Home ΑΜΕΡΙΚΗ Κογκρέσο και F-16: Μια μικρή κίνηση καλής θέλησης στον μακρύ δρόμο της...

Κογκρέσο και F-16: Μια μικρή κίνηση καλής θέλησης στον μακρύ δρόμο της Τουρκίας για την απόκτηση νέων μαχητικών

Turkish Air Force / F-16 Fighter Jets

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – του Πέτρου Κασφίκη

Η νηνεμία που επικράτησε στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά το πέρας των καταστροφικών σεισμών δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ. Αυτό φάνηκε με την πρώτη αφορμή, η οποία είχε να κάνει με την καθιερωμένη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Φυσικά δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός ούτε καμία έκπληξη από αυτή την ανακοίνωση. Άλλωστε πως θα μπορούσαν να έχουν ξεχάσει στην Άγκυρα ότι ο η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αναγνωρίσει τη γενοκτονία εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια.

Η Τουρκία, όμως, επέλεξε να σηκώσει το γάντι, με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου να φωτογραφίζει τον Αμερικανό πρόεδρο ως πολιτικό τσαρλατάνο. Και κάπως έτσι με μια απλή δήλωση προσγειωθήκαμεξανά στην σκληρή πραγματικότητατου «προβληματικού γείτονα».

Η δήλωση Τσαβούσογλου μας υπενθυμίζει ότι ανεξάρτητα από τους ελιγμούς και την ατμόσφαιρα, η τουρκική πολιτική έχει μόνο μια σταθερά: δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις θέσεις που θεωρούν ότι εκφράζουν το εθνικό της συμφέρον. Ακόμα και όταν έχουν όλη τη διεθνή κοινότητα απέναντι τους, η επιμονή των Τούρκων διπλωματών στο να κάνουν το μαύρο άσπρο είναι πραγματικά αξιοζήλευτή. Για αυτό, η όποια βελτίωση του κλίματος φαίνεται δυστυχώς ότι έχει πάντα μια ημερομηνία λήξης.

Βεβαίως η Τουρκία έβρισκε και τα έκανε μέχρι τώρα με την ένοχη συνενοχή της Δύσης. Η υπομονή, όμως, στο αμερικανικό Κογκρέσο φαίνεται ότι έχει αρχίσει να εξαντλείται. Αυτή η μεταστροφή του κλίματος είχε αποτυπωθεί άριστα στη δήλωση που είχαμε ακούσει από την πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ΝάνσιΠελόζι, η οποία είχε πει μέσα στη πανδημία «ότι η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας δεν της δίνει την άδεια να σκοτώνει».Η αμερικανική κυβέρνηση και γραφειοκρατία έχει κάνει σημαντικά βήματα για αναθεωρήσει σταδιακά τη πολιτική της απέναντι στην Τουρκία. Αλλά κινητήριος η κινητήριος δύναμη σε αυτή την πολιτική αλλαγή είναι σίγουρα το Κογκρέσο.

Ορισμένοι ίσως να απόρησαν με το γεγονός ότι το Κογκρέσο έδωσε το πράσινο φως για ένα μικρό και περιορισμένο πακέτο αναβάθμισης των F-16. Πρόκειται σίγουρα για σημαντική εξέλιξη καθώς η Τουρκία θα έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τη πρώτη μεγάλη αμυντική αγορά από τις ΗΠΑ μέσα στα τελευταία χρόνια. Από την άλλη πλευρά, στην Άγκυρα δεν υπάρχει περιθώριο για πανηγυρισμούς, καθώς με αυτή την αναβάθμιση παίρνει το απόλυτο ελάχιστο, το οποίο έχει να κάνει κυρίως με συστήματα επικοινωνίας και την ασφάλεια των πτήσεων.

Όσον αφορά το μεγάλο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει την αναβάθμιση των μαχητικών σε επίπεδο Viperαλλά και την αγορά νέων F-16, εκεί δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα και οι όροι της λίστας Μενέντεζ παραμένουν στο τραπέζι. Επομένως, αυτή η συναίνεση για το μικρό πακέτο της αναβάθμισης δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στάσης από την πλευρά του Κογκρέσου. Αυτό που είδαμε εν προκειμένω είδαμε είναι μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του Κογκρέσου, χωρίς, όμως, να έχουμε κάποια σοβαρή παραχώρηση ή υποχώρηση.

Με αυτό τον τρόπο, οι Αμερικανοί νομοθέτες ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει κάποια προκατάληψη απέναντι στην Τουρκία, μια κατηγορία την οποία ακούμε συχνά ιδιαίτερα εναντίον του γερουσιαστή Μενέντεζ. Και από εδώ και πέρα, οι νομοθέτες περιμένουν να δουν εάν η Τουρκία θα ανταποκριθεί αλλάζοντας ουσιαστικά τις ενέργειες της τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στο Κογκρέσο πλέον κανένας δεν εθελοτυφλεί και δεν κάνει τα στραβά μάτια. Έτσι εάν η Τουρκία αποφασίσει να μην ανταποκριθεί με ουσιαστικό τρόπο, δεν πρόκειται να ξεγελάσει κανέναν και δεν θα καταφέρει να πάρει τίποτα περισσότερο από αυτό το ελάχιστο που φαίνεται ότι ήδη εξασφάλισε.

Ο Πέτρος Κασφίκης είναι ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων στην Ουάσιγκτον.

Για να ενημερώνεστε για τις τελευταίες ειδήσεις και εξελίξεις από τις ΗΠΑ μπορείτε να εγγραφείτε στο YouTubeChannel:  

youtube.com/c/PKas?sub_confirmation=1