Home ΑΜΕΡΙΚΗ Από το χρυσόμαλλο δέρας…..στο ξανθού γένους τέρας

Από το χρυσόμαλλο δέρας…..στο ξανθού γένους τέρας

 Γράφει ο Δρ. Γιώργος Μελικόκης,

Ένα από τα διαμάντια της Ελληνικής μυθολογίας είναι και η ιστορία της Αργοναυτικής εκστρατείας στη μακρινή Μαύρη Θάλασσα και πέρα ακόμη να φέρουν πίσω το χρυσόμαλλο δέρας. Ιάσονας, το βασιλόπουλο από την Ιωλκό, που επιλέχτηκε για τη μεγάλη και επικίνδυνη εκστρατεία. Φυσικά απώτερος σκοπός να μην επιστρέψει πίσω και ζητήσει το θρόνο του πατέρα του, αλλά και να μάθουν την εξόρυξη χρυσού από τις χρυσοφόρες πηγές. Η εκστρατεία πέτυχε τον σκοπό της γιατί ο Ιάσονας κατά τη μυθολογία μαθήτευσε και ανδρώθηκε κοντά στον σοφό Κένταυρο Χείρωνα. Με τη συμβουλή του έφτιαξε το καράβι Αργώ, συγκέντρωσε για συντρόφους ήρωες της εποχής και παλικάρια και με τη βοήθεια της Θεάς Αθηνάς ξεκίνησαν για το μακρινό όσο και επικίνδυνο ταξίδι. Ύστερα από ταλαιπωρίες και βάσανα το χρυσόμαλλο δέρας επέστρεψε στον τόπο του.

Ίσως η Αργοναυτική εκστρατεία να συντέλεσε πολλά χρόνια αργότερα να μετακινηθούν Έλληνες και να δημιουργήσουν αποικίες στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Όπως πάντα, οι Έλληνες κρατούσαν μαζί τους τη γλώσσα, τη θρησκεία τους, και τον πολιτισμό τους. Στους αιώνες που πέρασαν είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα μα δε δείλιασαν, δεν αλλοτριώθηκαν από τους γηγενείς. Από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες ο Οθωμανικός εξαναγκασμός, ο Τσαρισμός και η επικράτηση της Σοβιετικής Ένωσης. Ακλόνητοι στις πεποιθήσεις τους, ενωμένοι να ανεβαίνουν τα κοινωνικά σκαλοπάτια και να λαμπρύνουν τη χώρα που ζουν. Οι πρώτοι άποικοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Μαριούπολη. Σήμερα στην πόλη αυτή και στα περίχωρα κατοικούν γύρω στις 150 χιλιάδες Έλληνες, Χριστιανοί Ορθόδοξοι και μιλούν Ελληνικά, αφού καταργήθηκαν οι τοπικοί ιδιωματισμοί. Λειτουργούν Ελληνικά σχολεία σε όλες της κοινότητες και σύμφωνα με την κυρία Ελένη Ντόμπρα, Αντιπρόεδρο Ελληνικών Συλλόγων στη Μαριούπολη φοιτούν πάνω από 1500 μαθητές.

Μεγάλη η υπερηφάνεια για την Ελληνική τους καταγωγή που την κράτησαν για αιώνες ζωντανή αλλά και μεγάλη η προσφορά τους στην Ουκρανική κοινωνία. Πρωτοστατούν σε κάθε τι καλό και αγαθό για την ανάπτυξη του τόπου και διάγουν μια υποδειγματική ζωή δεμένοι με τον τόπο και την ιστορία, μα πάντα Έλληνες.

  Μέσα στη ηρεμία και στη γαλήνη, άνοδο και προκοπή, χωρίς αιτία και αφορμή μια κακιά μοίρα ζήλεψε τη χώρα αυτή και τους ξημέρωσε ο χαλασμός. Κράτος ομόφυλο, ομοεθνές, ομόθρησκο και όμορο βάλθηκε να καταστρέψει μια χώρα που μετά την εκδημοκρατικοποίηση δεν ενόχλησε κανέναν από τα γειτονικά κράτη και όχι μόνο. Η καταστροφική μανία άρχισε από τη Μαριούπολη, εκεί που ο μυθικός Ιάσονας ήρθε για το χρυσόμαλλο δέρας και έγινε η αιτία ένός μεγάλου Ελληνικού πολιτισμού, ήρθε ενός ξανθού γένους τέρας σήμερα να φέρει την καταστροφή και τον όλεθρο. Ο κύριος Βλαδιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας, απρόβλεπτος, αδίστακτος και παρανοϊκός πολιτικός που βλέπει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή που τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ δεν είναι στα καλύτερά τους για να δημιουργήσει τη Ρωσσική Αυτοκρατορία. Το παράδοξο είναι αφού άναψε κερί στην εκκλησιά, έκανε το σταυρό του και ασπάστηκε την εικόνα του Ιησού, έδωσε εντολή να κατακυριευτεί και να καταστραφεί η όμορη και ορθόδοξη χώρα Ουκρανία. Ο κ. Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε για τη Ρωσσία «Είναι ένας γρίφος τυλιγμένος σε ένα μυστήριο μέσα σε ένα αίνιγμα». Μια ρήση που ταιριάζει απόλυτα στον σημερινό Τσάρο. Κατ’ αλλους «Κοιτάζοντας τον με τους μορφασμούς του βλέπεις την αποφασιστικότητα ενός θηρίου».

Με καταστροφική μανία άρχισε ο βομβαρδισμός χωρίς σταματημό και δίχως όρια οι βόμβες να πέφτουν ανεξέλεγκτα και να φέρνουν το φόβο και την απόγνωση του άμαχου πληθυσμού, σωστή γενοκτονία. Στην απελπισία τους πήραν το δρομο της προσφυγιάς σε γειτονικές χώρες να γλυτώσουν από τον χαλασμό. Κοντά δυο εκατομμύρια βρίσκονται σήμερα σε μια ατέλειωτη πορεία για την ελευθερία και ο Θεός γνωρίζει ποια θα είναι η μοίρα τους και ποιο το τέλος. Ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ανήμποροι να επιβληθούν και το καταστροφικό έργο συνεχίζεται. Ο Πρόεδρος Β. Ζελένσκι απτόητος σε θέση μάχης με το λαό του. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ έφεραν οικονομική αναστάτωση ανά την υφήλιο και ο Τσάρος ανενόχλητος.

Το ερώτημα είναι αφού ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ αποδείχτηκαν αναποτελεσματικοί Οργανισμοί, γιατί να υπάρχουν; 48 χρόνια άλυτο το πρόβλημα της Κύπρου κι ένας Θεός γνωρίζει πόσο θα κρατήσει αυτή η τραγωδία.  Χρειάζεται επαναπροσδιορισμός  και θεσμοθέτηση των όρων και δικαιωμάτων των ανωτέρω Οργανισμών, ώστε το ναι να είναι ΝΑΙ και το όχι ΟΧΙ. Έτσι και μόνο έτσι θα γίνεται έλεγχος σε παρανοϊκά άτομα και κράτη και θα επικρατεί αλληλοσεβασμός, συνεργασία κατανόηση και ειρήνη. Το εύχομαι! Όλοι το ευχόμαστε!

Απρίλης 2022

***Ο Δρ. Γιώργος Μελικόκης, είναι Παιδαγωγός, Μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Παιδείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων Αμερικής