Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Το “ύστατο χαίρε” στην Μαρία Μακεδών

Το “ύστατο χαίρε” στην Μαρία Μακεδών

Photo © D. Panagos/GOA

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Greek News USA

Με βαθύτατη θλίψη και οδύνη αποχαιρέτησαν η Ελληνοαμερικανική κοινότητα και ιδιαίτερα η  “οικογένεια” των εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής την επί χρόνια διευθύντρια του Γραφείου Παιδείας της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, Μαρία Μακεδών, μια εμβληματική προσωπικότητα στο χώρο της Παιδείας, που έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 23 Μαϊου, σε ηλικία μόλις 72 ετών.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη το πρωί του Σαββάτου 27 Μαΐου στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, όπου λίγο νωρίτερα συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι της είπαν το “ύστατο χαίρε”.

Της ακολουθίας προέστη ο καθηγούμενος της Μονής, Επίσκοπος Ευκαρπίας, κ. Ιερόθεος, ο οποίος υπογράμμισε πως η εκλιπούσα είχε μια ουσιώδη και δημιουργική παρουσία και μια εξόχως δυναμική και πολύχρονη προσφορά στα Ελληνικά Γράμματα και την Ελληνική Παιδεία.

“Επί τέσσερις δεκαετίες εργάστηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αφοσιωμένη στον ιερό σκοπό της διατηρήσεως της ελληνικής γλώσσας και της χριστιανικής παιδείας, σε όλα τα σχολεία της Αμερικής, με πολύ ενδιαφέρον, με πολλή αγάπη, για αυτό το διακόνημα της εκπαίδευσης, της διανόησης της ελληνικής γλώσσας, της Παιδείας, του πολιτισμού μας. Πολλά Ελληνόπουλα εδιδάχθησαν από την Μαρία και έμαθαν τα Eλληνικά Gράμματα, έμαθαν την Ιστορία, έμαθαν τον πολιτισμό”, ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Ιερόθεος.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και ανέγνωσε το συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ακούραστη προσφορά της στην Ελληνορθόδοξη Παιδεία για περίπου μισό αιώνα, τη θυσιαστική προσφορά της στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και στο Γραφείο Παιδείας της, την αστείρευτη δημιουργικότητά της, …. την πολύτιμη συμβολή της στην βελτίωση της Παιδείας και τις  δράσεις της που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην συλλογική μνήμη των κοινοτήτων μας”.

“Αφήνει μια βαριά παρακαταθήκη την οποία το Γραφείο Παιδείας υπόσχεται να συνεχίσει”, πρόσθεσε στο μήνυμά του.

Στην ακολουθία παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο Διευθυντής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, δρ Αναστάσιος Κουλαρμάνης, η πρόεδρος του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, Αθηνά Κρομμύδα, και η πρόεδρος ης Ομοσπονδίας Ελλήνων Εκπαιδευτικών Αμερικής, Στέλλα Κοκόλη.

Ποια ήταν

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Το Σεπτέμβριο του 1968 ήρθε με την οικογένειά της στις ΗΠΑ όπου είχε ήδη γίνει δεκτή για σπουδές στην Παιδαγωγική Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης. Αποφοίτησε το 1971 ως η valedictorian της τάξης της.

Aμέσως μετά την αποφοίτησή της, εντάχθηκε στο Τμήμα Εκπαίδευσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για να υπηρετήσει ως εκτελεστική γραμματέας και βοηθός του διευθυντή.

Αργότερα, παρακολούθησε μαθήματα στο St. John’s University, από όπου, το 1985, αποφοίτησε με πτυχίο Bachelor στη Δημοτική Εκπαίδευση (K6) με βαθμό άριστα (magna cum laude).

Ηταν επίσης κάτοχος πτυχίου Masters στη Διοίκηση Σχολείων, το οποίο έλαβε το 1988 από το Teachers College του Πανεπιστημίου Columbia, ενώ κατείχε και το Πιστοποιητικό Επιθεωρητού/Επόπτη Σχολείων, της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, από το 1991.

Το 1988, της ανατέθηκε και η ευθύνη για τη συγγραφή και τη διεξαγωγή ετησίως της Εξέτασης της Νεοελληνικής Γλώσσας- Greek Regents EXAM (The Comprehensive Examination in Modern Greek), στην κατοχύρωση των οποίων έπαιξε καταλυτικό ρόλο.  

Το Νοέμβριο του 1989, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος τη διόρισε επίσημα ως Βοηθό Διευθύντρια του Τμήματος Παιδείας.

Είχε εποπτεύσει και συμβάλει σε πολλές εκδόσεις του Γραφείου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής με θέμα την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, μεταξύ των οποίων το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου, που εκδόθηκε το 2007, και το Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα (Α & Β Επίπεδο), η συγγραφή του οποίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ως διευθύντρια Παιδείας ήταν μέλος της μόνιμης Επιτροπής Θρησκευτικών και Ιδιωτικών Σχολείων Νέας Υόρκης (NYC Standing Committee on Religious/Private Schools), καθώς και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Commissioner of Education (Commissioner’s Advisory Council on Nonpublic Schools) της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, για θέματα που απασχολούν τα συντηρούμενα από θρησκευτικές κοινότητες ιδιωτικά σχολεία.

Η Μαρία Μακεδών συνεργάστηκε άψογα με τις δημοτικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές αρχές για την αναγνώριση και αναβάθμιση των Ημερήσιων Σχολείων και για την εξασφάλιση κονδυλίων για την ανάπτυξη διαφόρων σχολικών και εξωσχολικών προγραμμάτων.