Home ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ Ο Σύλλογος Αθηναίων τίμησε την 77η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας

Ο Σύλλογος Αθηναίων τίμησε την 77η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων, Βάνα Κοντομέρκου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ- της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου

Την 77η επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα τίμησε ο Σύλλογος Αθηναίων Νέας Υόρκης με εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε το βράδυ της Κυριακής 7 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αστόρια.

Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, δρα Κωνσταντίνου Κούτρα.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε -μεταξύ άλλων- πως: “Πρέπει πάντα να θυμόμαστε τι γιορτάζουμε. Η Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έκανε τη δύσκολη επιλογή αλλά αυτήν που είναι συνυφασμένη με τον Ελληνισμό. Εμπρός στην αδικία και εμπρός στην παρανομία εμείς πάντα λέμε ΟΧΙ”, , τονίζοντας πως ειδικά οι Αθηναίοι δεν κατέθεσαν ποτέ τα όπλα και πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος”.

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Βάνα Κοντομέρκου, στο καλωσόρισμά της, υπογράμμισε πως ο ιστορικός σύλλογος “αποτίει απόψε φόρο τιμής και βαθειάς ευγνωμοσύνης σε όλους αυτούς τους ήρωες και τις ηρωίδες που θυσιάστηκαν για το ευγενέστατο των ιδανικών που λέγεται πατρίδα αφήνοντας κομμάτια από το σώμα και την ψυχή του όχι μόνο στην πόλη της Αθήνα αλλά και σε κάθε πόλη, χωριό και βουνοπλαγιά της Ελλάδας μας”.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών της Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων, Τάσος Μουζάκης.

“Ήταν και μια ευκαιρία για να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί, για να γιορτάσουμε την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας”, είπε, τονίζοντας πως “τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να τα γνωρίζουμε και από τις δυο πλευρές. Υπάρχουν πάντα διαφορετικές πηγές. Εμείς πρέπει να βγάλουμε το συμπέρασμα για το ποια είναι πραγματικά η ιστορική αλήθεια”.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο οικονομολόγος Γιάννης Μότσης ο  οποίος με τη βοήθεια και οπτικοακουστικού υλικού ανέλυσε σε βάθος την πλατύτερη ιστορική και πολιτική εικόνα εκείνης της περιόδου. “Οι εθνικές επέτειοι”, είπε, “μέρες μνήμης αλλά κυρίως μέρες αναστοχασμού”.

“Η απελευθέρωση της Αθήνας στις 12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη, ύστερα από ακριβώς 1264 μέρες κατοχής δεν είναι απλά ένα ιστορικό γεγονός, αλλά ένας σημαντικός σταθμός της νεότερης ιστορίας μας. Σηματοδοτεί από την μία μεριά το τέλος της διπλής κατοχής στην Ελλάδα και την έναρξη από την άλλη μιας πολυτάραχης περιόδου που θα διαρκέσει μέχρι την μεταπολίτευση το 1974 και επηρεάζει ακόμα και σήμερα το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας”, ανέφερε ο κ. Μότσης, ενώ τόνισε πως “η ιστορία δε διδάσκεται για να διχάζει αλλά για να ενώνει”.  

Ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση έδωσε η απαγγελία ποιημάτων από την Αυγή Μαρία- Ατματζίδου, ενώ, μεταξύ των ντοκουμέντων που προβλήθηκαν ήταν η περίφημη ανακοίνωση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τα Τάγματα Ασφαλείας και τη δράση τους, ο επικήδειος του Αγγελου Σικελιανού για τον Κωστή Παλαμά και ένα βίντεο της Φίνος Φιλμ για την Γερμανική Κατοχή.