Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Χριστούγεννα με Χειροτονία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάτταν

Χριστούγεννα με Χειροτονία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάτταν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Στον Ιερό Ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Μανχάτταν προέστη της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος το πρωί της Κυριακής 25 Δεκεμβρίου.

Συλλειτούργησαν ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Onyekakeyah, ο προϊστάμενος του Ναού π. Ανδρέας Βυθούλκας, ο Πρωτοσύγκελλος της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας και Επίτροπος των ενοριών του Μανχάτταν, π. Ηλίας Βίλλης, ο Αρχιδιάκονος Διονύσιος Παπίρης και οι διάκονοι Πέτρος Γκόμεζ και Ιωάννης Καπώνης.  

Συμπροσευχόμενοι παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, με τη σύζυγό του Μυρσίνη, ο Ρίτσαρντ Μπράουν, υπεύθυνος του έργου της ανοικοδόμησης του Ναού, ο πρόεδρος της Εφορείας του Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Παπακώστας και τα μέλη της Εφορείας, Νικόλαος Μπαλίδης και Κώστας Ουρανίτσας, και αρκετοί επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και τις ΗΠΑ.

Ανάμεσά τους μέλη της οικογένειας Βαρδάκη από το Οχάιο, με καταγωγή από το μαρτυρικό χωριό Άγιος Βασίλειος Βιάννου στην Κρήτη, η οποία δώρισε στο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου μια ιστορική εικόνα της Παναγίας “Ρόδον Αμάραντον” που φιλοτεχνήθηκε για τους προγόνους τους, Μύρωνα και Μαρία Καλλέργη το 1896.  

Την Πατριαρχική Απόδειξη των Χριστουγέννων ανέγνωσε στα αγγλικά ο π. Ηλίας Βίλλης.  

Το ιερό αναλόγιο κόσμησαν με την παρουσία τους και τις υπέροχες φωνές τους ο Πρωτοψάλτης του Ναού, Δημήτρης Κατσικλής, μαζί με τον γιο του Ηλία, o Αρχιδιάκονος Διονύσιος και ο π. Ιωάννης [κατά τον Όρθρο].

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας -που ήταν η πρώτη για το Σεβασμιώτατο, μετά τα εγκαίνια του Ναού τον περασμένο Ιούλιο- τελέσθηκε η χειροτονία σε πρεσβύτερο του διακόνου Ιωάννη Καπώνη. Πρόκειται για την πρώτη χειροτονία που τελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, μετά από 22 χρόνια, άρχισε να λειτουργεί και πάλι κανονικά ως ενορία, κατά την εορτή του προστάτη του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, με τον Επίσκοπο Μηδείας κ. Απόστολο, να προϊσταται των λατρευτικών εκδηλώσεων.    

Η χειροτονία

“Προσεύχομαι η διακονία μου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής να σταθεί ως ο πλέον κατάλληλος φόρος τιμής για όλους αυτούς που θυσιάστηκαν ώστε να παραμείνουν οι Αμερικανοί ως ένα Εθνος ελεύθερο υπό τον Θεό”, επισήμανε ο π. Ιωάννης Καπώνης, στο χειροτονητήριο λόγο του, λίγο πριν εισέλθει στο Ιερό Βήμα για την χειροτονία του.

“Η ζωή του ιερέως είναι μια ζωή ανιδιοτελούς θυσίας και είμαι βαθύτατα συγκινημένος που κάνω τα πρώτα βήματά μου ως ιερέας σ΄αυτόν τον ιερότατο για την Αμερική χώρο, εδώ που η θυσία τόσων συμπατριωτών μας αποτελεί μαρτυρία δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ελευθερίας. Η ελευθερία δε δίνεται δωρέαν και αυτός εδώ είναι ο τόπος όπου η πατρίδα μας πλήρωσε το υψηλότερο τίμημα”, τόνισε ο π. Ιωάννης.

Στη σύντομη αλλά περιεκτικότατη ομιλία του στα Ελληνικά και τα Αγγλικά ο νέος ιερέας ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την ξεχωριστή ευλογία να τον χειροτονήσει ανήμερα των Χριστουγέννων και μάλιστα στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους ιερείς Ηλία Βίλλη και Ανδρέα Βυθούλκα, καθώς και τον πνευματικό του πατέρα π. Παύλο Παλεστίδη, την οικογένειά του που ήταν παρούσα και ιδιαίτερα τη σύζυγό του, Ελένη, “που με τόση αγάπη και αφοσίωση σηκώνει το Σταυρό της ιεροσύνης καθημερινά μαζί μου” .

Ο Αρχιεπίσκοπος

“Πόσο χαίρομαι που η πρώτη μου Θεία Λειτουργία, μετά την τελετή των εγκαινίων, στον Άγιο Νικόλαο, τελείται τα Χριστούγεννα. Χριστούγεννα που για σένα, π. Ιωάννη, σημαίνει μια γέννηση καινούργια, σημαίνει την είσοδό σου στο Ιερό Βήμα, με την ιδιότητα αυτή τη φορά, του ιερέως και όχι του υπηρέτη, του διακόνου των Αγίων”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, απευθυνόμενος στον υποψήφιο πρεσβύτερο.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου τον οποίο, όπως είπε, η Εκκλησία επέλεξε γι’ αυτόν να εισέλθει στα Άγια των Αγίων, “είναι το σημείο στο οποίο εισήλθαν στον ουρανό και στη Βασιλεία των Ουρανών, χιλιάδες αθώες ψυχές. Και εισήλθαν αδίκως, απροόπτως, αδοκήτως και μάλιστα στο όνομα της θρησκείας, στο όνομα της πίστεως στο Θεό, αδίκως φονευθέντες”.

“Εδώ η είσοδός σου στα Άγια των Αγίων θα σου θυμίζει το καθήκον σου να δείξεις στον κόσμο όλο ότι η πίστη στο Θεό δεν μπορεί ποτέ να είναι αιτία μίσους, φόνου, κακίας. Η πίστη στο Θεό μόνο αιτία αγάπης, ανοχής, ειρήνης και ομονοίας μπορεί να είναι για όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο για τους Ορθοδόξους”, επισήμανε στον π. Ιωάννη, τονίζοντάς του ακόμα πως “επομένως, τα καθήκοντά σου είναι πολύ πιο υψηλά από τα ιερατικά σου καθήκοντα. Είναι μαρτυρία Ελληνισμού, είναι μαρτυρία Ορθοδοξίας, είναι μαρτυρία χριστιανικής αγάπης και πίστεως”.  

Αμέσως μετά την Απόλυση, ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους Καλά Χριστούγεννα. “Να σας έχει όλους καλά ο Θεός. Και να είναι καλορίζικη η νέα μας εκκλησία”, είπε, ευχόμενος ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές όσων θυσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Εμπορικό Κέντρο -ανάμεσά τους και ομογενείς.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε επίσης όσους εργάστηκαν για την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου, τους δωρητές, τους “Φίλους του Αγίου Νικολάου”, ενώ ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς όλους όσοι στη διάρκεια της περασμένης 20ετίας συνεισέφεραν “στην ανάσταση αυτής της όμορφης εκκλησίας”.  [GNUSA- ΡΠ]