Home ΑΜΕΡΙΚΗ Ενα νέο “LIMANI” στην καρδιά της Ουάσιγκτον, DC

Ενα νέο “LIMANI” στην καρδιά της Ουάσιγκτον, DC

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Ειδική ανταπόκριση

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσιγκτον τα εγκαίνια του εστιατορίου «LIMANI», του νέου ελληνικού εστιατορίου που πλέον κοσμεί την περίφημη μαρίνα της αμερικανικής πρωτεύουσας. Τον αγιασμό τέλεσε ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Γέρων Δημήτριος, μαζί με τους πατέρες Αλέξανδρο Καρλούτσο, Δημήτριο Αντόκα, Ιωάννη Βλάχο, και Παντελεήμονα Παπαδόπουλο.

Στην εορταστική εκδήλωση που ακολούθησε με περισσότερους από 1200 καλεσμένους το «παρών» έδωσαν εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής, διπλωμάτες και ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. 

Μεταξύ αυτών, ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, οι βουλευτές Νικόλ Μαλλιωτάκη και Τζον Σαρμπάνης, ο υφυπουργός Ενέργειας Τζέφρι Πάιατ, ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπους, η νέα πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Κατερίνα Νασσίκα, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ευάγγελος Σάββας, και ο γνωστός Ελληνοαμερικανός λομπίστας Μάικ Μάνατος. Τις δημόσιες σχέσεις του εστιατορίου έχει αναλάβει η εταιρία της συζύγου του κ. Μάνατου, «Laura Evans Media».

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το νέο ελληνικό εστιατόριο είναι ομολογουμένως ιδιαίτερη, καθώς το Wharf είναι ένας αστικός προορισμός που συνδυάζει τη ναυτιλιακή δραστηριότητα και το εμπόριο με τον πολιτισμό. Βρίσκεται κατά μήκος του καναλιού της Ουάσιγκτον και νοτίως του National Mall. Ειδικότερα, η προκυμαία βρίσκεται απέναντι από το πάρκο East Potomac και πλαισιώνεται από 50 στρέμματα νερού που εκτείνονται από την ιστορική Δημοτική Αγορά Ψαριών μέχρι το Fort McNair. 

Πρόκειται για μια αστική κοινότητα παγκόσμιας κλάσης που περιλαμβάνει πολυτελείς κατοικίες, γραφεία, ξενοδοχεία, καταστήματα, χώρους πολιτισμού, καθώς και πάνω από οκτώ στρέμματα πάρκων και ανοιχτού χώρου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ένας εκτεταμένος παραλιακός δρόμος με πρόσβαση στο νερό και στις δημόσιες αποβάθρες. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει γίνει ένας εμπορικός κόμβος για την Ουάσιγκτον αλλά και δημοφιλές αξιοθέατο για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η αρχιτεκτονική και η αισθητική του τριώροφου εστιατορίου αναδεικνύει στο έπακρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η περιοχή του Wharf, καθώς το φως που διαχέεται μέσα από τις διαφανείς τζαμαρίες τονίζει την εγγύτητα στο υγρό στοιχείο, δίνοντας την αίσθηση του ανοιχτού χώρου. Το βράδυ το σκηνικό αντιστρέφεται, με τις διαφανείς τζαμαρίες να προσφέρουν μια ανεπανάληπτη θέα στα φωτεινά κτήρια του Wharf. 

Εάν, όμως, κρίνουμε και από τα φαγητά αλλά και από τα κοκτέιλ, οι επισκέπτες δεν θα ανταμειφθούν μόνο από τη θεά και την αισθητική του «Λιμανιού». Οι επιλογές δείχνουν ότι τα αγνά και εξαιρετικά υλικά μαζί με την απλότητα της παραδοσιακής μας κουζίνας μπορούν να συνδυαστούν με μια νέα ματιά για να δημιουργήσουν μια εντελώς διαφορετική αλλά και συνάμα γνώριμη γαστρονομική εμπειρία. Όσο για τις επιλογές των ελληνικών κρασιών, αυτές δεν θα αφήσουν ανικανοποίητο ακόμα και πιο απαιτητικό επισκέπτη, ενώ το λάδι που υπάρχει άφθονο σε κάθε τραπέζι έρχεται απευθείας από την Λακωνία μέσω της εταιρίας του Ευστάθιου Βαλιώτη «Sparta Gourmet». 

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τέτοιου μεγέθους επενδύσεις αναδεικνύουν τη ποιότητα της ελληνικής κουζίνας και εστίασης διεθνώς. Επιπλέον, αποτελούν μια μορφή ήπιας ισχύος που υπενθυμίζουν το μέγεθος αλλά και το εύρος της οικονομικής ισχύς που πλέον έχει κατακτήσει η ελληνοαμερικανική κοινότητα. Πολύ σύντομα, όπως και στις άλλες πόλεις που έχει παρουσία, το «LIMANI» θα γίνει στέκι στην Ουάσιγκτον, αποτελώντας μαζί με τα άλλα νέας αισθητικής ελληνικά εστιατόρια μια καλή διαφήμιση για την Ελλάδα και την κοινότητα μας. 

Εκτός από την Ουάσιγκτον, το «LIMANI» έχει παρουσία στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, στη Βόρεια Καρολίνα, ενώ σύντομα αναμένεται να επεκταθεί στη Φλόριντα και το Τέξας.

Η διεύθυνση του εστιατορίου στην Ουάσιγκτον είναι 670 Wharf St SW.