Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Γιορτή της βασιλόπιτας από τους Βορειοχωρίτες Χίου

Γιορτή της βασιλόπιτας από τους Βορειοχωρίτες Χίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Την ετήσια γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτας διοργάνωσε την Κυριακή 15 Ιανουαρίου ο  Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου “Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα” στην κοινοτική αίθουσα “Κυριάκος Φυλακτός” της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ.

Οι Βορειοχωρίτες παρακολούθησαν νωρίτερα τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής και προσέφεραν Αρτοκλασία υπέρ υγείας όλων των μελών τους, εδώ και στη Χίο.

Τη βασιλόπιτα ευλόγησε και έκοψε ο προϊστάμενος της ιστορικής κοινότητας, π. Βασίλειος Λούρος, μέλος και ο ίδιος του συλλόγου, έχοντας δίπλα του τον π. Ιωάννη Μαλαφή από τη Χίο και μεταφέροντάς στους συμπατριώτες τους τις ευχές και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Δημήτρης Μουτάφης εξέφρασε τη χαρά του που για δεύτερη φορά διοργανώνεται η γιορτή στη Ζωοδόχο Πηγή του Μπρονξ και ευχαρίστησε τον π. Βασίλειο, υπενθυμίζοντας ότι κατάγεται από το βορειόχωρο Παρπαριά της Χίου και τα τελευταία χρόνια έχει την ευθύνη του εξωκλησιού της Αγίας Μαρκέλλας στο Monticello της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Μουτάφης, που ανέλαβε και το ρόλο του συντονιστή της εκδήλωσης, με τον ευχάριστο και ξεχωριστό του τρόπο, ευχαρίστησε όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου που συμπληρώνει φέτος 73 χρόνια ζωής, καθώς και τους δωρητές, χάρη στη γενναιοδωρία των οποίων, είπε, θα αξιωθούν να δουν την άνοιξη – αν το επιτρέψει ο καιρός- να ολοκληρώνονται τα έργα που ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι στο προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας στο Monticello. 

Τόνισε ακόμη πως η βασιλόπιτα αντιπροσωπεύει τα 24 Βορειόχωρα της Χίου, για καθένα από τα οποία κόπηκε ξεχωριστά ένα κομμάτι.  

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Γιάννης Κοντολιός, η πρόεδρος του Αδελφάτου της Αγίας Μαρκέλλας, Στέλλα Καυκή και οι ευεργέτες του συλλόγου Στυλιανός Ζερβούδης και Σταύρος Χαβιάρας.

Τους Βορειοχωρίτες καλωσόρισε στη Ζωοδόχο Πηγή ο πρόεδρος της κοινότητας, Κωνσταντίνος Καρούνος και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Σούζαν Κορρέ, καθώς την ίδια μέρα έγινε και η κοπή της βασιλόπιτας της Φιλοπτώχου της Ζωοδόχου Πηγής.