Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Με τη συμμετοχή των Ευζώνων η Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο

Με τη συμμετοχή των Ευζώνων η Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Η Επιτροπή Παρέλασης της Οµοσπονδίας Ελληνικών Σωµατείων Μείζονος Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε από την Προεδρία της Ελληνικής Δηµοκρατίας η έλευση του αγήµατος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, οι οποίοι θα συμμετάσχουν και θα λαμπρύνουν µε την παρουσία τους την εθνική μας Παρέλαση, την Κυριακή 5 Ιουνίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν.  

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, τόνισε πως “η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης θα εορτασθεί με τη λαμπρή παρέλαση στην 5th Ave μετά από διακοπή δύο ετών λόγω πανδημίας. Ευγνώμων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου, η οποία σε τηλεφωνική συνομιλία μου ανήγγειλε την αποστολή της Προεδρικής Φρουράς”.

Η Επιτροπή Παρέλασης εξέφρασε την ευγνωµοσύνη της στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο για την παρέµβασή του στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δηµοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καθώς και για την δέσµευσή του να αναλάβει η Ιερά Αρχιεπισκοπή όλες τις δαπάνες των Ευζώνων. Ευχαρίστησε επίσης επιφανείς Ελληνοαµερικανούς για την αποτελεσµατική παρέμβασή τους -για το θέμα της έλευσης των Ευζώνων- στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εθνικής Άµυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο που πρόσφατα βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον.

Οι Εύζωνες (18 στρατεύσιµοι και 4 αξιωµατικοί) πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε, να αφιχθούν στη Νέα Υόρκη την Πέµπτη 2 Ιουνίου -ημέρα της τελευταίας πανηγυρικής πανομογενειακής συγκέντρωσης στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια και να αναχωρήσουν για την Αθήνα το απόγευµα της Δευτέρας 6 Ιουνίου.

Τελετάρχες της φετινής παρέλασης θα είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, εις αναγνώριση του έργου και της προσφοράς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία συμπληρώνει φέτος εκατό χρόνια από την ίδρυσή της, το 1922, το Hellenic Caucus του Κογκρέσου με συμπροέδρους τους Ομοσπονδιακούς βουλευτές Κάρολιν Μαλόνι και Γκας Μπιλιράκη, η Ομοσπονδιακή βουλευτής της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη και η Χρυσή Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Φανή Χαλκιά.

Ως επίτιμοι τελετάρχες ορίστηκαν η Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ, η οποία επίσης γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, και ο ύπατος πρόεδρός της κ. Δημήτρης Κόκοτας, οι Κυπριακές οργανώσεις των ΗΠΑ (Ομοσπονδία ΚυπροΑμερικανικών Οργανώσεων, ΠΣΕΚΑ και Παγκύπριος Σύνδεσμος) ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη στην Κύπρο και, τέλος, οι Χιακές οργανώσεις των ΗΠΑ (Χιακή Ομοσπονδία, Παγχιακός Σύλλογος “Κοραής” και Ηνωμένα Χιακά Σωματεία), τιμώντας τα 200 χρόνια από την Καταστροφή της Χίου το 1822.

Ως επίτιμος τελετάρχης έχει οριστεί και ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, Ιωάννης Μελισσανίδης.

Υπενθυµίζεται ότι την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 12:00 το μεσημέρι θα γίνει η τελετή Έπαρσης της Ελληνικής Σηµαίας στο Bowling Green, στο Μανχάτταν, παρουσία του αγήµατος των Ευζώνων, το Σάββατο 4 Ιουνίου στις 12:00 το μεσημέρι θα γίνει η τελετή Έπαρσης της Ελληνικής και της Αμερικανικής Σημαίας στην Πλατεία Αθηνών, παρουσία και πάλι των Ευζώνων. Την ανάκρουση των εθνικών ύµνων της Ελλάδας και των Ηνωµένων Πολιτειών θα κάνει η Φιλαρµονική της Ελληνικής Αεροπορίας.

Τέλος, το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον στο Μανχάτταν το καθιερωμένο δείπνο προς τιμήν των τελεταρχών και των χορηγών.