Home ΓΝΩΜΗ/ΣΧΟΛΙΑ Το στερνό αντίο

Το στερνό αντίο

Η Μαρία Μακεδών καλωσορίζει τους εκπαιδευτικούς σε ένα από τα πολλά Επιμορφωτικά Σεμινάρια που διοργάνωσε ως διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. [Φώτο: ΑΡΧΕΙΟ GANP/ Dimitrios Panagos]

Γράφει ο Δρ. Γεώργιος Μελικόκης *

Ο Ντοστογιέφσκι έγραψε: «Κανένας πόνος της ζωής δεν είναι τόσο βαθύς, που να συγκριθεί με το θάνατο, αυτόν τον αιώνιο ανταγωνιστή της». Με θλίψη η διδασκαλική κοινωνία της Νέας Υόρκης συγκεντρώθηκε και απηύθηνε το ύστατο χαίρε στη συνάδελφο Μαρία Μακεδών, τη θεραπαινίδα της Παιδείας, όπως την αποκάλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος στο μήνυμα που έστειλε κατά την εξόδιο ακολουθία στον Ιερό Ναό της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Η εκλιπούσα υπήρξε στυλοβάτης της Ελληνικής Παιδείας για πολλές δεκαετίες στο Γραφείο Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.  Δεν επαναναπαύθηκε στο δίπλωμά της από τη Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου στο Garrison της Νέας Υόρκης, αλλά συνέχισε τις σπουδές της μέχρι και το μεταπτυχιακό δίπλωμα Μάστερς από το Columbia University. Με όλα αυτά τα εφόδια προσπάθησε και το πέτυχε να προσφέρει τα μέγιστα στο χώρο της Παιδείας και ανέβασε σε υψηλά επίπεδα το Γραφείο κοντά στον αείμνηστο Εμμανουήλ Χατζηεμμανουήλ, Διευθυντή του Γραφείου Παιδείας της Αρχιεπισκοπής.

Η αείμνηστη Μαρία υπήρξε άγρυπνη συνείδηση, πληθωρική μορφή προσφοράς και παρουσίασης, άκαμπτη  και όρθια διατήρησε σε όλη της τη ζωή το ήθος, την εντιμότητα και την προσφορά της στους εκπαιδευτικούς της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περφέρειας, που υπήρξε για πολλά χρόνια Διευθύντρια, όχι μόνο από τη σκοπιά του Γραφείου Παιδείας, αλλά και αυτό της ανθρωπιάς και της καλοσύνης.

Η αείμνηστη ενσάρκωνε τον χαρακτηρισμό του Πλούταρχου: “τοις βίοις αδιάβλητοι και τοις τρόποις ανεπίληπτοι και ταις εμπειρίαις άριστοι”. Η σκέψη της πάντα δοσμένη στο θέμα γλώσσα και Ελληνική Παιδεία στην περιφέρεια που ήταν υπεύθυνη. Αφιέρωσε χρόνο πολύ για την προετοιμασία και εκτέλεση του διαγωνισμού της Ελληνικής γλώσσας (Greek Regents) όπου οι επιτυχόντες έπαιρναν και παίρνουν μονάδες (credits) για ξένη γλώσσα στα Λύκεια ή στα Πανεπιστήμια. Το κράτησε αυτό το πρόγραμμα παρά τις αντιρρήσεις των Πολιτειακών Αρχών για κατάργησή του. Οργάνωσε την ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων και στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό να δίνονται τα πιστοποιητικά στούς μαθητές που αρίστευσαν. Με τον τρόπο αυτό έγινε γνωστό στην Ομογένεια και εκτιμήθηκε από πολλούς.

Η σκέψη της δεν έμεινε μόνο στην Ελληνική γλώσσα αλλά επεκτάθηκε σε όλα τα επίπεδα προγραμμάτων στα Ημερήσια Κοινοτικά μας σχολεία. Έτσι, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας και άλλους Οργανισμούς, οργάνωνε μια φορά το χρόνο επιμορφωτικό σεμινάριο πέραν των Ελληνικών και σε όλα τα μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος, ένα πρόγραμμα υψηλών προδιαγραφών. Ήταν μια ημερίδα ενημέρωσης και μάθησης, μα πιο πολύ άνοιξε διόδους συνεργασίας με τα Κοινοτικά μας σχολεία.

Συντέλεσε στη δημιουργία της Παιδικής Χορωδίας [της Ιεράς Αρχιεπισκοπής] με συμμετοχή όλων των παροικιακών μας σχολείων με μεγάλη επιτυχία και απήχηση τόσο στο Πατριαρχείο όσο στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και πάμπολλες εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη. Η επιτυχία ήταν τόση που ο πρώην Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος αποφάνθηκε σε μια παράσταση ότι η Παιδική Χορωδία της Αρχιεπισκοπής είναι καλύτερη από τη Παιδική Χορωδία της Βιέννης.

Σε ένα από τα πολλά Επιμορφωτικά Σεμινάρια του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο. [Φώτο ΑΡΧΕΙΟΥ: GANP/ DIMITRIOS PANAGOS]

Δεν ήταν λιγότερης σημασίας οι μηνιαίες συνεδριάσεις των Διευθυντών των Ημερησίων σχολείων για ενημέρωση σε θέματα διδασκαλίας αλλά και διοίκησης των κοινοτικών μας σχολείων. Για το σκοπό αυτό πάντα προσκαλούσε αξιωματούχους του Πολιτειακού Γραφείου Παιδείας, αλλά και στελέχη παιδαγωγικών Οργανισμών για την πλήρη ενημέρωση των Διεθυντών μας. Με τον τρόπο αυτό δινόταν η ευκαιρία στους διευθυντές των σχολείων μας να ενημερωθούν υπεύθυνα από εκπαιδευτυικούς και αντιπροσώπους εκπαιδευτικών οργανισμών για τις τυχόν αλλαγές τόσο στον διοικητικό τομέα όσο και στα αναλυτικά προγράμματα χωρίς ποτέ να επιβαρύνει τον σχολικό προϋπολογισμό.

Οι συχνές επισκέψεις στα σχολεία μας ειδικά δε τα Απογευματινά και Σαββατιανά έδινε κουράγιο σε δασκάλους και μαθητές να συνεχίσουν με όρεξη και ενδιαφέρον την πορεία αυτή την ανοδική για να κρατήσουν την Ελληνική γλώσσα ζωντανή, καθώς την Ορθόδοξη πίστη μας και τον αθάνατο Ελληνικό πολιτισμό. Παρούσα επίσης και στις σχολικές γιορτές και παραστάσεις για να ενθαρρύνει τα παιδιά να μην απομακρυνθούν από τις ρίζες μας.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά για την πολυετή προσφορά της αείμνηστης Μαρίας στον τομέα της Ελληνικής Παιδείας αλλά και στον κοινωνικό τομέα, πιστεύω όμως γιατί ήμουν στενός συνεργάτης, και η ίδια δεν θα το ήθελε. Έφυγε αφήνοντας ένα λαμπρό και φωτεινό παράδειγμα προσφοράς στο θέμα Ελληνικής Παιδείας και πάντα θα είναι θρονιασμένη στις καρδιές μας.

Η γνήσια προσωπικότητά της πιστοποιεί τη σκληρότητα που μας δίνει η σιωπή της. Καλύπτομε το όνομά της με τα άνθη της αγάπης μας και ας είναι αναπαυμένη και γαλήνια η ψυχή της ανάμεσα στους καλούς και αγαθούς.

Ιούνιος 2023

Ο Δρ. Γιώργος Μελικόκης είναι Παιδαγωγός,

Μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας Αρχιεπισκοπής

Αντιπρόεδρος Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων ΗΠΑ