Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ο Αρχιεπισκοπικός Καθεδρικός Ναός καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Αρχιεπισκοπικός Καθεδρικός Ναός καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. – της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Οι γλυκές φωνές των μικρών μαθητών του Καθεδρικού Σχολείου που με σημαιάκια στα χέρια είχαν παραταχθεί από νωρίς στα σκαλοπάτια του ιστορικού τους ναού, καλωσόρισαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο το πρωί της Κυριακής 31 Οκτωβρίου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάτταν, δώδεκα χρόνια ακριβώς μετά την τελευταία του επίσκεψη. “Οι άγγελοι κατέβηκαν πάνω στη γη”, είπε, ενώ τα παιδιά αλλά και οι δάσκαλοί τους, τον έραιναν με ροδοπέταλα.

Ο Παναγιώτατος προέστη της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας και χειροθέτησε τους νέους Άρχοντες του Τάγματος (Τάξεις 2020-2021) του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Απένειμε επίσης το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου στον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης, π. Χριστοφόρο Οικονομίδη, καθώς και τον Σταυρό της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης στον προϊστάμενο του Καθεδρικού, π. Νικόλαο Καρλούτσο.

Στον Καθεδρικό Ναό εδώρισε ως ενθύμιο ένα καντήλι, ενώ αναμνηστικό δώρο επέδωσε και στην πρόεδρο του Καθεδρικού, Στέλλα Παντελίδη, μαζί με τη σφραγίδα του Πατριάρχη. “Κυρία πρόεδρε, θερμά συγχαρητήρια και σας ευχαριστούμε για τους κόπους σας. Να ζήσετε”, είπε ο Παναγιώτατος στην κ. Παντελίδη και τη ρώτησε από πού κατάγεται.  

Πριν την απόλυση, ο Πατριάρχης, περιστοιχιζόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τους Μητροπολίτες Βοστώνης κ. Μεθόδιο, Ατλάντας κ. Αλέξιο, Αγίου Φραγκίσκου, κ. Γεράσιμο, Πιτσβούργου κ. Σάββα και Σικάγο κ. Ναθαναήλ, τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου κ. Αθηναγόρα και τον Πρωτοσύγκελλο π. Ανδρέα Βυθούλκα, και βοηθούμενος από τον Πατριαρχικό Διάκονο Καλλίνικο, τέλεσε τρισάγιο για τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο, “ο οποίος”, όπως είπε, “κατανάλωσε την μακράν και ευλογημένη ζωή και σταδιοδρομία του για το καλό της ενταύθα Εκκλησίας και Ομογενείας”.  

Τα ιερά αναλόγια κόσμησαν με την παρουσία τους μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής υπό τη διεύθυνση του Άρχοντα μουσικοδιδασκάλου Γεωργίου Θεοδωρίδη.

Κατά την Ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Συμπροσευχόμενος παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής, κ. Δημήτριος, τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος κάλεσε για την αναμνηστική φωτογραφία. “Σεβασμιώτατε, Please, join us.  Έχετε δικαιώματα εδώ”, είπε με χαμόγελο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

Ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρέθηκαν ακόμα ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας.