Home ΕΛΛΑΔΑ Ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδά στη Νέα Υόρκη για το Κέντρο Βυζαντινών και...

Ο Μανώλης Μητσιάς τραγουδά στη Νέα Υόρκη για το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών και το Hellenic American Project του Queens College

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Greek News USA

Τον μισό αιώνα δημιουργικής του παρουσίας στη μουσική σκηνή του τόπου θα γιορτάσει ο σπουδαίος ερμηνευτής, Μανώλης Μητσιάς, μαζί με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα με μια μοναδική συναυλία το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 7 το βράδυ στο Queens Theatre, ενισχύοντας παράλληλα το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Queens College.

Τη συναυλία με τίτλο «50 χρόνια χρυσάφι» διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής, σε συνεργασία με την ΠΣΕΚΑ, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, την AHEPA και άλλες ομογενειακές οργανώσεις, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, με σκοπό να τιμήσει τον σπουδαίο Έλληνα ερμηνευτή αλλά και να προσπαθήσει να συμβάλει οικονομικά στην απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών, το οποίο θα συμπληρώσει το 2024 τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του.

Μέρος των εσόδων, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θα διατεθεί στο Hellenic American Project [Κέντρο Έρευνας και Αρχείου Ελληνικής Διασποράς] του Queens College, του οποίου ηγείται ο δρ. Νικόλαος Αλεξίου, ο οποίος και πρότεινε στον Μανώλη Μητσιά τη διοργάνωση της εκδήλωσης, αφού τον ενημέρωσε για την ίδρυση του αρχείου και τη σημασία του.

PHILIP CHRISTOPHER, ASTORIA, NY, MITSIAS CONCERT

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και του Παγκυπρίου Συνδέσμου, Φίλιπ Κρίστοφερ, «ο Μανώλης Μητσιάς είναι ίσως ο πιο απλός καλλιτέχνης της Ελλάδας. Οι συναυλίες είναι δύσκολες, αλλά εμείς θέλουμε να τον τιμήσουμε για τα 50 χρόνια συνεισφοράς του στην ελληνική μουσική, με τη σκέψη ότι θα ενισχύσουμε και το Τμήμα Βυζαντινών Σπουδών, το οποίο υποφέρει και πρέπει να το βοηθήσουμε».  

Ο κ. Κρίστοφερ ευχαρίστησε όσους συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή και κάλεσε την Ομογένεια να δώσει δυναμικό «παρών» στη μοναδική αυτή συναυλία.

Για το Hellenic American Project μίλησε ειδικότερα ο ιδρυτής του, καθηγητής Κοινωνιολογίας δρ Νικόλας Αλεξίου, ο οποίος τόνισε ότι «αμέσως και αυθόρμητα ο Μανώλης Μητσιάς μόλις πληροφορήθηκε την ίδρυσή του, εξέφρασε την επιθυμία να έρθει και να βοηθήσει, γιατί δεν ξεχνά και την προσφορά του Παγκυπρίου στα νέα παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο που έρχονται να σπουδάσουν εδώ»

«Ο Μανώλης Μητσιάς είναι για τους Ελληνες όπως είναι εδώ ο Φρανκ Σινάτρα», είπε χαρακτηριστικά ο δρ. Αλεξίου, ενώ ανήγγειλε τη διοργάνωση μέσα στους επόμενους μήνες, σειράς εκδηλώσεων μνήμης από το Hellenic American Project για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και την υπογραφή προσυμφώνου συνεργασίας με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στα τέλη Αυγούστου.

Από την πλευρά του, ο νεοεκλεγείς Υπατος Πρόεδρος της AHEPA και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών, Σάββας Τσίβικος, στάθηκε ιδιαίτερα στον χαρακτήρα της εκδήλωσης, τονίζοντας ότι ως Ομογένεια «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτό το διαμάντι που λέγεται Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, ειδικά εδώ στην καρδιά της Νέας Υόρκης».

Οπως ανέφερε ο κ. Τσίβικος, ο οποίος υπηρετεί εδώ και 30 χρόνια το Κέντρο από τη συμβουλευτική του Επιτροπή αλλά και ως δωρητής, «δυστυχώς, άλλαξαν κάποια πράγματα και κινδυνεύουμε πάλι να χάσουμε το Κέντρο. Εχουμε αρχίσει μια οικονομική εκστρατεία εδώ και 3-4 μήνες και αυτή η πρωτοβουλία να αφιερωθούν τα έσοδα γι’ αυτόν τον σκοπό πρέπει να αγκαλιαστεί από ολόκληρη την Ομογένεια», ενώ εξέφρασε την ελπίδα «και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου να πάρουν στα σοβαρά το θέμα και να ενισχύσουν το Κέντρο».

Τη συναυλία της Νέας Υόρκης θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα συναυλία στο Μαλλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Βοστώνη.

Δίπλα στον Μανώλη Μητσιά θα βρεθούν στη σκηνή του Queens Theatre η Νανά Μπινοπούλου και η  Χορωδία του Παγκυπρίου, ενώ την εκδήλωση αναμένεται να παρακολουθήσει και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος θα βρίσκεται τις ημέρες εκείνες στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ο οποίος είναι απόφοιτος του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών.