Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Υποτροφίες και βασιλόπιτα από την Χιακή Ομοσπονδία

Υποτροφίες και βασιλόπιτα από την Χιακή Ομοσπονδία

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου  

                         Φωτογραφίες: GANP/ Δημήτρης Πανάγος

Τις ετήσιες υποτροφίες της απένειμε η Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής στη διάρκεια της εορταστικής εκδήλωσης για την κοπή της βασιλόπιτας το απόγευμα της Παρασκευής 20 Ιανουαρίου στο Χιώτικο Σπίτι στην Αστόρια.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ενώ παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Παγχιακού Συλλόγου “Κοραής”, Παναγιώτης Γεραζούνης, ο τέως πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων, Δημήτρης Κοντολιός, καθώς και οι πρώην πρόεδροι της Χιακής Ομοσπονδίας, Γιώργος Αλμυρούδης, Γιώργος Μαλαφής και Σταύρος Χαβιάρας, αλλά και οι Μάρκος Μαρινάκης και Νίκος Μαρινάκης, εκ των ιδρυτών της Χιακής Ομοσπονδίας.  

Τις πατρικές ευχές και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου μετέφερε στους παρισταμένους ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο οποίος ανέπεμψε και την  εναρκτήρια προσευχή βοηθούμενος από τον χιακής καταγωγής π. Βασίλειο Λούρο, προϊστάμενο της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ.

Ο π. Νεκτάριος αναφέρθηκε στο όμορφο έθιμο της βασιλόπιτας που δίνει την ευκαιρία στα μέλη των συλλόγων να βρεθούν μαζί και να συνεορτάσουν, προέτρεψε τους Χιώτες να φέρουν κοντά τους και τους νέους, ενώ χαιρέτισε την προσφορά του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Ομογένεια.  

Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, κ. Ιωάννης Κοντολιός τόνισε ότι η Ομοσπονδία εξακολουθεί να είναι δυνατή και να επιτελεί σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την προσφορά της σε ιδρύματα τόσο εδώ όσο και στη Χίο. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κατά την περίοδο της πανδημίας εστάλησαν τρία κοντέινερς με φαρμακευτικό υλικό για το Σκυλίτσειο Νοσοκομείο της Χίου και τα Κέντρα Υγείας του νησιού.

Ευχαριστίες εξέφρασε προς την Κυριακή Καλογερά και τον Νίκο Πουλή που ανέλαβαν τον συντονισμό της εκδήλωσης μαζί και με την Αννα Κοντούλη, που ηγείται της Επιτροπής Υποτροφιών.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου τόνισε ότι οι Χιώτες της Αμερικής “είναι άνθρωποι που αγαπούν την κοινότητα, την ιδιαίτερή τους πατρίδα και την Ελλάδα”, ενώ επισήμανε την ανάγκη “να πορευόμαστε όλοι μαζί με ενότητα”.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων και εκ των ιδρυτών της Χιακής Ομοσπονδίας, Μάρκος Μαρινάκης, επικεφαλής της επιτροπής εράνου για την ανακαίνιση του Χιώτικου Σπιτιού, ο οποίος συνεχάρη την Επιτροπή Υποτροφιών για το έργο της.

Στο θεσμό των υποτροφιών που ξεκίνησε το 2019 αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της η υπεύθυνη της αρμόδιας επιτροπής Άννα Κοντούλη, προτρέποντας όλους να σκεφτούν πώς μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά νέους στην προσπάθεια των σπουδών τους.

Ηδη, από τα δύο ταμεία που διαχειρίζεται η Ομοσπονδία – The Chian Federation Scholarship Fund και The Helen Chiotes Scholarship Fund-  έχουν δοθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια [2019-2022] υποτροφίες σε 26 φοιτητές [εννέα εκ των οποίων στην Ελλάδα], συνολικής αξίας άνω των σαράντα χιλιάδων δολαρίων. 

Η Επιτροπή Υποτροφιών της Χιακής Ομοσπονδίας, όπως τόνισε η κ. Κοντούλη, προσπαθεί να στηρίξει την εκπαίδευση και τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, τιμώντας και καλλιεργώντας τις Ελληνοαμερικανικές αξίες στις νεότερες γενιές. 

Τα φετινά χρηματικά βραβεία από το Ταμείο Υποτροφιών της Χιακής Ομοσπονδίας έλαβαν οι Αναστάσιος Αράχωβας [Penn State University], Αντζελίνα Μπουγιαμά [Georgetown University], Δημήτριος Κολλάντης [SUNY Buffalo State College], Δανάη Δημητρακοπούλου [UMASS Amherst] και Γεωργία Σιδερίδη [Stony Brook University]  και από το Ταμείο Ελένης Χιώτη οι Αννα Κλειδά, Σεβαστή Κλειδά, Ευθύμιος Παπαπέτρου και Κωνσταντίνος Σκευής, φοιτητές όλοι τους στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το φλουρί της βασιλόπιτας έπεσε στο κομμάτι της Χιακής Νεολαίας, κάτι που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό και χειροκροτήματα.