Άγιο Σπυρίδωνα συναντηθήκαμε με τη συντονίστρια του γραφείου παιδείας του Προξενείου ακριβώς επειδή θέλουμε μέσω του γραφείου να προωθήσουμε συνέργειες του Ιονίου Πανεπιστήμιου με αμερικανικά πανεπιστήμια και στο πεδίο της εκπαίδευσης. Αυτή τη στιγμή το γραφείο εξυπηρετεί ανάγκες συνεργασιών οι οποίες σχετίζονται αποκλειστικά με την έρευνα και όχι στον τομέα της εκπαίδευσης. Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα εξυπηρέτησης εκπαιδευτικών θεμάτων. Αντιθέτως, μαζί με το Γενικό Προξενείο θα έρθουμε σε επαφή με πανεπιστήμια έτσι ώστε να στήσουμε μηχανισμούς που μπορούν να δημιουργήσουν προοπτικές για εκπαιδευτικές συνεργασίες στο μέλλον».