Home Church & Religion Η Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησιές της Νέας Υόρκης

Η Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησιές της Νέας Υόρκης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Με βαθειά κατάνυξη και τηρώντας πιστά τις παραδόσεις του γιόρτασε το Άγιο Πάσχα o Ελληνισμός της Αμερικής.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο χρονιές, οι Ελληνορθόδοξοι ναοί ήταν φέτος γεμάτοι από ομογενείς όλων των ηλικιών που συμμετείχαν στις ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας με τη χαρμόσυνη προσμονή της Ανάστασης.

Ανάσταση στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό της Αγίας Τριάδας

“Πλημμύρισε” με το Άγιο Φως από τις λαμπάδες των πιστών η 74η οδός, έξω από τον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν, όπου την Ακολουθία της Αναστάσεως και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, βοηθούμενος από τον προϊστάμενο του Καθεδρικού π. Νικόλαο Καρλούτσο, τον εφημέριο π. Ηλία Παππά, τον Πρωτοσύγκελλο π. Νεκτάριο Παπαζαφειρόπουλο, τον Αρχιδιάκονο Διονύσιο Παπίρη και τον διάκονο Μιχαήλ Γιαβρή.   

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα ήταν και επισκέπτες από την Ελλάδα που έψαλαν με ανάταση ψυχής μαζί με τους ομογενείς το “Χριστός Ανέστη”.

Παρόντες ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Τζον Κατσιματίδης και η εκτελεστική διευθύντρια της Ηγεσίας των 100, Πολέτ Πούλου, που έλαβαν πρώτοι το Άγιο Φως από τον Αρχιεπίσκοπο.  

Μαζί με τους ιεροψάλτες Νεκτάριο Αντωνίου και Γιάννη Πατεράκη έψαλε και η Χορωδία του Καθεδρικού υπό τον χοράρχη Κωνσταντίνο Τσουράκη.

Στο τέλος της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος μοίρασε τα κόκκινα αυγά στους πιστούς που παρέμειναν στο Ναό για να ακούσουν και τον Κατηχητικό Λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Πρώτη Ανάσταση στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ

Με τους δυνατούς κρότους από το χτύπημα των στασιδιών και ανάταση ψυχής άκουσαν οι πιστοί στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Χέμπστεντ το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου το “Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην…” από τον ιερατικώς προϊστάμενο π. Χριστοφόρο Κωνσταντινίδη, ενώ έρανε τον κόσμο με δαφνόφυλλα και άνθη, κατά τη λεγόμενη Πρώτη Ανάσταση, το χαρμόσυνο προανάκρουσμα, δηλαδή, της Αναστάσεως του Κυρίου.

Κατά τη δεύτερη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, τον οποίο υποδέχθηκαν στον Καθεδρικό του Λονγκ Αϊλαντ μαθητές του σχολείου και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου.