Home Church & Religion Ομαλή η μετεγχειρητική πορεία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Ομαλή η μετεγχειρητική πορεία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος υπεβλήθη το απόγευμα της Τετάρτης 3 Νοεμβρίου σε επέμβαση τοποθέτησης τριών στεντς στο Νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης.

Όπως επισήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί σήμερα ο γνωστός αγγειοχειρουργός, καθηγητής Καρδιολογίας και επικεφαλής της ομάδας των θεραπόντων ιατρών, Δρ. Γεώργιος Ντάγγας, ο Πατριάρχης αντιμετώπισε την κατάστασή του με εξαιρετικό σθένος και εκπληκτική ψυχραιμία και ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των γιατρών του.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Πατριάρχης είναι πολύ καλά στην υγεία του και πολύ ευδιάθετος.

«Πήγαμε πάρα πολύ καλά. Ο Παναγιώτατος είναι σε εξαιρετική κατάσταση και αναμένουμε ότι θα εξέλθει εντός της ημέρας. Με το καλό και αφού ξεκουραστεί, όπως ο ίδιος επιθυμεί, σήμερα. Νομίζω ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε συνολικά, με εξαιρετικό τρόπο και όλοι είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι και όχι μόνο εμείς που παριστάμεθα εδώ αλλά και όλο το γενικότερο ιατρικό, απεικονιστικό και οι λοιπές ομάδες του νοσοκομείου μας», δήλωσε ο Δρ. Ντάγγας, έχοντας δίπλα του τον

«Πρόκειται περί κάποιας χρονιότερης καταστάσεως η οποία είχε επεξεργαστεί φαντάζομαι με κάποιους τρόπους αλλά την επεξεργαστήκαμε, θα έλεγε κανείς, σε μεγαλύτερο βάθος και ευρύτητα, με αποτέλεσμα να βρούμε και τον καταλληλότερο, τον προτιμότερο, θα έλεγα, τρόπο θεραπείας, μετά από τα δέοντα ιατρικά συμβούλια αλλά και συμβούλια προφανώς με τον Παναγιώτατο κυρίως», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν επιβαρύνθηκε η κατάσταση της υγείας του από το πρόγραμμα της επίσκεψης στις ΗΠΑ, ο δρ Ντάγγας απάντησε αρνητικά.

«Κατά τη γνώμη μου όχι. Τα πήγε μια χαρά και νομίζω ότι επέδειξε εξαιρετική δεινότητα και αντοχή σε συνδυασμό με όλο αυτό το πολύ δύσκολο πρόγραμμα το οποίο είχε. Και νομίζω ότι αυτό οφείλεται στην τεράστια θέληση την οποία είχε για να πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη και να γνωρίσει όλη την ομογένεια της Αμερικής από κοντά και νομίζω ότι η ψυχολογία πάντα παίζει μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση και των καρδιακών παθήσεων αλλά και όλων των παθήσεων. Νομίζω ότι αν δεν είχε αυτό το επιπλέον κίνητρο για την επίσκεψη, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Νομίζω ότι είχε εκπληκτική αντοχή, επιμονή αλλά και τιτάνια ψυχική δύναμη».

Όπως ανέφερε ο δρ Ντάγγας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αμέσως μετά την επέμβαση, ευχαρίστησε όλη την ομάδα του ιστορικού νοσοκομείου.

«Κατά μια έννοια πού αλλού θα μπορούσε να ήταν ο Παναγιώτατος; Έχουμε επισκεφθεί την Μονή της Αγίας Αικατερίνης, είμαστε εδώ στο νοσοκομείο Όρος Σινά και νομίζω ότι είναι και αυτό ένας παράγων ιδιαίτερος για τον Παναγιώτατο, με κάποιον ψυχολογικό τρόπο», υπογράμμισε ο Δρ. Ντάγγας, τονίζοντας πως ένας επιπλέον ανθρώπινος παράγοντας ήταν η πολίτικη καταγωγή των γιατρών.

Ο αείμνηστος πατέρας του Δρ. Ντάγγα είχε γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη ενώ και ο ξάδελφός του, Δρ. Γιώργος Σύρος, έχει οικογένεια στην Πόλη, καθώς ζει εκεί ο αδελφός του. Ο τρίτος γιατρός της ομάδας, Δρ. Σταμάτιος Λεράκης, κατάγεται από τη Χίο.

Κωνσταντινουπολίτης είναι και ο καρδιοχειρουργός Δρ. Αυξέντιος Καλαγκός στη Γενεύη, με τον οποίο ήταν σε άμεση επικοινωνία ο Δρ. Ντάγγας και η ομάδα των γιατρών στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς πότε θα του επιτρέψουν να αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, ο Δρ. Ντάγγας τόνισε πως αυτό θα αποφασιστεί «προϊούσης της εξόδου του στο νοσοκομείο.  Ο καθένας μπορεί να υπολογίζει ό,τι νομίζει. Δεν βιαζόμαστε. Σ’αυτά τα πράγματα δεν χρειάζεται καμία βία και οι αποφάσεις θα ληφθούν με συλλογικό τρόπο και την συμμετοχή του προφανώς».

Τέλος, επισήμανε ότι η επέμβαση αυτή ήταν πολύ λεπτεπίλεπτη και χρειαζόταν εξαιρετική απεικονιστική αλλά και εκτελεστική δεινότητα για να πραγματοποιηθεί με επιτυχή τρόπο. «Κατά την γνώμη μου και γνώμη όλων, το ιατρικό κέντρο εδώ, με τη δική μας παρουσία ήταν το κατάλληλότερο για να γίνει αυτή η επέμβαση, ίσως και το μοναδικό».

Ο Αρχιεπίσκοπος

Την ικανοποίησή του για την πορεία της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου εξέφρασε με δηλώσεις του και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος επισκέφθηκε τον Παναγιώτατο το πρωί στο νοσοκομείο Mount Sinai και ξανά το μεσημέρι.

«Θέλω να πω πόσο χαρούμενος είμαι διότι τελικά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως ό,τι γίνεται στον κόσμο είναι στα χέρια του Θεού και γίνεται με την Πρόνοια του Θεού. Και φαίνεται ότι ο Θεός αγαπάει τον Πατριάρχη και τον θέλει για πάρα πολλά χρόνια ακόμα κοντά μας.

Το γεγονός ότι αυτό το ταξίδι έγινε τελικά αποδεικνύει ότι ήταν και αυτό πρόνοια του Θεού διότι, αν δεν είχε γίνει αυτό το ταξίδι, το χρόνιο νόσημα από το οποίο υπέφερε ο Πατριάρχης δεν θα ερχόταν στην επιφάνεια, δεν θα το διεγίγνωσκαν οι Έλληνες γιατροί μας εδώ στην Αμερική με τόση αποτελεσματικότητα και ευστοχία, δεν θα βρισκόταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο μόνο ιατρικό κέντρο και στα χέρια του μόνου γιατρού στον κόσμο, ο οποίος κάνει αυτήν την επέμβαση χωρίς εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, όπως ακούσατε από τους ίδιους τους γιατρούς.

Το στέλεχος της καρδιάς, όταν έχει στένωση, σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζεται με εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.  Εδώ, στο Mount Sinai, ο Δρ. Ντάγγας είναι ο μόνος γιατρός και το μόνο νοσοκομείο το οποίο κάνει αυτήν την επέμβαση χωρίς εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.  Και πήγε πάρα πολύ καλά.

Πρέπει να σας πω μια λεπτομέρεια η οποία και εμένα μου κάνει μεγάλη εντύπωση, ότι ο Πατριάρχης καθ’ όλη την διάρκεια της επέμβασης δεν είχε νάρκωση, ήταν σε πλήρη συνείδηση, δεν αισθάνθηκε καμία ενόχληση, συζητούσε με τους γιατρούς για διάφορα θέματα πνευματικά. Του έκαναν οι γιατροί και οι νοσοκόμες οι οποίες ήταν γύρω του διάφορες ερωτήσεις για θρησκευτικά θέματα και απαντούσε, ήταν ευδιάθετος, δεν αισθάνθηκε καμία ενόχληση. Είχε την ανθρώπινη αγωνία που όλοι μας έχουμε όταν ξέρουμε ότι είμαστε ξαπλωμένοι κι ένα καλώδιο τριγυρίζει μέσα στην καρδιά μας, αλλά, πέραν τούτου ήταν πολύ καλά και τώρα είναι ακόμη καλύτερα.

Σε ερώτηση τι σας είπε μετά την επέμβαση, ο Σεβασμιώτατος απάντησε: “Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν”.

Αναφορικά με το αν οι εξετάσεις στην Ουάσιγκτον έδειξαν κάποιο πρόβλημα, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής τόνισε πως:

“Από τα αποτελέσματα που έγιναν στην Ουάσιγκτον ξεκίνησε η υποψία ότι κάτι τρέχει με την καρδιά.  Βέβαια η κλινική εικόνα, όπως μας έλεγαν οι γιατροί, τους εντυπωσίασε και το ακούσατε και από τον ίδιο τον Δρα. Ντάγγα, πώς είναι δυνατόν δηλαδή μετά την πρώτη ταλαιπωρία να αντέξει όλο αυτό το πρόγραμμα το οποίο έγινε, έγινε επιτυχέστατα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, χάρη στη δύναμη, την θέληση και την ψυχική διάθεση του Πατριάρχη μας που είναι, όπως γνωρίζουμε όλοι, πολύ ισχυρά όλα αυτά.

Αλλά εμείς όμως δεν εφησυχάσαμε από την κλινική εικόνα του Παναγιωτάτου, η οποία ήταν όντως πολύ καλή και το διαπιστώσατε κι εσείς καθ΄όλη την διάρκεια του ταξιδιού.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Ουάσιγκτον με διακριτικότητα και κάποια, ασφαλώς, εχεμύθεια, τα επεξεργαζόμασταν, τα στέλναμε στους γιατρούς που έχουμε εδώ και εξελίχθηκε η επέμβαση όπως έγινε χθες και σήμερα φτάσαμε στο τελικό αποτέλεσμα το οποίο είναι νομίζω για όλους ικανοποιητικό και ιδίως για τους γιατρούς.  Διότι εμείς δεν είμαστε γιατροί, εμείς ακούμε τους γιατρούς, εμπιστευόμαστε τους γιατρούς και ευτυχώς που το κάνουμε.  Και όταν οι γιατροί τυγχάνει να είναι και Έλληνες, είμαστε υπερήφανοι και σαν Έλληνες”.

Η απόφαση για την επέμβαση δεν ελήφθη στην Ουάσιγκτον”, όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, διότι δεν διαπιστώθηκε αμέσως το πρόβλημα, απλά βγήκαν οι πρώτες ενδείξεις ότι πρέπει να κάνουμε περαιτέρω εξετάσεις σε βάθος για να εντοπίσουμε πού ακριβώς είναι το πρόβλημα.  Απλά, στην Ουάσιγκτον ήταν οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το ψάξουμε.  Σε όλη αυτήν την εβδομάδα, 10-12 μέρες που είναι ο Παναγιώτατος εδώ, οι γιατροί δούλευαν, επεξεργάζονταν τα δεδομένα και φτάσαμε στην σημερινή ευτυχή ημέρα.

Και κατέληξε λέγοντας πως: “Με λίγα λόγια, ο Πατριάρχης ήρθε άρρωστος και φεύγει υγιέστατος».