Home Church & Religion Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τέλεσε τον Αγιασμό στο Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου...

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τέλεσε τον Αγιασμό στο Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου Αστόριας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου  

Να εξερευνήσουν τα “θαύματα” του Ελληνισμού – τον πολιτισμό, την ιστορία και τη γλώσσα μας – κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Ημερήσιο Σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια (Saint Demetrios Preparatory School), παρότρυνε τους μαθητές του “κορυφαίου”, όπως είπε, “εκπαιδευτικού αυτού ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική”, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος τέλεσε το πρωί της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου τον καθιερωμένο Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

“Έχετε το προνόμιο να φοιτάτε σε ένα πολύ ξεχωριστό μέρος – ένα μέρος που είναι αφιερωμένο σε εσάς και στον Θεό και έχετε τη μοναδική ευκαιρία να κατακτήσετε τα μεγαλύτερα κληροδοτήματα του Ελληνισμού και να γνωρίσετε τη γλώσσα του πολιτισμού μας”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Σεβασμιώτατος μετέβη αρχικά στο κτηριακό συγκρότημα της Αγίας Αικατερίνης στο Ντίτμαρς, όπου στεγάζονται οι τάξεις του Δημοτικού και ευλόγησε τα παιδιά που είχαν συγκεντρωθεί εντός του Ιερού Ναού.

Στη συνέχεια, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πέτρος Γ. Πατρίδης” τέλεσε τον Αγιασμό για τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων, μεταξύ των οποίων και του μοναδικού Ελληνο-Αμερικανικού Λυκείου, βοηθούμενος από το νέο προϊστάμενο της κοινότητας, π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο, τους ιερείς π. Νικόλαο Πάρο και π. Γιώργο Κασάπογλου και τον διάκονο Μιχαήλ Γιαβρή.

Παρόντες ήταν ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος Δημήτρης Παπαγεωργίου, η Συντονίστρια Παιδείας στο Προξενείο Ειρήνη Γράψια, ο πρόεδρος της κοινότητας, Στέφανος Θωμάτος.

“Υπάρχουν πολλά περισσότερα για την Ελλάδα και την κληρονομιά της από ό, τι συναντά το μάτι, ειδικά εδώ στην Αστόρια, με τις τόσες πολλές απολαύσεις της σύγχρονης Ελλάδας – φαγητό, μουσική και τα παρόμοια.

Η Ελλάδα είναι μια αστείρευτη πηγή πολιτισμού, που φτάνει πίσω σχεδόν εννέα χιλιάδες χρόνια, σε ορισμένους τόπους. Όχι μόνο αυτό που ονομάζουμε Ελλάδα σήμερα, αλλά υπάρχει η Κύπρος, και αυτό που ήταν οι ακτές της Ανατολίας στο Αιγαίο και ο Πόντος στη Μαύρη Θάλασσα”, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.  

Και πρόσθεσε: “Ο πολιτισμός σας είναι μητέρα του Δυτικού Πολιτισμού και των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του. Η Φιλοσοφία, η Θεολογία, η Αγία Γραφή, η Λειτουργία, η Επιστήμη, η Αστρονομία, η Αρχιτεκτονική, τα Μαθηματικά, η Ποίηση, το Θέατρο, όλες οι τέχνες που μπορεί ο ανθρώπινος νους να φανταστεί. Όλα έχουν τις ρίζες τους κάπου στο Ελληνικό πνεύμα και την ψυχή”.

“Και εδώ στον Άγιο Δημήτριο έχετε την ευκαιρία να τα γευθείτε”, πρόσθεσε.

Τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο καλωσόρισε και παρουσίασε στους μαθητές ο νέος προϊστάμενος της κοινότητας π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος

Συγκινημένος δήλωσε από την πρώτη του επαφή με Ελληνικό Σχολείο στη Νέα Υόρκη ο νέος Γενικός Πρόξενος, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, και χαρακτήρισε πυλώνα του Ελληνισμού το Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, συγχαίροντας “όλους τους συντελεστές για την τόσο αξιέπαινη προσπάθεια”.

Εκ μέρους των μαθητών χαιρέτησε η Χριστίνα-Ιωάννα Λόπεζ Λέτση, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο διευθυντής του Σχολείου δρ Τζον Αλφιέρι.